Submitted by WA Contents

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Hungary Architecture News - Dec 15, 2020 - 14:03   7367 views

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Hungarian architecture firm Studio A4 has built a community center featuring a bulbous-shaped gallery in Zamárdi, Hungary

Named The Zam!, the 300-square-metre building is located in a village of Zamárdi with a population of 2000 on the shore of Lake Balaton, the largest lake in Central Europe. 

The new community center proposes a playful volume, featuring a striking solid-void relationship and roof terrace that can be used in summer times by the local people. 

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Commissioned and built by the local government, the building was designed for the local community and it will be open to the public all year round. 

In the summer vacation season, the building functions as an exhibition hall as well as a buffet with its terraces on the ground and first floor.

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

"There is a pleasant view from the roof-top terrace of the single-storey building of Lake Balaton, the beach and nearby tennis courts," said  Studio A4. 

"Throughout off season (spring, autumn and winter) the heated and cooled facility is open the local community can use." 

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

The building accommodates meetings, smaller venues, as well as concerts, exhibitions. "Since the 1950s, the Balaton area has been a field of architectural innovations and experiments (port facilities, restaurants, etc.) in material use, form and function," added the firm.

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

For the volume of the building, the architects were inspired from this tradition to create this striking shape. 

The building's outer shape refers with its bubble-shaped mass and metal casing to metal artifacts (pots, trappings, earrings) found near the site in a significant 6th-century (Scythian–age) cemetery. The Scythian–age objects will be showcased in the garden.

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Site plan

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Floor plan

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Roof plan

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Section

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Elevation

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Site plan 

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Ground floor plan

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Rooftop terrace

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Section

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Section

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Elevation

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Elevation

Studio A4 built community center featuring a bulbous-shaped gallery in Hungary

Elevation

Project facts

Project name: The Zam!

Architects: Studio A4

Location: Zamárdi, Hungary. 

Size: 300m2 

All images © Tamás Bujnovszky

All drawings © Studio A4

> via Studio A4