Submitted by WA Contents

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

Italy Architecture News - Aug 10, 2020 - 11:08   3092 views

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

Turin-based architecture studio F:L Architetti has completed a rural villa with an attached farmhouse that features a staggered hollow brick pattern on its facade nestled on the hills of Gassino Torinese, Italy

The architects created various layers of uses in this rural house with distinguished facade elements and volumes. 

Named Amilu Farmhouse, the 900-square-metre house was transformed from a rural building dating back to the 1930s and it was modified and enlarged in later times, without significant architectural and historical features.

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

Image © Alessandro Imoda

F:L Architetti was commisisoned to redesign the house for a single-family villa with attached farmhouse, with contemporary look and a redefinition of the house's program. 

The building is located halfway up the hill of Gassino Torinese, the house immediately reveals itself with its protruding volume and linear presence.

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

"The intervention included the complete demolition of the existing building and the construction of a new one for residential and agricultural use, built largely on the footprint of the existing structure," said F:L Architetti. 

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

As the studio highlights, the aim of the projects was to "identify client’s aspirations developing responses to their desire for quality and architectural sustainability, combining the needs of an educational farm open to the public with the possibility of enjoying intimacy in the context of the family."

The two-storey house, with a basement floor, includes various program components distributed on the L-shaped plan. The architects take cues from the archetype of a Piedmont farmhouse, with the aim of dialogue with its natural context. maintaining a distinctive and strong identity. 

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

"The design composition of the construction is based on the elaboration of distinct and connected volumes, arranged and oriented according to the orography of the land," added F:L Architetti.

"Balancing tradition and innovation, the farmhouse was designed for an agricultural entrepreneur, her husband, and their three children." 

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

Linear and rigorous, the external front open to the public, is a pure volume with brick curtain wall texture, on which a second staggered hollow brick pattern volume is inserted perpendicular, recalling the barns of traditional farmhouses and recreating the typical atmosphere of "farmyard".

This cantilevered volume projects over the valley, framing and transforming it into a background, permeating the internal spaces of the building. 

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

"If the main volume shows the simple certainty of vernacular architecture, the private area body with the “brutalist minimalism” of its white concrete volume changes the overall view of the building: digging the side of the brick body it becomes support and integral part of it," the firm continued. 

The fair-faced white concrete, structure, and plastic shape of the private space, designs its outlines and defines its relationship with the natural elements.

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

The interior spaces were designed as clean, simple and pure as possible. On the front of this part of the building opens a large terrace with the swimming pool overlooking the cultivated valley. 

Under the terrace, the studio finds the lemon house and the permaculture research laboratory. The building consists of two floors, where public and private spheres are clearly separated spaces. 

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

The spatial solutions identifying the functions of the Villa-Farm are characterized by different formal choices as well as by a unique and specific choice of materials. 

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

The brick and fair-faced concrete fronts as well as the wood and stone of the external floorings penetrate the interior of the building and redefine its spatial articulation, offering a material connection between inside and outside. 

Inside the residence, spaces and volumes reflect the same concept used for the exterior: a more intimate space for the private and open and more convivial space to welcome guests, with a double-height living area and kitchen.

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

Basement floor plan

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

Ground floor plan

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

First floor plan

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

Elevation

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

Elevation

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

Elevation

F:L Architetti creates layers of uses in this rural villa and farmhouse on the hills of Italy

Elevation

Project facts

Project name: Amilu Farmhouse

Architects: F:L Architetti

Design Team: Luca Maria Gandini, Fabrizio Caudana, Alberto Minero, Carlotta Gerenich

Location: Gassino Torinese, Italy. 

Size: 900m2 

Date: 2020 

Top image © Alessandro Imoda

All images © Beppe Giardino unless otherwise stated.

All drawings © F:L Architetti

> via F:L Architetti