Submitted by Chaolee Kuo

Norihiko Dan Unveils A Project in Taiwan- Sun Moon Lake Visitor Center

Taiwan Architecture News - Oct 29, 2021 - 10:17   1407 views

 Norihiko Dan Unveils A Project in Taiwan- Sun Moon Lake Visitor Center

A few years ago Japanese architect Norihiko Dan created a successful landform project in the mid Taiwan, his project was realized upon winning an international competition in 2003 called the "Landform Series." 

It was for the Tourism Bureau’s Sun Moon Lake administration office in the Hsiangshan lake district. Known as one of the main tourist spots in Taiwan, Sun Moon Lake has a certain calmness that is particularly oriental. This project consists of two wings: the Visitor Center, which is the entrance for domestic and foreign tourists; and the office, where the tourism bureau is situated.

 Norihiko Dan Unveils A Project in Taiwan- Sun Moon Lake Visitor Center

 Norihiko Dan Unveils A Project in Taiwan- Sun Moon Lake Visitor Center

 Norihiko Dan Unveils A Project in Taiwan- Sun Moon Lake Visitor Center


 Norihiko Dan Unveils A Project in Taiwan- Sun Moon Lake Visitor Center


 Norihiko Dan Unveils A Project in Taiwan- Sun Moon Lake Visitor Center

The basic policy was to present a new symbiotic example of the relationship between the architecture and its natural environment, which would refrain from destroying the surrounding landscapes, and bring out and expand the property’s potential strength as much as possible. Buildings have been built on “top” of land since ancient times, but there are some that have been constructed directly in the land—such as the early Christian monastery of Cappadocia, and the Yaodong dwellings of the Loess Plateau. Thus, from a historical perspective, the relationship between architecture and landform has always been variable, because it reflects the rich cultures of the location. 

However, efficiency was the utmost priority for architecture in the twentieth century; less attention was paid to the relationship between landform and architecture. Therefore, undulating land was carved and beautiful cliffs were filled to suit the convenience of architecture. This particular project was designed to revise the relationship between architecture and its land, including the issue of waste soil disposal. 

Consequently, the soil produced during the foundation construction was not disposed of, but added to the volume of the building. By allowing the building this autogenous deformation, the conceptually “soft” building and its volume integrate with the soil for an amalgam of half-architecture and half-landform.

 Norihiko Dan Unveils A Project in Taiwan- Sun Moon Lake Visitor Center

 Norihiko Dan Unveils A Project in Taiwan- Sun Moon Lake Visitor Center

 Norihiko Dan Unveils A Project in Taiwan- Sun Moon Lake Visitor Center


 Norihiko Dan Unveils A Project in Taiwan- Sun Moon Lake Visitor Center

 Norihiko Dan Unveils A Project in Taiwan- Sun Moon Lake Visitor Center

Project facts 

Project name: Sun Moon Lake Visitor Center 

Client: Sun Moon Lake Administration office of Tourism Bureau

Location: No.599, Zhongshan Rd., Yuchi Township, Nantou County 555, Taiwan

Design period: Dec. 2003 to Oct. 2007

Construction period: Jun. 2008 to Dec. 2010

Architect: Norihiko Dan, Norihiko Dan and Associates

Project team

Design team: Norihiko Dan, Tadashi Yoshimura, Eiji Sawano, Minghsien Wang, Masato Shiihashi

Collaborator(s): Su Mao-Pin architects

Structural engineer: Structural Design Group(Japan), Horn Gyun Engineering Consultants Ltd.(Taiwan)

Electrical engineer: Uichi Inouye Research Institute(Japan), Huan-Chiou Electrical Engineering Co.(Taiwan)

Landscape architect: Norihiko Dan and Associates(Japan), Su Mao-Pin architects(Taiwan)

Lighting engineer: WORKTECHT CORPORATION(Japan), Cheng Yi Lighting Co., Ltd.(Taiwan)

General Contractor: HUACHUN Construction Co., Ltd.(Phase 1), YIDE Construction Co., Ltd.(Phase 2)

Building system: Structure: RC, part of prestressed concrete

Technical data:

Site area: 33,340m2

Bldg. area: 6,639.59m2

Gross floor area: 6,781.21m2

Bldg. coverage ratio: 19.9 %

Gross floor ratio: 20.3 %

Exterior finishing: (including outdoor areas, corridors)

Roof-- Exposed concrete, polyurethane waterproofing, insulation t30, Soil t200, and grass

Floor-- Tiles in slate stone pattern

Wall-- Exposed concrete in local cedar wood pattern, water repellent paint in milky white

Celling-- Exposed concrete in local cedar wood pattern, water repellent paint in milky white

Opening-- Stainless Sash in Powder Coating, Part of DPG Joint (Curtain wall of Café)

Planting-- Grass

Paving-- Asphalt

Laver-- Tiles, border by stone in jetbar surface

Handrail-- Stainless frame within stainless net, part within tempered glass

Interior finishing floor-- Long PVC sheet, plywood in oak tone surfaces(stage)

Wall-- RC, mortar repair in white paint

Celling-- Plasterboard, putty repair in white paint

Material(s): RC, steel frame curtain wall, stainless sash, stainless handrail, glass handrail, stone border, wood deck

All images © Norihiko Dan and Associates

All images and drawings courtesy of Norihiko Dan and Minghsien Wang.

> via Norihiko Dan and Associates