Submitted by WA Contents

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

Australia Architecture News - May 05, 2021 - 16:50   3121 views

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

Victoria-based architecture studio Clinton Murray Architects has completed a private residence that allows the passersby to see through and into the building from the street in Hawthorn, Australia

Called Levo’s House, the 300-square-metre house was designed to create an entirely new way of living for clients. 

While the ground floor entirely offers privacy, seclusion and retreat, the upper floor is visible from the street with its folded roof structure. 

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

The architects placed living areas on first floor living to offer a window into their lives." We’ve witnessed people stopping to chat to our clients, a pleasant contrast to the barriers other properties present to the street," said Clinton Murray Architects.  

"We studied and referenced key planning controls to arrive at our design solution."

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

The key design component of the project is its 'pitched roof' and it had an adaptable triangular geometry of the site into a folded y roof that reads as lightly as possible. 

"We worked closely with an extraordinarily creative (old school!) engineer from Canberra Ken Murtagh to create a roof that mystifies!," added the studio.

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

According to the architects, the project's site was a difficult site - small and triangular - in a difficult street in terms of heritage and highfalutin. 

However, the architects used the strict planning guidelines to their advantage and honoured their clients desire to live in the treetops but retreat at night to their private world at ground level. 

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

From street level, the house is marked with concrete planes and slabs, while irregularly-designed pitched roof gives a clue to show what kind of program elements take place on the upper level. It is almost a separate structure from the ground level.

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

On the first plan, the architects placed a deck, living areas, kitchen, dining, study, pantry, lift and dining pod. When visitors see the house from the park level, the upper structure looks like it is floating with closed modules.

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

Ground floor plan

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

First floor plan

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

Roof plan

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

Section A

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

Section B

Clinton Murray Architects completes Levo’s House in Hawthorn, Australia

North elevation

Project facts

Project name: Levo’s House

Architects: Clinton Murray Architects

Location: Hawthorn, Australia

Size: 300m2 

Date: 2020 

All images © Peter Bennetts

All drawings © Clinton Murray Architects

> via Clinton Murray Architects