Submitted by WA Contents

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Spain Architecture News - Feb 12, 2021 - 16:22   3819 views

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Barcelona-based architecture practice Carles Enrich Studio has converted an old church into a performing arts centre in Gironella, Spain

Named Santa Eulàlia Space, the 210-square-metre space was transformed from the mid 14th-century church which has undergone several changes for different uses since then.

Although the church was recovered by the Gironella Council in 1971, the building could not be carefully protected for years. In 2016, the Gironella Council commissioned the studio to restore the building maintaining its historic character to reformulate the space to house cultural activities related to the performing arts, especially dance, music and poetry.

The project was restored as part of a programme to recover existing buildings promoted by Gironella Council.

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

The building's program consists of reading all the historical layers and moments that have settled in Santa Eulàlia with the clear aim of highlighting the virtues of each intervention and understanding them as a sequence of layers. 

As the team highlights, the planned new use required the insertion of adapted services and an update of the facilities to comply with regulations for public space. 

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

"Likewise, the deterioration of facings and floors had caused problems of leaks and damp that required urgent renovation," said the architects. 

The architects approached to the central space as the first stage of the restoration. They redesigned the space of the central aisle to extend the useful space available. 

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

The architects used a birch wood floor in the central part for dance and theatre rehearsals and to guarantee good insulation. 

To avoid differences in level, the studio applied a continuous self-levelling mortar floor in all the way around it, adapting to the geometries of the stone walls. 

The second important key design element was the insertion of services within the building. They inserted a service nucleus into one of the chapels to guarantee accessibility. 

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

"The restroom takes the form of a pine plywood box with a pine-batten facing to conceal the doorway," said the studio. 

"Due to its inertia, the underfloor heating system was not effective for occasional use and was replaced by an air renewal system designed to drive hot air through a grating that delimits the wooden floor in the central area."

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Thirdly, the incorporation of the urban landscape was another significant element in design. The intervention addressed the outer perimeter. 

The translucent facing of the façades was replaced by transparent glass that expands the field of vision, provides natural light all day, incorporates the street as a second façade and offers views of the church from the outside. 

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

By adding vertical structures to the façade, as they highlight, they are reinforced and added to generate a rhythm and modulation of smaller glass panes that are easier to replace in case of breakage. 

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

"This facing is completed by a fabric curtain on the inside that serves to manage lighting and improve acoustics and insulation depending on the events taking place," the studio continued. 

"The permeability of this facing highlights the public nature of Santa Eulàlia as an extension of the urban landscape."

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

In the interiors, the performers can easily perceive the historic past of the building due to its thick stone walls and high ceiling which expands the feeling of movement and the space.

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Site plan

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Axonometric drawing

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Plan

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Plan

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Plan

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Section

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Axonometric

Carles Enrich Studio converts old church into performing arts centre in Spain

Detail

Carles Enrich Studio, founded by Carles Enrich, is a young Barcelona-based practice that works at different scales in the fields of architecture, urban design and landscape, with an across-the-board focus and a meticulous diagnosis of pre-existing conditions.

Project facts

Project name: Santa Eulàlia Space

Architect: Carles Enrich Studio

Collaborators: BBG (structure), SJ12 enginyers (installations), Brufau Cusó (quality control)

Client: Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (Diputació de Barcelona), Gironella Town Council, Consell Comarcal del Berguedà

Contractors: Vesta

Surface area: 210,50 sqm

All images © Adrià Goula

All drawings © Carles Enrich Studio

> via Carles Enrich Studio