Submitted by WA Contents

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

United Kingdom Architecture News - Aug 27, 2020 - 17:24   2892 views

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

London and Athens-based architecture studio Neiheiser Argyros has created a sculptural and perforated screen that camouflages London's underground exhaust vent and fire escape in North Greenwich Station in south London, United Kingdom

Named North Greenwich Sculptural Screen, a 14-metre tall perforated metal sculptural screen wraps around a London Underground exhaust vent, while providing space for a small cafe, and public restrooms. 

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

The screen is a good example of how elegantly-designed shell-like structure can be integrated in architecture in an efficient and easy way. 

Reaching at 14-metre-height, the corrugated metal skin both obscures and reveals the infrastructure contained within, creating a subtly dynamic veil that changes expression throughout the day.

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

The architecture studio created this perforated pavilion to be in dialogue with the adjacent The Tide elevated linear park, designed by Neiheiser Argyros in collaboration with Diller Scofidio + Renfro, which opened last summer. 

"The two works of architecture are geometrically twisting past one another – almost dancing – though they never touch and are expressed with intentionally contrasting visual languages," said Neiheiser Argyros in its project description. 

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

"While The Tide is curved and solid, the screen enclosure is angular and translucent. The two designs are opposites in dialogue."

North Greenwich Sculptural Screen covers an 640-square-metre area and visitors only perceive the texture, material and the shell-looking pavilion from afar. Its semi-translucent texture makes the pavilion quite curious what is inside.

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

"The project is both present and absent," said the studio. 

"On the one hand its location adjacent to the O2 Arena and the North Greenwich Tube Station means that it will be seen by thousands of visitors daily, demanding a strong visual identity."

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

On the other hand it fades into the background, as a moment of visual quiet compared to the eclectic geometries and patterns that surround it. 

The perforated metal will at times catch the light and snap into crisp view. At other times the figure will blur slightly, refracting and distorting the light that passes through, hovering just out of visual comprehension.

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

Floor plan

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

Skin shell - axonometric

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

Elevations

Neiheiser Argyros creates sculptural screen that camouflages London's underground vents

Section

Neiheiser Argyros was founded by Ryan Neiheiser and Xristina Argyros in 2015. The studio is a multidisciplinary architecture practice committed to both playful experimentation and serious research.

The studio produces various projects in different types and scales, including retail, educational buildings, cultural buildings, residential projects and small-scale projects.

Project facts

Project name: North Greenwich Sculptural Screen

Architects: Neiheiser Argyros

NA design team: Ryan Neiheiser, Xristina Argyros, Eleni Vagianou, Nikolas von Schwabe, Danae Haratsis, Giorgio Piscitelli, Chris Yuan, Kevin Larson.

Client: Knight Dragon, London Underground.

MEP, Lighting: AECOM

Landscape designer: Gross. Max

Steel fabricator: Cimolai

Contractor: Mace

Enclosed area: 650m2 

Gross Interior Area: 140m2

Maximum height: 14m

All images © Lorenzo Zandri 

All drawings © Neiheiser Argyros

> via Neiheiser Argyros