Submitted by WA Contents

MVRDV's new masterplan transforms existing Amsterdam Office Complex into a greener environment

Netherlands Architecture News - Jan 4, 2019 - 02:42   5009 views

MVRDV's new masterplan transforms existing Amsterdam Office Complex into a greener environment

MVRDV has unveiled a new masterplan to transform the existing Amsterdam-West complex into a greener residential area with energy-efficient homes. 

Housing around around 750 homes and built in 1980's in Amsterdam, MVRDV’s new strategic master plan for a former ING office complex will soon become a green and more diverse by incorporating an innovative energy master plan with a combination of district heating and seasonal thermal energy storage.

Named Westerpark West, the complex is located in the Amsterdam Brettenzone, directly to the west of the city’s popular Westerpark, the plan includes 12 buildings, 5 of which are also designed by MVRDV. 

MVRDV's new masterplan transforms existing Amsterdam Office Complex into a greener environment

MVRDV's Westerblok is a renovation of an existing 1980s office building

"Placing an emphasis on green space and architectural diversity, the proposal for Westerpark West is a sustainable response to the ever-growing housing demand in Amsterdam," said MVRDV. 

"Amsterdam urgently needs housing in all sorts of sizes and price ranges, for both purchase and rental," said Nathalie de Vries, co-founder of MVRDV. 

"Given the large number of homes that this project adds to Amsterdam-West, we have focused entirely on architectural diversity. The public space will be green and closely connect with the Westerpark. The combination of park and urbanity is unique to Amsterdam. Where else could you live this proximate to a park in the middle of the city?."

The 70,000-square-meter masterplan will continue the landscapes of the Westerpark, dividing the elongated area between the Haarlemmervaart and the Brettenpad into five sections of between 90 and 250 dwellings each. 

MVRDV's new masterplan transforms existing Amsterdam Office Complex into a greener environment

The isolated office location on Amsterdam's Haarlemmerweg will become a destination

This plot structure aligns with the street pattern of the area to the south of the plan, and allows for many green areas, which are favourable for water retention. 

The landscape of Westerpark West is designed by the London-based Gustafson Porter + Bowman, who in 2003 designed the park around the Westergasfabriek, extending the landscape of the Westerpark to its current boundaries.

MVRDV has challenged fellow architects TANK, Blauw, KRFT, Studio Maks, and DoepelStrijkers to design charismatic buildings that work together as a good ensemble. By varying the building typologies and the character of the public space, a striking neighbourhood arises in the middle of the city. 

MVRDV's new masterplan transforms existing Amsterdam Office Complex into a greener environment

The fact that green is an important element in this master plan is clear from the diversity of outdoor spaces, from front gardens and loggias to balcony gardens and roof terraces.

MVRDV itself designed five residential buildings: Blend is a residential building with expressive bay windows that create extra living space and allow for enhanced views, with its combination of bay windows and outdoor space creating a green zone around the building. Salt, part of Salt and Pepper, has a bold overhang towards the city and a reduced footprint, with an irregular pattern on its façade that reflects the diversity of the apartments inside.

MVRDV's new masterplan transforms existing Amsterdam Office Complex into a greener environment

Blend, also designed by MVRDV, features generous bay windows

MVRDV's Westerblok is a transformation of an existing building in the ING office complex that dates back to the 1980s. The building will receive a new green façade and a staggered roofline that creates roof terraces at a variety of heights, all enclosing a courtyard with a wooden façade. 

The compact residential buildings on the western plot, some of which lean a little in order to open up the space and reveal vistas, have spacious corner apartments with expressive balconies.

MVRDV has developed an innovative energy master plan for Westerpark West, with a combination of district heating and seasonal thermal energy storage. 

MVRDV's new masterplan transforms existing Amsterdam Office Complex into a greener environment

One of the buildings designed by MVRDV in the western section of the plan

Following the principles of material cycles and the circular economy, the masterplan will transform a number of existing office buildings on the site into comfortable and energy-efficient homes. The project also includes catering, a child day care, and three underground parking garages with charging points and shared cars.

Westerpark-West has been developed in collaboration with HBB Groep, iLINQ, DGMR Adviseurs, Pieters Bouwtechniek Utrecht, DWA, Techniplan Adviseurs and IGG.

MVRDV's new masterplan transforms existing Amsterdam Office Complex into a greener environment

MVRDV's new masterplan transforms existing Amsterdam Office Complex into a greener environment

Westerpark West project ambitions. Image © MVRDV

MVRDV's new masterplan transforms existing Amsterdam Office Complex into a greener environment

Westerpark West masterplan. Image © MVRDV

Project facts

Location: Amsterdam, NetherlandsYear: 2015+
Budget: Undisclosed
Site Area: 26,000m2
Programme & Size: 70,000m2 residential masterplan

Architect: MVRDV
Principal-in-charge: Nathalie de Vries
Partner: Frans de Witte
Design team: Fedor Bron, Mick van Gemert, Mark van den Ouden, Laurens Veth, Sander Bakker, Marina Kounavi, Anna Brockhoff, Gerard Heerink, Marjolein Marijnissen, Damla Demir, Catherine Drieux, Herman Gaarman, Clémentine Bory, Daniele Zonta

Landscape Architect: Gustafson Porter + Bowman

Structural Engineer: Pieters Bouwtechniek Utrecht

MEP: Techniplan and DWA

Cost Calculation: IGG

Building Physics: DGMR

Sustainability Advisor: iLINQ

Advisor: HBB Groep

All images © CIIID

> via MVRDV