Submitted by WA Contents

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

China Architecture News - Aug 15, 2023 - 15:55   1653 views

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

A consortium of GOA (Group of Architects) and Jiangnan Management has revealed their design winning design for Sanliting Kindergarten in Hangzhou, China.

Sanliting Kindergarten introduces an engaging, dynamic architectural boundary that extends beyond the immediate site to create a safe yet stimulating environment by promoting community connections, fostering intergenerational integration, and celebrating childhood.

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

Location analysis

The project is nestled in an established neighborhood in the heart of a newly developed region in eastern Hangzhou. A triangular public greenfield to the north serves as the sole open interface for the site, with adjoining buildings on the rest three edges. 

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

Site analysis

Instead of conventional fences, the campus boundary is integrated with the local community through a single wall depicting an abstract veranda image. This slightly inclined wall provides a protective space for children, while its mesh texture promotes a "see and be seen" experience. 

Various-sized openings in the wall with high-back seats create shared spaces that visually and spatially connect the campus to the street and the greenfield. This "semi-transparent" interface catalyzes impromptu interactions and mutual observations, thus enhancing neighborhood safety within a vibrant streetscape.

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

Sketches 1

Sanliting Kindergarten integrates a spectrum of neighborhood facilities to nurture intergenerational bonding and community cohesion. Aseries of landscape structures extends from the kindergarten perimeter to the grass and forms an engaging walk path to connect the kindergarten with the senior activity center across the street, transforming the entire greenfield into a pedestrianized public park. 

Additionally, several small cantilevered "display windows" protrude from the inclined wall to serve as "picture frames" for creative and playful interaction between generations. 

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

Aerial view

This prototype model responds to China's aging population and increasing co-parenting involvement of grandparents, providing a design vision that cherishes the dynamic of ages and offers benefits for both the young and the elderly in future developments.

The kindergarten entrance, designed to resemble a "blanket," features a corner slightly lifted, encouraging children to explore and discover the magic within. The entire architecture is enveloped by a modular wooden framework that doubles the structure as both a "building" and an "installation," alleviating the feeling of claustrophobia caused by the crowded environment and allowing for future functional transformations. 

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

Façade along the street

This modular framework extends from the facade to the rooftop, adorned with climbing plants towards the roof garden. The basic module of 1.8 meters is employed to balance the scale of the building with the size of children's bodies. 

Most play spaces follow this 1.8-meter module to create corners that require adults to stoop while allowing children to move freely, leading to "young exclusive territories."

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

Sketches 2

Behind wooden structures, the architectural volume comprises smaller units that stack and interlock like toy blocks, creating a 3D treasure map that inspires infinite exploration opportunities. Integrating slides within the wooden frame adds a playful element to the vertical circulation. 

Expansive atriums and windows allow for bountiful natural light and panoramic views, creating a visually efficient teaching and nursing environment for teachers and a nature-intimate setting for the children. This celebration of childhood is at the heart of design, which seeks to allow children to thrive, grow, and discover the world’s magic.

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

Entrance

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

Program

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

Functional layout & circulation analysis

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

Sustainable strategies

GOA and Jiangnan Management selected to design Sanliting Kindergarten in eastern Hangzhou

Façade materials

GOA completed a theater complex in Yangxian Xishan of Yixing, China. The practice also completed an art center in Nantong, Jiangsu Province, China.

Project facts

Project Name: Sanliting Kindergarten (Plot JG0904-R22-39 of Sanliting Unit)

Location: Hangzhou, Zhejiang Province

Type: Educational Architecture

Client: Qiandong Construction Investment

Consortium: GOA (Group of Architects), Jiangnan Management

Lead Architect: ZHANG Xun

Status: Winning Proposal

Design Date: 2023.01

Site Area: 3900 sqm

GFA: 7250 sqm

All images © GOA.

> via GOA 

educational building kindergarten