Submitted by WA Contents

Yuan Architects enhances dinosaur’s gigantic scope with mechanical scaffolding in an exhibition

Taiwan Architecture News - Jan 19, 2018 - 05:27   22571 views

Yuan Architects enhances dinosaur’s gigantic scope with mechanical scaffolding in an exhibition

Yuan Architects has designed a new exhibition space, combining dinosaur’s gigantic scope with a mechanical modular scaffolding system. The exhibition creates a dialogue with the life force of the dinosaurs that is "primal and organic". 

Named Cloud Space, the exhibition was installed in a gallery in Taipei, which aimed to stress "rational and mechanical" approach simultaneously. 

Yuan Architects enhances dinosaur’s gigantic scope with mechanical scaffolding in an exhibition

"While the rough scaffolding balances out the dinosaur’s gigantic scope, the gradient of the lighting, which seems to breathe, creates a spatial concept that is contrasting yet harmonious between the cold, blue-light scaffolding and the warm, yellow-light dinosaurs. The exhibition area is like a cloud in the space, fusing with the dinosaur to become one being," said Yuan Architects.

Yuan Architects enhances dinosaur’s gigantic scope with mechanical scaffolding in an exhibition

The main spatial elements of the design are the scaffolding and the light screens, which also indicate the line-volume contrast between the dinosaur skeleton and the full dinosaur in the exhibition. 

The "linear" scaffolding constructs the main spatial frame of the space, whereas the "planar" light screens climb onto the scaffolding, folding and forming white volumes that surround the dinosaurs, like melodic notes jumping forward rhythmically. 

Yuan Architects enhances dinosaur’s gigantic scope with mechanical scaffolding in an exhibition

"Through our spatial designs, we hope that, as the adults and children appreciate the dinosaurs, we may provide them with an unforgettable spatial experience, conveying new possibilities for dialogue between mankind and nature, as well as between the viewer and the view," added the studio.

Yuan Architects enhances dinosaur’s gigantic scope with mechanical scaffolding in an exhibition

Through frames formed by the hollow scaffolding and the gaps between the light screens, the features of the dinosaurs inside are gradually revealed. Those frames also form a vague boundary within the exhibition hall that blurs the areas of the inside and the outside.

Yuan Architects enhances dinosaur’s gigantic scope with mechanical scaffolding in an exhibition

The space features a belt of lights like a lightning bolt. As if a three-dimensional trail for sightseeing, it directs people’s attention among the scaffolding, creating diverse points of view from various angles, high and low. 

The viewers are like dinosaurs of different sizes looking at their companions. This design provides the viewer with unique feeling of interaction with the art.

Yuan Architects enhances dinosaur’s gigantic scope with mechanical scaffolding in an exhibition

Yuan Architects enhances dinosaur’s gigantic scope with mechanical scaffolding in an exhibition

Yuan Architects enhances dinosaur’s gigantic scope with mechanical scaffolding in an exhibition

Yuan Architects enhances dinosaur’s gigantic scope with mechanical scaffolding in an exhibition

Exploded drawing

Yuan Architects enhances dinosaur’s gigantic scope with mechanical scaffolding in an exhibition

Section

Project facts

Project: Space Cloud

Architect: Yuan Architects

Location: Taipei, Taiwan

Type: Exhibition Space

Status: Completed in 2017

Client: Inception Limited 

Designers: Wenyuan Peng, Max Lee

All images © Te-Fan Wang, Max Lee

> via Yuan Architects