Submitted by WA Contents

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Mexico Architecture News - May 20, 2024 - 08:05   2294 views

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

A pavilion embraces structural and visual balance with a minimal footprint atop a hill in Santiago de Querétaro, Querétaro, Mexico

Named Espina Pavilion, the 21-square-metre pavilion was designed by architects Emiliano Domínguez and Santiago Martínez

The pavilion is a defined program, to serve the sole purpose of providing shade and directing views towards the horizon. 

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Aiming to create a minimal footprint, the pavilion offers a panoramic view of three hundred and sixty degrees, connecting the user with the mountain landscape.

Situated atop a hill on a cattle ranch in Santiago de Querétaro, the project features a lightweight roof supported by a structure with a concrete base and a metal frame. 

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

The concrete frame offers a dual purpose when describing the structure; on the one hand, to determine the footprint, and on the other hand, to extend in a cantilever shape towards the western façade.

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

"The cantilever is supported by gabion masses anchored with tension cables on the opposite side," said Emiliano Domínguez and Santiago Martínez. 

"This contrast between materials and the structural integrity of the design emphasizes the specific function of each element."

"Considering the site's geography and limited access, which is possible only through horse or a 4x4 vehicle, the decision was made to cast the concrete on-site."

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Steel was chosen due to its ease of on-site assembly and the ability to incorporate modular parts, while the gabions were constructed using local stone extracted during the foundation. 

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

"The dilatation of the structure determines the distance of these counterweights in relation to an endemic landscape that, eventually, will take over the pavilion," the architects added.

The architects added that "The design approach consolidates Espina as a versatile space between two concrete bases, rising above the vegetation and extending from north to south to provide horizontal views towards the east and west, capturing both the sunrise and the sunset."

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Site plan

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Elevation

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Section

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Sketches

Espina Pavilion embraces structural and visual balance with minimal footprint on Mexican hills

Model. Image © César Belio

Project facts

Project name: Espina Pavilion 

Architecture: Emiliano Domínguez + Santiago Martínez

Location: Santiago de Querétaro, Querétaro, México

Year: 2023

Area: 21 m2

Collaborators

Structural engineering: Andrés Casal 

Landscaping: Matorral

Blacksmith: Gregorio Cisneros

All images © César Belio.

All drawings © Emiliano Domínguez & Santiago Martínez.

> via Emiliano Domínguez & Santiago Martínez

built concrete Emiliano Domínguez pavilion Santiago Martínez