news

100,843,998 views since 2006

Sam Jacob suspends a cinematic mirrored cube to rethink our plastic waste system at LDF

WA Contents • Sep 16, 2019 • 223

Sam Jacob suspends a cinematic mirrored cube to rethink our plastic waste system at LDF

Sam Jacob has designed a mirrored cube that has a cinematic effect to provide an urgent respond to our plastic waste system for the London Design Festival 2019.

The 17th edition of London Design Festival has kicked off on Saturday and will be on view until September 22, 2019 with a programme of citywide activity in the districts and destinations, showcasing local and international design talent.

Jacob's installation, titled Sea Things, is exhibited in the grand entrance of the V&A in collaboration with SAP. The installation explores the role of designand technology in reducing ocean plastics, in direct response to current predictions forecasting a higheramount of waste than marine life in the sea by 2050.

The (...)

Paul Cocksedge creates curved installation that responds to different movements of visitors at LDF

WA Contents • Sep 16, 2019 • 294

Paul Cocksedge creates curved installation that responds to different movements of visitors at LDF

British designer Paul Cocksedge has created a large-scale installation that responds to different rhythms and movements of visitors at the 2019 London Design Festival, which has been kicked off this Saturday and will continue till 22 September 2019 with a programme of citywide activity in the districts and destinations, showcasing local and international design talent.

The 2019 London Design Festival showcases design installations, including Kengo Kuma, Sam Jacob, Paul Cocksedge, Camille Walala and more.

The installation, named Please Be Seated, has been installed at Finsbury Avenue Square, which is the most ambitious of British Land’s commissions to be installed until now.

Throughout the installation, visitors c (...)

studiofour completes black-colored Central Park Road Residence in Malvern

WA Contents • Sep 16, 2019 • 314

studiofour completes black-colored Central Park Road Residence in Malvern

studiofour has completed black-colored Central Park Road Residence in Malvern, Australia. The house is named Central Park Road Residence and the architects' aim was to return the house to its essence of form and to create a home full of atmosphere and individuality.

According to the studio, the brief was to create an authentic home with a strong sense of identity and with clients being of Danish heritage, a house that at its core was the definition of “Hygge” (a unique Danish word evoking comfort and contentment).

"In our client’s eyes, the value of this renovation lies not just in its function and the shelter it provides, but because we have been able to repurpose an existing home and conserve the heart (...)

Interview with Dana Cuff, 2019 Women in Architecture Activist Winner on Midnight Charette

WA Contents • Sep 16, 2019 • 319

Interview with Dana Cuff, 2019 Women in Architecture Activist Winner on Midnight Charette

The Midnight Charette, a video podcast about design and the everyday, has released a new video podcast interview with Dana Cuff, recent Winner of Architectural Record’s 2019 Women in Architecture Activist Award, Founding Director of cityLAB, and Professor of architecture and urbanism at UCLA.

Hosted by architects David Lee and Marina Bourderonnet, the Midnight Charette features a variety of renowned professionals as guests in unscripted and in-person interviews, allowing for thoughtful takes and more personal discussions.The interview is an hour and a half long and covers combining urban design and research, the challenges of changing planning policies, why smart architecture hasn't quite revolutionized the design world, b (...)

Columbia GSAPP receives historic donation to advance the study of housing design

WA Contents • Sep 16, 2019 • 383

Columbia GSAPP receives historic donation to advance the study of housing design

The Columbia University Graduate School of Architecture, Planning and Preservation (Columbia GSAPP) has received a donation exceeding $2 million from the IDC Foundation to support faculty leadership and interdisciplinary research.

According to Columbia GSAPP's funds will strengthen the department's long-standing expertise in the study of housing, and will encourage the development of new housing models urgently needed to address shifts in demographics, household composition, challenges of climate resilience, affordability, and the widening inequality gap.The gift will help to launch a new interdisciplinary research initiative, the Columbia GSAPP Housing Lab, and to fund the IDC Foundation Professorship of Housing Design, the (...)

WA Awards 32nd Cycle Deadline Extended To September 30

WA Contents • Sep 16, 2019 • 638

WA Awards 32nd Cycle Deadline Extended To September 30

Due to popular demand and late comers, we have decided to extend the participation deadline for the World Architecture Community's WA Awards 10+5+X 32nd Cycle competition, all architects are expected to submit their entries until September 30, 2019 (at 23:59 GMT).

This will be the last extension to showcase your work on the well-reputed and acclaimed WA Awards 10+5+X. This gives you an extra two weeks to send your submissions and get the recognition it deserves!

Important reminders about the WA Awards

There are 3 categories in which you can compete: Realised and Designed, both open for our Associate members (participation fees apply - $100 for Designed and $200 for Realised) and Professional members (free as part of (...)

Penthouse Pāfekuto – Vibrancy between the high rise monotony! by Conarch Architects

AARUSHI MATHUR • Sep 16, 2019 • 331

Penthouse Pāfekuto – Vibrancy between the high rise monotony! by Conarch Architects

Designed by India’s well renowned firm Conarch Architects, Penthouse Pāfekuto is a successfully transformed duo of two high rise apartments into a boot hill to soften the family’s frequent visits.

This picture perfect design is an amalgamation of dynamism and flamboyance offering a multi-level space with 8,000 square feet of indoor area and 6,000 square feet of outdoor space spread across three levels.

Classic blend of foreground and background. Image © Vibhor Yadav

Image © Vibhor YadavDesign nuances!

The enthusiastic visionaries manifested generic apartment units into prodigious grandeur honoring the client’s needs and lifestyle.

The two apartments were merged together providin (...)

Mário Martins Atelier completes a pair of all-white holiday villas on a poetic landscape of Lagos

WA Contents • Sep 13, 2019 • 1009

Mário Martins Atelier completes a pair of all-white holiday villas on a poetic landscape of Lagos

Lagos-based architecture firm Mário Martins Atelier has completed a pair of two holiday villas on a poetic landscape of Lagos, Portugal. The houses, named LuxMare Houses - and separately named Casa L and Casa M, they to establish an emotional relationship with the Portuguese landscape and, in particular, with the people of the Algarve, with its cultural heritage, natural beauty, arts and gastronomy.

Situated on different plots that close to each other, each villas draw a different form that shapes itself according to the view and the landscape. The two houses were built among the gardens and the historic city houses built in the 1970s.

When the architects examined the previous houses, they saw that a two-floor house wh (...)

MORQ built Villa RA as the continuation of Calabria's rural landscape in Italy

WA Contents • Sep 13, 2019 • 1224

MORQ built Villa RA as the continuation of Calabria's rural landscape in Italy

Rome and Perth-based architecture practice MORQ has completed a new villa that acts like a continuation of a rural landscape in Calabria, a region in Southern Italy.

Named Villa RA, the spatial layout of the building is comprised of two elongated volumes with an entrance courtyard divided by the wall that welcomes its visitors with this inviting and homogeneous structure.

The Villa RA, covering a total of 400-square-metre area, seems it is a perfect fit to its own context since the architects aimed to achieve "authenticity" on this project.

"Villa RA stems from the desire of our clients to return to their roots in Calabria with the project of a summer retreat. They imagined this retreat as a place of respite and recon (...)

New photos show BIG and Heatherwick Studio-designed Google’s Mountain View Campus in progress

WA Contents • Sep 13, 2019 • 1319

New photos show BIG and Heatherwick Studio-designed Google’s Mountain View Campus in progress

A series of new photographs have been revealed for BIG and Heatherwick Studio-designed Google's Charleston East campus, showing that their roof structures are in progress while one of them is already complete.

The new photographs have been released by The 111th, owned and operated by Pat and Julie Belanger, a company that specializes on aerial photography. The company has an office in the San Francisco Bay Area and their local flying areas include San Jose, Sacramento and the Central Valley, Northern California.

Currently under construction on a site in California's Mountain View, the Google's new campus will create a new home for the world's most innovative company and will feature a vibrant place for the tow (...)