Submitted by WA Contents

BIG and Heatherwick Studio complete Google Bay View campus with dragonscale solar skin

United States Architecture News - May 25, 2022 - 13:49   1233 views

BIG and Heatherwick Studio complete Google Bay View campus with dragonscale solar skin

Bjarke Ingels Group and Heatherwick Studio have completed Google's Bay View campus in Silicon Valley, marking the company’s first ground-up campus completed with Google’s design and engineering teams.

Named Google Bay View, the 1.1 million-square-feet campus, consisting of three buildings, occupies a 42-acre site near the NASA’s Ames Research Center in Silicon Valley.

The new campus features a 20-acre of open space, two office buildings, an 1,000-person event center, and 240 short-term employee accommodation units.

Google's Bay View campus was officially opened on 17 May in Silicon Valley.

BIG and Heatherwick Studio complete Google Bay View campus with dragonscale solar skin

Designed to make "an environmental statement through its emphasis on sustainability", the buildings feature flowing, tent-like roofs made of dragonscale solar canopies. 

Described as "a first-of-its-kind" for its dragonscale” solar skin, the roofs are equipped with 50,000 silver solar panels. Thanks to concave shaped of the panels, the buildings will be able to generate 7 megawatts of energy - which will meet roughly 40 per cent of the buildings' energy needs, according to Google

BIG and Heatherwick Studio complete Google Bay View campus with dragonscale solar skin

Google's Bay View campus shows the wave-like form of the tensile canopy, covered in dragonscale solar panels and complimenting its surrounding landscape

Focusing on Google's vision on human-centric design with sustainable innovations for the future of Google’s workplace, BIG and Heatherwick Studio designed lightweight canopy structures that can be optimized according to interior daylight, views, collaboration, experiences and activities. 

The construction of the new Google campus is envisioned as scalable and offered replicable and adaptable solutions for the future demands of Google employees.

The Google Bay View campus is designed to operate on carbon-free energy, 24 hours a day, seven days a week by 2030. Besides its innovative solutions on the roofs, thanks to nearby wind farms, the new campus will power Bay View on carbon-free energy 90 per cent of the time, said Google. 

BIG and Heatherwick Studio complete Google Bay View campus with dragonscale solar skin

From the second floor workspace at Ban View shows how thousands of Googlers can be in a connected space with individual neighborhoods under an inspiring canopy

"Our design of the new Bay View campus is the result of an incredibly collaborative design process. Working with a client as data driven as Google has led to an architecture where every single decision is informed by hard information and empirical analysis," said Bjarke Ingels, Founder and Creative Director, Bjarke Ingels Group.

"The result is a campus where the striking dragonscale solar canopies harvest every photon that hits the buildings; the energy piles store and extract heating and cooling from the ground, and even the naturally beautiful floras are in fact hardworking rootzone gardens that filter and clean the water from the buildings." 

"All in all, a campus where front of house and back of house, technology and architecture, and form and function have been fused into a new and striking hybrid," Ingels added.

BIG and Heatherwick Studio complete Google Bay View campus with dragonscale solar skin

A detailed view to the canopy ceiling 

The three buildings are shaped around specific themes defined by Google’s design brief at the beginning of the project: Innovation, Nature and Community. 

While team spaces are designed on the upper level, common spaces are placed below, "separating focus and collaborative areas while still providing easy access to both," explained by BIG.

"The second floor design has variation in floorplates to give teams a designated “neighborhood” area that is highly flexible to change with their needs," BIG added.

"The idea of the ‘office’ has been stuck for a long time. Yes, people have done different aesthetic treatments. But there hasn’t been a fundamental questioning of the workplace at this scale," said Thomas Heatherwick, Design Director, Heatherwick Studio.

"Our approach has centred on the emotions of individuals and the imaginations of teams and how you create a whole different atmosphere of work," Heatherwick added.

BIG and Heatherwick Studio complete Google Bay View campus with dragonscale solar skin

The Bay View campus with the events center in the foreground and a Google brandmark sculpture

Inside, the team creates a series of indoor “courtyards” throughout the buildings to connect the two levels. These courtyards also provide teams easy access to cafes, kitchenettes, conference rooms, and all-hands spaces. 

The courtyards also proposed to "encourage the physiological benefits of physical movement when circulating between levels and different modes of work, and double as wayfinding devices."

For the design of the canopies, the team devised large spans with average orthogonal column spans, which enables the entire second-level workspaces to be open and connected under one roof. 

Due to large spans, the workspaces can benefit from natural light and views, offering reduced glare through carefully designed clerestory windows punctuating the canopy.  

"Rather than being segmented by excessive columns and support walls, the structural innovation of the canopy roof allows for a wide-open workspace," said BIG. 

"Every person has equal access to views across the floorplate, and through the perim­eter facade and clerestory windows to the outdoors."

"Google Bay View offers a workplace experience that is an antithesis to an urban high-rise; Containing as much area as the tallest office tower in San Francisco, the typically stacked floorplates are redistributed into a flat array, creating a vibrant village," said Leon Rost, Partner, BIG-Bjarke Ingels Group. 

"While on-site carbon and water neutrality is challenging for skyscrapers, this bay-scraper typology enables us to harvest the power of the sun, earth, and water." 

"We hope Bay View will provide a quantum leap in the evolution of the workplace, elevate the benchmark for sustainable design, and inspire the next generations of users and visitors to the building," Rost added.

BIG and Heatherwick Studio complete Google Bay View campus with dragonscale solar skin

From Ban View's mothership stair and the second floor neighborhoods

Other sustainability features also include an integrated geothermal pile system, which is the largest in North America. Google estimates that this system can reduce carbon emissions by roughly 50 per cent and will help both heat and cool the campus. 

In addition, the massive geoexchange field is integrated into the structural system. This will reduce the amount of water typically used for cooling by 90 per cent, equal to five million gallons of water annually, according to Google. 

Bay View is 100 per cent electric where even the kitchens are electric to decrease carbon emissions.

BIG and Heatherwick Studio complete Google Bay View campus with dragonscale solar skin

The outdoor courtyard between Bay View's two primary buildings shows Google's focus on connecting employees with nature

Google also added that "To help deliver on its commitment to replenish 120 per cent of the water it consumes by 2030, the site is net water-positive with all non-potable water demands being met using the recycled water it generates on site." 

"A series of above-ground ponds gather rainwater, combined with a building wastewater treatment system, together serve as a water source for cooling towers, flushing toilets, and landscape irrigation," Google emphasized.

The campus includes 17.3 acres of high-value natural areas – including wet meadows, woodlands, and marsh – that contribute to Google's broader efforts to reestablish missing essential habitat in the Bay Area.

BIG and Heatherwick Studio complete Google Bay View campus with dragonscale solar skin

The ventilation system in the campus uses 100 per cent outside air, which means air flows one way, so there is no recycled air, which is much healthier for occupants. 

Moreover, to remove toxins and create the healthiest environment possible, the project team vetted thousands of building products and materials — everything from carpet tiles, paints, piping, plywood and furniture were evaluated using the Living Building Challenge (LBC) Red List as a framework.

The buildings also feature nine pieces of artworks belonging to local Bay Area artists on and around the nine two-story elevators. These artworks do not only depict Bay Area ecology scenes, but they also help with wayfinding in the building.

BIG and Heatherwick Studio complete Google Bay View campus with dragonscale solar skin

Bay View's larger building at twilight reflects in the stormwater retention pond, part of the water-positive design of the campus

"As home to Google’s global headquarters, we applaud Mountain View’s largest employer for its commitment to green building," said Mayor of Mountain View Lucas Ramirez. 

"Google’s new Bay View campus is making an environmental statement through its emphasis on sustainability. The campus also provides our community with enhanced opportunities for active recreation and enjoyment of nature with public access to expanded trails with sweeping San Francisco Bay views, improved bike connections to Stevens Creek and Bay trails, and new bike lanes," Ramirez added.

BIG and Heatherwick Studio complete Google Bay View campus with dragonscale solar skin

With Bay View, a first-of-its-kind building-integrated solar panel called "dragonscale" was developed to create a seamless design

As Google noted, the interiors of the buildings reflect Google’s vision for the future of work and are designed "in response to its understanding of why Google’s employees come to the office, what they need from their teammates, and what they need from the company."

Sustainability is at the core of the Bay View campus. As Google explained, the site is expected to meet a LEED-NC v4 Platinum certification and become the largest facility ever to achieve the International Living Future Institute (ILFI) LBC Water Petal Certification.

New images were revealed for Google’s Campus in 2017. In-progress photographs were revealed for the campus in 2019. BIG and Heatherwick Studio are also working on Google's first London Headquarters on the King's Cross site. 

Project facts

Project name: Google Bay View

Client: Google
Collaborators: BIG-Bjarke Ingels Group (Design Architect), Heatherwick Studio (Design Architect), Sares Regis (Development Group), Adamson (Executive Architect), STUDIOS (Interior Architect), Populous (Events Consultant), Thornton Tomasetti (Structural Engineers), Integral Group (Mechanical, Plumbing & Fire Protection Engineer), Olin (Landscape Architect), ARUP (Acoustic Consultant & Facade Engineers), BKF (Civil Engineer), Sherwood (Water Engineer), Holmes (Fire & Life Safety), Kleinfelder (Geotechnical Engineer), Loisos + Ubbelohde (Daylighting Consultant), FMS (Lighting Consultant), C.S. Caulkins Co (Access & Maintenance), Teecom (Telecommunications), Whiting-Turner (General Contractor), Applied Wayfinding (Signage & Wayfinding), A10 (Sustainability & LEED Consultant)
Location: Mountain View, California

Project team

Partner-in-charge: Bjarke Ingels, Beat Schenk, Daniel Sundlin, Leon Rost, Thomas Christoffersen
Project Leaders: Blake Smith, Ryan Harvey, David Iseri, Florencia Kratsman
Project Managers: Linus Saavedra, Ziad Shehab

Team: Agla Egilsdottir, Alessandra Peracin, Ali Chen, Andriani Atmadja, Alvaro Velosa, Armen Menendian, Benjamin Caldwell, Benson Chien, Bernard Peng, Brian Zhang, Camilo Aspeny, Cheyne Owens, Christopher Wilson, Claire Thomas, Cristian Lera, Cristina Medina-Gonzalez, Danielle Kemble, David Spittler, Deborah Campbell, Derek Wong, Diandian Li, Dylan Hames, Erik Kreider, Eva Maria Mikkelsen, Guillaume Evain, Hacken Li, Helen Chen, Isabella Marcotulli, Isela Liu, Jason Wu, Jennifer Dudgeon, Jennifer Kimura, Jennifer Wood, Jeremy Siegel, Jia Chengzhen, Ji-Young Yoon, Jian Yong Khoo, John Hilmes, Jonathan Fournier, Joshua Plourde, Julien Beauchamp-Roy, Kalina Pilat, Kiley Feickert, Kurt Nieminen, Lina Bondarenko, Mads Kjaer, Manon Otto, Marcus Kujala, Maria Acosta, Meghan Bean, Michelle Stromsta, Nandi Lu, Nicole Passarella, Olga Khuraskina, Oliver Colman, Otilia Pupezeanu, Patrick Hyland, Peter Kwak, Ramona Montecillo, Rita Sio, Sebastian Claussnitzer, Sebastian Grogaard, Seo Young Shin, Shu Zhao, Siva Sepehry Nejad, Terrence Chew, Thomas McMurtrie, Tiago Sa, Timothy Cheng, Tingting Lyu, Valentino Vitacca, Vincenzo Polsinelli, Walid Bhatt, Yesul Cho, Yina Moore.

All images © Iwan Baan

> via Google