Submitted by WA Contents

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

China Architecture News - Aug 26, 2020 - 11:00   2983 views

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

y.ad studio has completed a bookstore filled with atriums in Hebei Province of China

Named Yuanping Meijing Bookstore, the project is a bookstore located at the intersection of Bohai Road and Yanshan Street in Renqiu city, China. 

Situated in the central area of Hebei Province, Renqiu is within the Capital Economic Circle and the Bohai Economic Rim. 

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

The building where the bookstore is set has 24 floors in total, with 1F-5F serving as a mall, 6F-18F occupied by a hotel, and the remaining floors above used as workspaces. The occupancy rate and operation of the hotel have been satisfactory, but the performance of the commercial space beneath was poor. 

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © y.ad studio

"As we first met, the client was unsure on how to transform such a commercial space. However, we saw the company's determination in making a holistic adjustment and change to reactivate the entire mall and show the market with a brand-new image," said the architects. 

"After several meetings, we thoroughly analyzed the existing business types such as retail, catering and recreation in the mall, and decided to remove the floors and business formats that were not performing well while inserting new types of business into it." 

On the other hand, those commercial forms that are performing well such as catering were retained or slightly renewed. The client hoped the studio to reshape the space with minimum investment and cost.


Image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

Reorganization of business types and circulation routes

"The first time we came to the site, the environment was a bit chaotic but the spatial conditions were impressive," according to the architects. 

Especially, the high daylighting atriums gave the studio a lot of room for imagination. Therefore, the studio decided to make use of the atrium spaces to re-imagine this commercial space. 


Image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

Firstly, the studio embedded a bookstore into the space of two atriums. It links up the 1F and 2F floors through different levels of stairs, hence forming a vertical circulation route to walk around and explore between both atriums while creating rich, playful visual effects and experiences within the limited space. 

At the same time, the architects reorganized the circulation route of the entire mall to enhance its accessibility and functionality. The 2nd floor was originally a children’s playground, which was redesigned and upgraded on the premise of retaining its original entertainment functions. 

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

For the 3rd and 4th floor, the catering space, which had been performing well, was retained. The banquet hall on 5F was reserved as well. However, there was no escalator directly connecting 4F and 5F, which could be merely reached by fire emergency stairs. 

This could easily cause congestion when crowds gather during a banquet, so the client asked for a direct vertical route that can leads to 5F. 

Based on analysis, the architects decided to add an aerial staircase above the atrium. It perfectly solved the problem, at the same time enhanced the sense of layering and structure of the space.  

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

Bookstore as a medium to bringing in spirit and culture

With regard to the idea of inserting a bookstore into the atriums as the core of the mall, there were different opinions among parties involved in the project at the beginning. The common consensus was that bookstores were hardly profitable and there were certain operational risks after investing a lot into them. 

However, the architects thought that the bookstore should not only be viewed from the perspective of profitability, as it can have certain spiritual and cultural attributes. This bookstore can even be an extension of a city or a community, and become a space that carries the memory of the local people.

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © y.ad studio

"From a commercial point of view, we believe that it can also create possibilities for inserting new business types into the mall as well as divert customer flow to its surrounding commercial spaces, hence enhancing the integration, relevance and cultural ambience of the entire mall," the architects continued.

"Since the whole shopping mall is a private-owned property owned by the client, the significance of the bookstore should not merely be measured by the profitability of itself, but also by the coordination and balance of the overall commercial layout of the mall." 

"Meanwhile, we agreed with the client’s proposal that spatial appropriation, scale and cost should be allocated and controlled in a reasonable manner."

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

After several rounds of discussions, the client decided to allocate two of the daylighting atrium spaces for the bookstore. The studio took the bookstore as the core of the first floor space and linked up the lobby bar, cafeteria, children’s reading area, multifunctional exhibition hall, new-style Chinese restaurants and other related types of business in the mall. 

Originally, the atriums and corridors were in an open state, but considering that the newly inserted bookstore requires a quiet atmosphere, the architects used polycarbonate panels to envelope the space to prevent interference from surrounding spaces. 

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © y.ad studio

Meanwhile, with a view to avoiding the oppressive feeling and sense of monotony caused by the isolation, the studio made some changes and adjustments to the form and segmentation of the envelope. 

The atriums are topped with a perforated aluminum ceiling, which filters sunlight, hence enriching light and shadows as well as ambience within the space. 

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

Outcome

From design scheme to construction, the project only took about 5 months and the mall subsequently reopened. As the core of the mall, the new bookstore has gained great popularity among the citizens, and provides perfect spaces for signing events, art exhibitions and other activities. 

The reuse and activation of the entire space has helped attract young consumers for the business types and spaces newly introduced into the mall.

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © y.ad studio

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © y.ad studio

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © y.ad studio

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © y.ad studio

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © y.ad studio

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Image © y.ad studio

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Situation plan

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Axonometric drawing

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Section

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Section

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Section

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

First floor plan

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Second floor plan

y.ad studio designs Yuanping Meijing Bookstore hidden in daylighting atriums in China

Section

Project facts

Location: Intersection of Bohai Road and Yanshan Road, Renqiu City, Hebei Province, China

Client: Renqiu Yuanping Meijing Commercial Plaza Co., Ltd.

Area: 7,410 m2

Spatial design: y.ad studio 

Design team: Yan Yang, He Maofeng, Yan Yu, Tian Zhonglin, Zheng Chuang

Steel structure design: Huo Zhenzhong

Main materials: cement tile (ROYAL GRES), oak veneer panel, polycarbonate sheet (JIENAI), latex paint (Nippon)

Design phase: September 2018 - October 2018

Construction phase: December 2018 - March 2019

Top image © Peter Dixie (UK) Lotan Architectural Photography

All images © Peter Dixie (UK) / Lotan Architectural Photography; y.ad studio

All drawings © y.ad studio

> via y.ad studio