Submitted by WA Contents

Local Architecture Bureau designs curved community centre accessible from all directions in Bogor

Indonesia Architecture News - Jun 23, 2021 - 14:00   2652 views

Local Architecture Bureau designs curved community centre accessible from all directions in Bogor

Bandung-based practice Local Architecture Bureau has completed a curved community centre that is accessible from all directions in Bogor, Indonesia

Named Bogor Creative Hub, the 1,600-square-metre building is built from a white curvy structure that features slender columns on the façade. 

The building was designed as "a generator for creative people of Bogor" and acts as a new creative hub which aims as a collective space of activities. The low-rise building acts as an open platform for exchange, spontaneous, informal exercise and inspiring spaces.

Local Architecture Bureau designs curved community centre accessible from all directions in Bogor

Located in 1.3 ha (13,000 square meters) land with 200 years old existing building built by Dutch colonial time, the building has a large open space that can be utilized as casual activities.

Local Architecture Bureau designs curved community centre accessible from all directions in Bogor

"This complex extends to larger neighborhood of Taman Hutan Raya Bogor of Presidential Palace of Indonesia, making it very prominent yet carefully thoughtful in design language," said Local Architecture Bureau.

The creative hub has been designed as a single building, offering porous accessibility from all directions, and it smoothly connects all open space in the complex for open-air activities and extends to the park. 

Local Architecture Bureau designs curved community centre accessible from all directions in Bogor

Designed with a C form in layout, the building faces existing big trees and old building like it’s covering and filling out the edge of the complex.

Local Architecture Bureau designs curved community centre accessible from all directions in Bogor

Inside, its program includes auditorium – classrooms – gallery which occupy different geometries under single curvy roof that reflects as a dominant expression of tropical design. 

All programs are surrounded by open terrace that enlarge the space as communal space and accessibility.

Local Architecture Bureau designs curved community centre accessible from all directions in Bogor

"The experience throughout the building takes visitors to repetitive columns, combining terrace within inside-out area to the park," added the studio. 

"The sensation of covered open space continuous thru the terrace, providing an inclusive environment between education, leisure & outdoor performance." 

Local Architecture Bureau designs curved community centre accessible from all directions in Bogor

The building themselves provides room within the scheme, such as outdoor plaza to historical building, and to breed creativity through a social, informal space and dedicated programs.

Local Architecture Bureau designs curved community centre accessible from all directions in Bogor

"We try to respect as much as we could in order to harmonize between historical building & massive green forest by designing a simple, quite, non-provocative yet flexible for creative spirit," said Gemawang Swaribathoro, founder of Local Architecture Bureau. 

The aim of this concept is to maintain this building as a blank canvas for creative spirit to filling in and activate it with their color and soul, as the architects highlight. 

Local Architecture Bureau designs curved community centre accessible from all directions in Bogor

Axonometric drawing 

The park in-between old building itself can perform as an outdoor stage; performances can either face the large public plaza or as an extensive room from the program inside. 

The grand design is organized the whole complex as a catalyst as public and as open as possible to visitors.

Local Architecture Bureau designs curved community centre accessible from all directions in Bogor

Site plan

Local Architecture Bureau designs curved community centre accessible from all directions in Bogor

Plan 1 

Local Architecture Bureau designs curved community centre accessible from all directions in Bogor

Plan 2

Project facts

Project name: Bogor Creative Hub

Architects: Local Architecture Bureau

Location: Bogor, Indonesia 

Size: 1,600m2 

Date: 2021 

All images © DKD/ Dedi Dwitomo

All drawings © Local Architecture Bureau

> via Local Architecture Bureau