Submitted by WA Contents

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

United Kingdom Architecture News - Mar 06, 2020 - 17:41   9855 views

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

Studio Morison, led by Heather Peak and Ivan Morison, has built a small temporary pavilion on the landscape of Wicken in The United Kingdom. 

The pavilion, named Mother Pavilion, wants to be a small and natural shelter for escapers from around. 

The rounded walls and roofs of the pavilion are made of local straw, the thatching of which has been done in the traditional style by a master thatcher whose first job as an apprentice was to thatch a hayrick on this very site. 

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

Referencing to local building traditions, materials and vernacular architecture to root the structure in the landscape, the pavilion aims to be part of the landscape itself. 

Mother Pavilion is an artwork by Studio Morison that engages with the connections between the natural world and our mental health. 

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

"The work is inspired by writer Richard Mabey’s book ‘Nature Cure’, in which he recovers from severe depression through walking, watching and writing about the Eastern region’s beautiful and unexplored landscapes," said the studio.

The pavilion's design has been commissioned by Cambridgeshire based Wysing Arts Centre as part of the region-wide arts commissioning programme, New Geographies, which aims to bring contemporary art to unexpected places in the East of England. 

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

All locations for artworks were nominated by members of the public – in this case, Wicken Fen suggested for its "sublime peaty landscape."

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

The architects stated that "Mother... is a sculptural structure that has been created specifically for this important area of wild fenland."

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

The form is an interpretation of the remarkable hayricks once found dotting this countryside. The timber used in the framing was felled from the artists' own forest and milled by the artists at their workshops.

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

The work, with its deep entranceways, ceiling oculus, and high double-layered conical ceiling, is an architectural space to enter; re-framing visitors’ experience of the landscape of Wicken Fen, the sky, the light and the materials that surround them.

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

Studio Morison built thatched temporary pavilion on the landscape of Wicken Fen

All images © Charles Emerson

> viaStudio Morison