Submitted by WA Contents

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Netherlands Architecture News - May 03, 2022 - 13:04   1094 views

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Interior designer Maurice Mentjens has renovated an old municipal museum with an eye-catching matte gold-skinned exterior in the heart of Weert, the Netherlands.

Called Museum W, the museum has been opened with an exhibition, titled Forever Endeavour, designed by Studio Job

The City Council of Weert commissioned Maurice Mentjens to restore and refurbish its local Municipal Museum (Gemeentemuseum Weert). The museum has been established in Weert’s former city hall since 1982. 

The designer blended the past and the present together in a golden-skinned national heritage-listed building. Large golden yellow shutters complement the historic elements of the building, creating like a monumental entrance. 

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

With this renovation, the project enriches the interior of the building with a brand new museum interior, while making visible the monumental historical elements of this important national heritage site in the very center of Weert.

"Museums are the holy places of our present-day secularized society," explained Maurice Mentjens, "and works of art are the relics of every culture." 

"These are preserved for posterity in museums. On the basis of this premise, the idea of designing the rear façade of the museum to resemble a gold-cladded reliquary, in which the relics of the holy are kept, was conceived."

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

The modern golden façade features two large screens on which video installations created by artists or information about current or future exhibitions are projected. 

The large windows serve as showcases for the works of art, which in turn serve as display windows or visual depositories, to give passers-by a glimpse of the museum’s treasures, as if they were relics in a reliquary.

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

The façade, which is fitted with golden shutters on all stories, refers not only to the historic façade on the Markt side with its characteristic red shutters flanking the cross-windows, but can also be construed as an enormous Advent calendar: behind every shutter a ‘treasure’ – a relic or work of art – is concealed. 

Covering a total of 1,134-square-metre area, the three-storey museum creates distinct exhibition spaces for permanent or temporary collections.

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Façade acts as the new protagonist of design

The new façade is implemented in the rear part of the historic building. The designer preserves the oldest elements of this section, as well as the south-facing façade on De Meikoel, date back to the mid-16th century. 

Directly opposite Saint Martin’s Church, the second façade at the front, facing the Markt, comprises an additional shell, as it were, that is typified by the large-scale Renaissance Revival-style restoration that was carried out in 1913. 

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Following the discovery of late-Medieval elements articulating the layout of the façade and window frames on the south-facing façade, the recent renovation of the old west-facing façade in 2021 revealed a natural stone window frame and arches. 

The third ‘face’ of the museum, created in 2021, faces the Nieuwe Markt and the Muntpassage shopping mall: a contemporary façade cladded with a shell of Tecu®Gold, a material that is a new alloy of recycled aluminium and copper. 

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

For material choice, Maurice Mentjens carefully chose this material. According to the designer, unlike brass, "this material does not age or turn brown or black." It remains a lovely matte shade of golden yellow, just like our euro coins which are made from the same material. 

The cladding on the façade is 1 mm thick. Each sheet has been folded over at the sides, which gives the façade a pronounced sense of rigidity. In addition, a 20 mm-thick hard-pressed insulation panel has been glued behind each Tecu®Gold panel. This increases the rigidity of the structure even more.

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

The designer explains why he opted for Tecu®Gold, which has never been used in a project of this scale before in the Netherlands: ‘The material also represents immense cultural wealth and therefore serves as a beautiful reference to the priceless history that is preserved here for future generations.’ 

While some of the parts are restored to its former glory, such as the wainscoting in the halls and the original oak ceiling in the old Council Hall, some parts were redesigned so that the museum can accommodate for new facilities in a contemporary look. 

For example, the walls of the monumental hall have been clad in a new textile covering. The venue is currently used for exhibitions and activities that can be attended by the general public, such as lectures and concerts.

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

The museum includes new easily accessible entrance

The designer consciously relocated the entrance on the south-facing façade so that the museum would have an easily recognizable entrance on the ground floor for problem-free access by wheelchair users. 

"This new arrangement also makes it possible to use all the distinct exhibition spaces on the ground floor as a single continuous exhibition, without any differences in elevation, to facilitate large-scale temporary exhibitions," stated the press release.

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

The majestic entrance on the Markt, with its pillars and exterior staircase, will be used for special events such as weddings and ceremonial gatherings, as well as film showings and musical and theatrical performances in the building. 

The designer added contemporary elements to the main building with "a quasi-surgical operation", with the deepest respect for the building’s heritage. For instance, the designer installed a remarkably slim staircase in the existing stairwell and which projects from the wall like a minstrel’s gallery. 

The attic floor will function for the museum’s permanent collections and educational activities, which can be accessed by these stairs.

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

The new gold yellow extension contains an emergency staircase, a lift, sanitary facilities, offices, a meeting room, and a storage area. The designer removed the existing lift, the meter cupboards, and the sanitary facilities in the monumental building to enable these rooms to be restored to their original condition.

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Unique showcases and furniture

Mentjens also designed the exhibition space to accommodate the new presentation setup of the permanent collection in the renovated and restored museum building.

In addition, Mentjens designed all the furniture, showcases, and suspension systems especially for Museum W. For this pieces, the designer used sustainable and recyclable materials as much as possible. 

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

He designed an open presentation system for the new floor that was created in the attic with its distinctive arched rafters. Some rooms are also equipped with remarkable drawer units on top of which glass display cases have been placed. 

Dozens of objects are displayed in the glass-covered drawers to complement the themes of the permanent collection. 

On the first floor and in the attic floor, the building houses the permanent collection which is presented as an overarching concept in which eleven themes related to human life are portrayed.

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

On the gallery, the theme of human body shines a spotlight on the naked body as well as on clothing and decorations in the form of jewellery and tattoos. 

In the design of the spaces, Mentjens designed a different colour to each thematic area. The changing of colors allows visitors to wander through the ever-changing atmospheres of the various museum galleries in a way that is comparable to a walk through life itself. 

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Temporary exhibitions of contemporary art are presented on the ground floor and in the Council Chamber on the first floor.

Through his powerful ingenuity in terms of design, Mentjens succeeded in striking a perfect balance between the historic and the contemporary in both the exterior and the interior of the museum. 

This gives the heritage-listed building a historic yet modern face, and enable the collections of the past to recount the richly varied stories of the present.

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Ground floor plan

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Mezzanine floor plan

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

First floor plan

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

Second floor plan

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

East façade

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

West façade

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

South façade

Maurice Mentjens renovates historic municipal museum with gold-skinned exterior in the heart of Weert

North façade

Project facts

Project name: Museum W

Architect: Maurice Mentjens

Project team: Marga Gilissen-Paulissen, Jeroen van de Kerkhof, Lesley Ruyters, Annet Hermans - Butink, Fabien Franzen, Sarah Philippaers, Frederic Leenarts, Yvo Lindeman

Location: Markt 7, 6001 EJ, Weert, The Netherlands

Project type: Museum

Process: Design 2017-2021 / Realization 2020-2022

Total built area: 1134 m2 floorspace

Commission: City Council Weert


Consultancy firms:

Constructions: Advies- en Ingenieurbureau Van de Laar - Monique Haenen 

Installations: Huisman en van Muijen installatie adviseurs - Will van der Weijden 

Lighting: Pro-Light 

Acoustics: Peutz - Paul Steskens 

Building physics: Peutz – Paul Steskens 

Fire safety: Peutz – Paul Steskens 

Monuments consultancy: Monumenten Advies Bureau 

Interior design & exhibition furniture permanent collection: Maurice Mentjens

Graphic design: Studio Eikenhorst

Video on large screens façade: Emily Bates - Lost Spring. Lost Year. 

Holons: Martens & Visser 

All images © Arjen Schmitz

All drawings © Maurice Mentjens

> via Maurice Mentjens