Submitted by WA Contents

MVRDV designs Shenzhen Terraces composed of "stacked plateaus" in Universiade New Town

China Architecture News - Mar 20, 2020 - 15:57   1923 views

MVRDV designs Shenzhen Terraces composed of

MVRDV has won a competition to design a mixed-use complex in Universiade New Town, Longgang District, Shenzhen, China

MVRDV’s proposal, named Shenzhen Terraces, was selected from 27 entries by international design firms in the competition. 

Shenzhen Terraces will cover a 101,300-square-metre area and will be "a three-dimensional urban living room" with more than 20 programs, including a small gallery, library, and outdoor theatre.

Developed by Shenzhen Shimao Xin Li Cheng Industry Co.,Ltd, the overall program of the complex is expected to reach 95,000 square-meters. The terraces of the buildings are composed of a series of pebble-like formed volumes that are integrated with the landscape and act as part of the landscape itself. 

MVRDV designs Shenzhen Terraces composed of

Birds' eye view

The project is designed with sustainability as a focus, the completed project will form the core of the thriving university neighbourhood, acting as a new three-dimensional urban living room, as highlights MVRDV. 

MVRDV’s Shenzhen Terraces aims to bring vitality and innovation to the area through a seamless integration of landscape, leisure, commerce, and culture. 

Located in the heart of the Longgang district at the meeting point of high-rise housing, commercial complexes, and sports and educational facilities, the site is ideally located to serve as a defining public space within the region.

MVRDV designs Shenzhen Terraces composed of

View to commercial building

"The central concept of Shenzhen Terraces is to merge the existing landscape with the new development by using stacked plateaus for its various buildings," said MVRDV. 

The predominantly horizontal lines of the terraces contrast with the vertical lines of the surrounding high-rises to bring about a sense of tranquillity through their slow curving shapes.

MVRDV designs Shenzhen Terraces composed of

View to cultural plaza

Combining a pedestrian-friendly landscape with a mixture of functions and public transport, Shenzhen Terraces is poised to become a sustainable hub for the surrounding area. 

The abundant planting and water features reduce the local temperature and provide habitat for urban wildlife, while gardens and rainwater collection generate food and water resources. 

The concrete used in the buildings themselves will be made using recycled concrete as the aggregate, and photovoltaic panels will adorn extensive portions of the rooftops.

MVRDV designs Shenzhen Terraces composed of

Atrium view in the complex

The terraces are adapted to serve a diversity of functions: large overhangs shield the visitors from the hot sun, while offering places to sit and enjoy the view. 

These shaded terraces create places for plants and water basins that cool the verandas and create a climate buffer to the interiors. The edges of the terraces dip at strategic points to form connections between the various floors and to double as small outdoor auditoriums. 

MVRDV designs Shenzhen Terraces composed of

Terraces' slabs detail

In other places, the façades are pushed inwards to emphasize entrances and create recognizable places within the scheme to help visitors orient themselves. The largest building – containing among other things a bus terminal, conference centre, and entrepreneurship centre on the east of the site – is carved out in its centre to form an open-air atrium. 

Finally, bridging elements are introduced between the various buildings, turning the second floor into a continuous route and connecting it with the surrounding developments. These connections knit Shenzhen’s newest urban living room into its context, making it one with the city and offering access for all.

MVRDV designs Shenzhen Terraces composed of

Overview to the complex at night

Led by Winy Maas, founding partner of MVRDV, Maas said: "Shenzhen has developed so quickly since its origins in the 1970s." 

"In cities like this, it is essential to carefully consider how public spaces and natural landscape can be integrated into the densifying cityscape." 

"The urban living room of the Shimao ShenKong International Centre will be a wonderful example of this, and could become a model for the creation of key public spaces in New Town developments throughout Shenzhen." 

"It aims to make an area that you want be outside, hang out and meet, even when it is hot – a literally cool space for the university district, where all communication space can be outside. It will truly be a public building."

MVRDV designs Shenzhen Terraces composed of

Commercial building

MVRDV works with Rotterdam and Milan-based landscape architecture and urban design practice Openfabric on this project. The architectural language of the landscape echoes the pebble-like forms of the terraces above to create patches of greenery and public programming between pedestrian routes. 

These patches will host planting that imitates the sub-tropical natural forests of the region, mixed alongside features such as grassy hills, palm tree-filled plazas, public art, reflective pools, and activity zones for pursuits such as climbing or table tennis. 

The landscaping also extends to the roofs of the buildings, with a green lawns that are accessible to the users occupying the areas that are not covered with photovoltaic panels.

Shenzhen Terraces was designed by MVRDV for Shimao Group in partnership with landscape designers Openfabric.

MVRDV was established in 1993 in Rotterdam, The Netherlands by Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries. MVRDV engages globally in providing solutions to contemporary architectural and urban issues. MVRDV has offices in Rotterdam, Shanghai and Paris. 

Project facts

Project name: Shenzhen Terraces

Location: Shenzhen, China

Year: 2019 

Client: Shenzhen Shimao Xin Li Cheng Industry Co.,Ltd.

Size and programme: 95,000 m2 mixed-use


Architect: MVRDV

Founding Partner in charge: Winy Maas

Director: Gideon Maasland

Associate Design Director: Gijs Rikken

Design Team: Sanne van Manen, Irgen Salianji, Shengjie Zhan, Luca Beltrame, Katarzyna Maria Ephraim, Cas Esbach, Hengwei Ji, DongMin Lee, Yannick Macken, Giuseppe Mazzaglia, Siyi Pan, Sen Yang, Jiani You, Daan Zandbergen

Copyright: MVRDV 2018 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries)


Partners

Landscape architect: Openfabric

Cost Calculation: Shanghai Xinyuan Construction Engineering Consulting Co., Ltd

Top image © Atchain + MVRDV 

All images © Atchain

> via MVRDV