Submitted by WA Contents

Atelier Alter Architects completes history museum with "intersected crystalloids" in China

China Architecture News - Sep 18, 2020 - 13:26   2365 views

Atelier Alter Architects completes history museum with

Seoul-based architecture firm Atelier Alter Architects has completed a new history museum with "intersected crystalloids" in Xiamen, China.

Called Yingliang Stone Natural History Museum, Rebirth of the Crystalline Space Over the years of stone mining, the manufacture has discovered numerous fossils.

Bold and angular walls with dark interiors and dominate the interiors that lead visitors to fragmented exhibition and displays. 

Atelier Alter Architects completes history museum with

"Yingliang Stone Natural History Museum I Rebirth of the Crystalline Space Over the years of stone mining, the manufacture has discovered numerous fossils," said Atelier Alter Architects.  

"The manufacture decides to dedicate the headquarter building to a museum to tell the history of the fossils and the natural science of researching the fossil," added the firm. 

"There are two major challenges during the renovation process. The first one is the conflict between private headquarter and public museums."

"The second one is the direct sunlight gained at the atrium space. The addition of museum space will limit the deficient light to the office space even more." 

Atelier Alter Architects completes history museum with

As the architects highlight, the archaic rock was first discovered at the crystalized base inside the landmass. 

"Those crystalloids become how they look like today through a long term of high temperature, high pressure, mixture, and accumulation. The original form of the stone, its crystal structure, brings us a new architectural language," the firm explained. 

Atelier Alter Architects completes history museum with

The studio introduce three intersected crystalloids into the atrium space. 

The quadrangular pyramid light well stretches from the building roof to the first-floor ceiling to bring light into the first-floor museum atrium while the second-floor exhibition space and the rest of the office space are lite by the remaining portion of the building skylight, as well as the reflected light bounced by the tilted outer-surface of the light well. 

Atelier Alter Architects completes history museum with

Surrounding the vertical crystalloids, there are horizontal ones that keep growing, inserting, and finally form into various fossil showrooms. 

The layout of the showrooms determined by the time and storyline. The horizontal crystalloids also introduce the sunlight to the interior space along with their growing direction. In all, the tilted crystalloids interweave the sunlight and exhibition spaces.

Atelier Alter Architects completes history museum with

The finalized renovation appeared a form of a penetrated Cartesian grid. The orthogonal system of columns and beams transformed into each illuminated but mysterious triangulate space. 

As the heavy mass floating up, the anti-gravity space places the audience in an unknown space seemly coming straight from a sci-fi film. 

Atelier Alter Architects completes history museum with

The inside and outside of the atrium spaces were divided into the museum and office space, while the interior space of the museum appears into a complicated inside of the crystal with endless growth. 

Atelier Alter Architects completes history museum with

The archaic stones crystallized into different architectural spaces while communicating with the spaces as the exhibits across time and spaces. 

There is no other decoration within the exhibition space. The only element used to express the imprint of the eons of the deposit is a series of tiled walls.

Atelier Alter Architects completes history museum with

This simplicity brings visitors a prepositional spatial, dimensional, and sunlight experience. The walls are not only the boundaries of different function, but also reformed into a calm and cold, cave-like environment, which make the geological fossil looks even more aged. 

The inner wall of the crystalloid is the ceiling of the museum at the same time. The outside of the wall functions as the reflected board of the office building, while it separates private and public spaces.

Atelier Alter Architects completes history museum with

It is difficult to express controlled points in space through a two-dimensional Cartesian grid. 

"We come up with a three-dimensional coordinate system for spatial demarcation, and the design was completely understood on the construction site," said the office.

"With the help of the total station apparatus, the spatial control points in the model were mapped out precisely in space, then construction becomes possible." 

Atelier Alter Architects completes history museum with

The material used within the project is quite and sententious in order to highlight how sunlight touches the spaces and provide an appropriate exhibition environment to the archaic fossils.

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Atelier Alter Architects completes history museum with

Site plan

Atelier Alter Architects completes history museum with

Ground and second floor plan

Atelier Alter Architects completes history museum with

Section AA

Atelier Alter Architects completes history museum with

Section

Atelier Alter Architects completes history museum with

Floor plans

Atelier Alter Architects completes history museum with

Concept diagram

Atelier Alter Architects completes history museum with

First and second floor model

Project facts

Project name: Yingliang Stone Natural History Museum

Architects: Atelier Alter Architects

Location: Xiamen, China 

Size: 2,600m2 

Date: 2019 

All images courtesy of Atelier Alter Architects

> via Atelier Alter Architects