Submitted by WA Contents

BLA Architecture renovates ’’Elda’’ residential unit with new materials and plan adaptation in Italy

Italy - Dec 9, 2015 - 10:57   2990 views

all images © Beppe Giardino

Italian-based design studio BLA Architecture renovated an apartment in the Viale degli Angeli in Cuneo, Italy. BLA Architecture explains design approach with a radical transformation of plans and materials to the residential unit. The apartment is on the second floor of a bu- ilding 50s. It is located in a special area of Cuneo (North of Italy), very green and well positioned. His T-shaped configuration, with the best solar expo- sition located at the opposite side of the entrance, has determined a radical change of the internal plan. (Overturning of the kitchen). The intervention, has considered the total and whole surface, with the basic adjustments to the distributive point of view and to all the systems and facilities (electrical, thermal). 

Since the residential unit is independent from a thermal supplying, has been decides to adopt the system of the pavement heating. This inter-vention created a step to the entrance area of the apartment, that has been solved by introducing a tailored carpet. There is a precise line that divides the day area with the night area, they still are with the same pavement made by Rovere wood. The same parquet, is also used in vertical surface that defines the coating of the back of the kitchen, and for a wide sliding door, that become a movable wall. 

The mirrored wardrobe of the length of 5 meters placed in the entrance area, has the function of double the perception of that space. In other manners it would have been perceived as a corridor and not part of the open-space of the kitchen/living. The wideness of that wardrobe, together with the closet, the bedroom cabin and the suspended war- drobe in the living area, gives a wide amount of space dedicated to the recovering of items, clothes and food supplying. 

The living area, with the ceiling covered by a striped wallpaper, is shaped by an L that from the horizon- tal superior surface descends to the vertical surface where take place a wooden wardrobe, also covered by a wallpaper with a special technique. The volume at the feet of the living room is in Calacatta Marble, this is done to give a deeper and monumental aspect to the evening area of the flat. 

Project Facts

Typology: Renovation 

Location: Cuneo, Italia

Timetable: 2015

Client: Private

Surface: 100 m²

Phase: Completed

Project: BLA!+STUDIO LESSAN, Alberto Lessan, Jacopo Bracco

> via blaarchitettura.it