Submitted by WA Contents

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

France Architecture News - Apr 09, 2021 - 13:04   4387 views

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

Dominique Perrault Architecture has transformed Paris' industrial post office building into a mixed-use urban block in the heart of Paris, France

Known as La Poste du Louvre, the building was originally built from 1878 to 1888 by the architect Julien Guadet to serve for the needs of the National Post Office, this building, emblematic of the Parisian construction sites of the Third Republic, fits perfectly into the typology of the Haussmannian arteries of the 1st district of Paris.

The site, owned by the Poste Group and its real estate subsidiary Poste Immo, will incorporate a vast program to modernize the building, which is adapting the building to its current times, opening it up to the neighborhood and welcoming residents, tourists and new users.

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

Image © Dominique Perrault Architecture

As Dominique Perrault Architecture explains, in 2012, a consultation process was launched for the project management. Out of 70 French and international teams that submitted their applications, five were selected for the final phase for the project. 

Dominique Perrault’s team was chosen as the winner in 2012 to modernize the building. After gaining a building permit in 2013, work began in 2016, led by Bouygues Bâtiment Ile-de-France. In 2021, the various spaces are planned to be made available to tenants. Dominique Perrault Architecture has shared the latest images from the building, which also show details from inside.

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

Dominique Perrault Architecture's design scheme aims to create a “permeable” building, with its strong connections to its environment, The new Poste du Louvre will now offer a mixed- use program connected to the functions of its neighborhood. 

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

The new building will welcome a 5-star hotel with 82 rooms, a restaurant and a panoramic rooftop bar, as well as offering shops, social housing, and offices, numerous services, including the preservation of the historic post office, the creation of a police station, a childcare center, and an urban logistics hub in the basement.

The organization of the various programs is based on horizontal layers, in the tradition of Haussmann buildings. 

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

"The urban and architectural concept consisted of reintroducing this legacy complex into the life of its neighborhood and making it a real place of sociability and services, accessible to all," said Dominique Perrault Architecture.

"Mutation is the main idea of the project, from an industrial to an urban complex. On the one hand, by the transformation of a monofunctional building, dedicated to postal activities, into a volume welcoming a mix of uses. On the other hand, by the transformation of a closed volume into a more open volume."

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

From the outside, on its stone facades, the project favors the urban integration of the volume. The monolithic island is made “permeable” and connected to its environment, by the creation of a network of porches, arcades and galleries, openly inspired by covered passages, including the famous neighboring Vivienne or Véro-Dodat shopping arcades. 

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

Introducing five passageways, they now converge towards the heart of the block, from the streets of the Louvre, Jean-Jacques Rousseau, Etienne Marcel and the Gutenberg passage. They converge on a central courtyard, designed as an open-air industrial courtyard, around which shops and services will open.

La Poste du Louvre is opened up to the city and serves as the setting for a new urban square, allowing a maximum of natural light to enter its heart and revealing to all the impressive volumes and the interplay of the historic metal structures.

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

"La Poste du Louvre will find a new life. The idea is to offer the building an "augmented reality" in terms of use and identity," said Dominique Perrault. 

"Heritage must be inhabited and live in its social dimension, otherwise it declines, and it is the mission of the architect to adapt, the existing to the inevitable evolution of our time, to live and work better, in a better environment."

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

The preservation of the building’s heritage elements focused on the conservation, restoration and exposure of the stone and metal architecture of Julien Guadet’s original building. 

The studio is working with in collaboration with Jean-François Lagneau, chief architect of the Monuments Historiques, the work of highlighting the stone facade, the metal frames and the great heights, contributes to the of the project’s success by establishing a new harmony between heritage and modernity. 

The design preserves and enhances the concept of Julien Guadet’s “versatile building”, with a constant concern for respecting the historic building, while integrating strong elements of modernity.

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

An emblematic work of this monumental architectural style, the large stone facade has been restored to its initial architectural quality. A work on the openings, with the creation of joineries worked in curves towards the interior, give the building a new modern appearance. 

The project restores the original great heights and all the metal frames, some of which had been modified or hidden, by the creation of offices and sorting areas and the mezzanine dedicated to the reception of vehicles in particular. 

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

The primary structure of the existing building, with its metal posts and beams, is mostly restored and reused. a new self-stable structure, totally independent of the structure designed by Julien Guadet, is also introduced into the existing volume in order to support the new loads and to ensure the requirements of fire control on the levels concerned (particularly for the hotel).

The courtyard facades are organized in horizontal layers: On the first and second floors, the courtyard facades are composed of a curtain wall with aluminum joinery and double glazing. 

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

The double-height office sections facing the courtyard also benefit from zenithal lighting through glass “shed” type roofs. The “extra-clear” glazing provides the greatest possible transparency. 

External textile blinds are also installed on these windows to ensure better comfort. These large glazed surfaces have been carefully designed to meet the required objectives in terms of acoustic and thermal quality and fire resistance.

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

In collaboration with Dominique Perrault, the designer Gaëlle Lauriot-Prévost developed a comprehensive design integrating lighting and various other elements ensuring the harmonious implementation of technical elements such as acoustics and ventilation.

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

Dominique Perrault Architecture converts Paris' industrial post office building into mixed-use block

Dominique Perrault Architecture together with Chinese architecture studio Zhubo Design Co won an international competition to design Shenzhen's Institute of Design and Innovation

Dominique Perrault previously spoke to WAC editor-in-chief Berrin Chatzi Chousein on "CROSSROADS Building The Resilient City", the theme of the 2021 Seoul Biennale of Architecture and Urbanism, Perrault is the General Director of 2021 Seoul Biennale of Architecture and Urbanism. 

You can watch Dominique Perrault's live talk on WAC's IGTV

Project facts

Location: 75001 Paris, France

Beginning of studies: July 2012

Construction permit: 2013

Start of construction: Summer 2016

Client: Poste Immo

Architect: Dominique Perrault Architect (team’s representative)

MOEX: Calq architectures -Edeis 

- AMO: SETEC et JLL
- AMO Patrimoine: GRaHaL

Engeneering Offices

- Edeis, Paris (Fluids, structure),
- Jean-François Lagneau, Paris (ACMH architect of heritage buildings),
- Après La Pluie, Paris (landscape architect),
- RPO, Paris (economist),
- Jean-Paul Lamoureux, Paris (acoustics et lighting)
- Gaëlle Lauriot-Prévost (design et lighting)

General contractor: Bouygues Bâtiment Ile-de-France

Site area: 8244 m2
Built area: 32000m2
Central Patio: 1400 m2

Shops: 13 shops on 2150 m2 

Post Office: 750m2
Offices: 14 400 m2
Hôtel: 82 rooms and suites

Accommodations: 17 social housing
Lounge Bar on the top floor: 360 m2
Roof Terrasse: 500m2, capacity of 399 people
Urban logistics: 1000 m2 dedicated in the basement

Top image © Dominique Perrault Architecture

All images © Michel Denancé, courtesy of Dominique Perrault Architecture unless otherwise stated. 

> via Dominique Perrault Architecture