World Architecture Awards 10+5+X Submissions

World Architecture Awards Submissions / 42nd Cycle

Vote button will be active when the World Architecture Community officially announces the Voting period on the website and emails. Please use this and the following pages to Vote if you are a signed-in registered member of the World Architecture Community and feel free to Vote for as many projects as you wish.

How to participate WA Awards Submissions WA Awards Winners
Architectural Projects Interior Design Projects
Bashardoust Dental office
Ronak Roshan Iran (2021-2021)

Oct 23, 2022
Statement/ The dental clinic’s interior design

Light is the continuation of life and the well-being of the body and the mind.
The proper distribution of light in medical facilities is of immense importance, but in the circumstance in which all matters are defined by class, even light is not distributed fairly. How can we reclaim light, essential to the healing process, in a neighborhood with a high floor to area ratio, a unit on the second floor of an apartment, at the end of a cul-de-sac?

Considering the project’s positioning, as well as the building’s façade, it was not possible to make changes in the proportions and the awning windows. Therefore, we decided to specifically define light for this space, through its examples. By opening the door at the entrance, the user will face a light that seems to fall from an outside source, dividing the space into two. In the user’s line of sight, green space has been placed; another representation of the presence of light, not as if plants were added to the space, but as if light has resulted in greenery blooming out of the wall, finding its way out. At the same time, this green is a partition between the waiting room and the restroom to create a private space.

When the user heads towards the waiting room area, they will look over another source of light. Here, there was a window displaying a towering unattractive building that surrounded the area. We made this window semitransparent so that with suitable lighting it seems that light gently falls in the room from a faraway source and the pretentious neighboring building will not be visible.

As the user/patient is sitting in the waiting room, they will be fronting a broad and illuminated counter welcoming them. A glass screen has been installed behind this desk in the color yellow, seeming like a reflection of the light outside.

In the primary plan, there was a kitchen which with some changes was transformed into the storing space for dental equipment. The kitchen facilities were moved behind the reception counter, maintaining the reception’s elongation, and a connected atmosphere in the waiting room.

The consistency and fair redistribution of light in the treatment area was achieved through the installation of a semitransparent glass wall between the doctor’s office and the unit room.
Considering the proven effects of appropriate lightening in the improvement of the treatment process, special attention was paid to this crucial element, and by using and emphasizing examples of light in internal space, we tried to reclaim the user’s right to light as much as possible.



Built area: 65 Sqm


Architect & Contractor: Ronak Roshan
Site manager: Amirreza Barimani
Design Team & Presentations:kiane Ghasempour، Mahazar poulab
Saed Haghdost , Karim Hajabase, Nazanin raesi
Photo:deedstudio
Location: Rasht,Golsar
Client :Dr.Bashardoust
Date: 2021
Built Area: 65 Sqm
Type: Dental office
Damon Studio
Shire Space Research China (2022-2022)

Oct 24, 2022
Compared to previous photography studios that featured a blank-space setting to adapt to every-changing market trends, photographers nowadays tend to have a workspace that highlights personality.
Recently, the design practice conceived a workspace for photography studio Damon. Instead of following trends, this space conveys the studio's unique character. The major challenge and breakthrough of the design is the creation of spatial scenes and atmosphere.

Balance between art and function
The team approached the design based on Damon's demands for a workspace that is elegant, harmonious, rigid yet flexible.
The project is sited in a mall in Zhuji City. Occupying an area of 700 square meters, it has to accommodate four major functions, including business negotiation, office, photography studios and clothing display.
The key design considerations were how to balance art and commerce and how to create spatial settings and atmosphere based on functionality.
The design team divided the space into four blocks to accommodate different functional areas, based on the existing spatial form and architectural thinking.
Functional areas are configured in accordance with their respective attributes, and in a way of integrating with outdoor environment and natural light.

Circulation route as a part of spatial experience
Through spatial organization and the circulation route, the design team created a new space that interacts with users. The space brings users unique sensory experiences, while the users' behaviors and movements enliven the space.
The circulation route is naturally formed by adjusting the external forms and boundaries of different functional areas. It allows users to immerse in the overall spatial environment, and meanwhile enhances an interactive experience.

A sense of relaxation
The designers refined structural volumes and the relationship between the solid and the void, to shape the form of different areas. The formal design not only ensures interaction between different functional divisions, but only creates a playful holistic space.
Through subtle treatment, the solid blocks seem to float in the air, appearing lightweight.
The design team created enframed views in the space. Diverse material textures endow the space with a unique atmosphere. The mix and match of different material textures and colors enrich the spatial experience, and produce a unique visual effect.
Natural wood and different stone textures make structures more tactile and intimate.

The coordination between form and materiality injects order and emotions into the overall space. For this project, the design team created a calm, elegant yet dynamic space for Damon Studio. The emotions conveyed by the space subtly strengthen customers' perception of the brand.

Project area: 700㎡
Design firm: Shire Space Research
Chief designers: Gao Cheng, Zhang Run
Design team: Gao Cheng, Zhang Run, Li Yunxiang, Wang Kaidi, Tong Liwen
Fashion Designer's House
gao long China (2015-2016)

Oct 24, 2022
The project is a 72 square meters loft small apartment in Nanjing, as a female fashion designer's work and living place. We boldly use red cabinets and blue flooring, powerful color in contrast to achieving balance and coordination, bold color form, can make the whole space say goodbye to hard, but also an alternative interpretation of the breakthrough vintage style of some. In the bedroom, we chose dark blue chandeliers and bedding, which can make the whole space say goodbye to masculinity, but also seem to be unintentionally enchanting, very feminine characteristics of the warm home.
Not all single world should be as sad as Mo Wenwei's "single room with double bed" sings, albeit this case is also a single room with double bed in the world of one's person, the point is on female independence and individuality. Therefore, the space of LOFT is full of feminist freedom and spontaneity. The open or semi-open partition wall is constant, which not only ensures the privacy of the space but also increases flexibility.

The bold blue-red flooring color is invariably in harmony with the surrounding environment. The fragrance is present in all the details of the house, whether it is a few strings of accessories spread on the worktop or the brass mirror in the open bathroom. The woman is fickle, sometimes charming, and periodically competent in this space; no matter day or night, she can freely change roles, free and open display the most individual side of themselves. There is a very personalized clothing designer's work and living space; fashionable, romantic, and passionate: black rotating steel ladder and retro sofa seats, both classic and modish with a comely modern sense.


Area: 72 m²
Shanghai Yicai Design Co., Ltd.
Glass capsule apartment
AMMG Architects United States (2020-2022)

Oct 30, 2022
The apartment is decorated in a brutal and modern style. The bathroom is isolated by walls, the rest of the rooms are located in an open space. The main area is allocated to the kitchen-dining room, a small living room is located in the opposite corner.
The core of the layout is the bedroom, for which an unusual solution was found — the room was "enclosed" in a glass capsule assembled from U-glass; the material is often used on facades and in offices - here it found a non-standard application. In addition to the penetration of light, there is an interesting rhythm that forms the interior; a welded metal structure is erected around the "capsule" — a feeling of reconstruction of an industrial building is created. The effect was enhanced with an aerosol on metal, which was subsequently manually aged with sandpaper under the careful supervision of the designer. The sculptural accent is a cantilever tabletop that protrudes more than 1.5 meters – it took a separate project to develop it, since the customer's requirement was the need to withstand a weight of more than 250 kg. The kitchen is one of the complex elements of the project; it is assembled from elements from 3 German factories, and the facades of the upper cabinets were made by special order of architects at the carpentry manufactory; more than 20 samples were made only for color approval.
Metal and glass contrast with warm materials. The honey shade of the porcelain floor harmonizes with the copper panels of the kitchen facades, the micro-cement on the walls and ceiling has a pleasant roughness. In contrast to the black metal, we chose a warm and soft olive veneer, against the background of dark tones, it seems to glow from the inside. Designer accessories and electrics from favorite factories Fontini and Buster&Punch added a bold refinement.

The area of the apartment is 51 sq.m.
Vadim Martynov, Ekaterina Gatilova
LA GALLERIA fashion boutique
LAPIS BUREAU China (2021-2022)

Oct 19, 2022
Rather than organizing the store areas by single brands or by typology, we intend to shuffle brands and items in order to create visuals and possibility of combining different items from different brands, enhancing the buyer’s experience and the potential amount of purchases. Therefore the shop would be made of different volumes and clusters rather than surfaces and open spaces.

Architectural elements are separating the spaces and at the same time host different items in “fashion island” : clothes, accessories, wearables, shoes, scarves, hats, etc., displayed next to each others.
Vertical surfaces are articulated to create different kind of niches and spaces, to allow displaying different brands and typologies together, integrating mirrors and mannequins within the same areas.


In order to optimize the space usage and blend, at the same time, different items and display corners between different areas in an harmonious way, we image to create volumes and surfaces that can work not only as separations, but as background, partition, display, advertising and showcase of accessories.
Cabinets for trying on clothes are usually far away corners within any shop, we instead imagine to turn the fitting room into a cozy element with a physical presence, and scatter this volumes around the store in strategically located areas. The elements, with iconic shape, would be integrated with mirrors and accessories for trying them on with your new different outfits.

The plan is organized in order to ensure visual channels throughout the shop from the main entrance, arranging products in cluster of display islands of different size, height and scale, while the outer edges of the store are articulated into niches that frame the products enhancing their visual appeal.
The central core is hosting the cashier, a lounge next to a generous fitting room, and a permeable set of smaller display. Doing so the store is divide in two main wings, each one with their independent fitting room, that can be dedicated to targeted genders (women/menswear) or styles (casual/elegant or young/mature) while ensuring the proper co-existence of different brands.

The store is ensuring a smooth flow to the buyers, leading them across the different areas thanks to the gentle curves of the walls and of the furniture. The largest “fashion islands” protruding from the ceiling and the fitting rooms shaped like house, are giving visual reference to the visitors, inviting them to explore the entirety of the store, discovering pleasure in unexpected discoveries of different brands, products and accessories, strategically arranged and distributed overall.


The selection of materials ranges is made of warm tones, ranging from stones to metals, from subtle wallpaper to shades of melamine veneer in shades of grey. Some specific details are realized in the tone of Burgundy Red, expressing elegance, sophistication and comfortably welcoming customers into LA GALLERIA’s buying experience.

The floor is treated like a large neutral canvas of white stones, but is visually elevated with a metallic effect tiles in the more cozy areas such as fashion islands, fitting rooms and the cashier.

The same idea is applied to most of the vertical surfaces, where we adopted a mono-chromatic wall-paper with a subtle pattern, while within the niches the displayed items are enhanced by the use of metallic background, applied either in its full height in the curved niches, or using a dotted mosaic of different effects.

Freddy Curiél, Deborah Campana, Aaron Huang, Viki Ferrari, Niccolò Centrone