Submitted by WA Contents

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

Portugal Architecture News - May 10, 2021 - 12:58   3288 views

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

Braga and São Paulo-based architecture studio Carvalho Araújo has designed a concrete house situated in a densely wooded area next to the Caniçada reservoir, in Vieira do Minho, Portugal.

Named House in Caniçada, the 242-square-metre house takes advantage of slope on site and the most intimate program of the house is located on the top floor where it can fully be opened up to the nature.

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

The volume of the existing building on the ground was the starting point for the definition of the new volume consisting of three floors and where a traditional single-family housing program is distributed.

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

The social program of the house is spread over the remaining two floors. On the lower floor the house “opens up” to the land, as an invitation to enjoy the surrounding nature.

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

On the middle floor the house takes its own expression through two large openings in opposite facades - one ensures the entrance to the house and the other “frames” the landscape facing the reservoir. 

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

"Together, they ensure a greater sense of continuity between the exterior and the interior and the visual permeability between the arrival path - through the densely wooded hillside - and the Caniçada reservoir," said Carvalho Araújo.

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

For the general structure of the house, the footprint of the house was minimized in order to preserve the density of the vegetation, ensuring the feeling of protection provided by the natural surroundings of the land.

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

Location plan

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

Ground floor plan

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

First floor plan

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

First floor plan

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

Roof plan

Carvalho Araújo designed singular concrete volume overlooking a lush forest in Portugal

Section

Project facts

Project name: House in Caniçada

Architects: Carvalho Araújo

Location: Vieira do Minho, Portugal.

Size: 242m2 

Year: 2020 

All images © NUDO

All drawings © Carvalho Araújo

> via Carvalho Araújo