World Architecture Awards 10+5+X Submissions

World Architecture Awards Submissions / 39th Cycle

Please use this and the following pages to rate if you are a signed-in registered member of World Architecture Community, or to vote if you are a Honorary Member or one of the winners of a previous cycle WA Awards 10+5+X. You will find the shortlist of the projects participating in the current cycle below and in the following pages. Feel free to rate for as many projects as you wish. Thank you for your support of the WA Awards 10+5+X and making this the one of the few architecture competitions where the community also has 5 projects to chose in each of our 3 categories (Realised, Designed and Student). After completing Architectural Projects category, please continue your rating/voting with Interior Design Projects category in the orange button below.

How to participate WA Awards Submissions WA Awards Winners
Architectural Projects Interior Design Projects
LAGOS ARENA
Yazgan Design Architecture Nigeria (2020-)

Nov 18, 2021
The Lagos Arena is a multipurpose hall with 10.000 spectator capacity in Lagos, the capital city of Nigeria. Although the Arena is designed mainly as a concert hall, it also hosts congresses and sports activities (basketball, futsal, tennis, volleyball, handball, and box). The total construction area of the Arena is 25.600 sqm.
The Arena stands by the river as a landmark reminding a superyacht with its white rings embracing the cascading volume. The cascading volume offers wide terraces in different levels for social activities with a nice view towards the river and the ocean. The central scheme of the main hall offers a very good sightline for the spectators in the venue. The complex offers many hospitality opportunities (wedding, lounge, cocktail, exhibition,…) within various halls with different scales.


Capacity: 10.000 people
Total Construction Area: 25.600 sqm
Total Landscape Area: 15.311 sqm
Kerem Yazgan
Begum Yazgan
Evrim Guven
Lucky Land
archimatika Ukraine (2021-)

Oct 13, 2021
Lucky Land is a city within a city. Six blocks have 23 residential buildings with various architectural solutions and height capability, corresponding to the general concept. The project also includes underground and surface car parks, active mixed-use ground floors, a medical centre, a school, and a park. The height of the houses ranges from 9 to 26 floors, with apartments from 1 to 4 rooms each and panoramic penthouses. The landscaped area of this project is 35 hectares. In the centre of Lucky Land complex, there is a school that plays the role of the community centre for all residents of neighbourhoods, with a conference hall, playgrounds and halls for sports and a park – all with public access. The school’s central location is highlighted by the «arc» of the main promenade that skirts the school park.

All buildings are blended-use, where each space has several functions at once: residential buildings are not just residential buildings, and a school is not just a school. The apartments are designed according to modern standards with more extensive open terraces each.

While conceiving a new urban centre, we tried to re-discover and rethink local architectural and urban planning traditions. In particular, Khreshchatyk — the central street of Kyiv facing the main square (Maydan Nezalezhnosti) — represents a linear park and ensemble buildings of the capital scale with sectoral streets. All of these elements have been rethought and incorporated into the Lucky Land development plan.

The architecture of Kyiv’s downtown, and many other European cities, also influenced the solution of the roofs adorning residential buildings. There are towers, mansard floors, sloped roofs – elements that usually form the city's silhouette.

The inspiration for the exterior solutions was the glazed ceramics, which is used for the interior of the central station of the Kyiv metro – “Khreshchatyk." It can be seen on the front facades of Lucky Land buildings but made by the latest technologies of the 21st century.



ARCHITECTURE: archimatika
LOCATION: Ukraine, Kyiv
CLIENT: DIM Development
SQUARE METERS: 350000 m2
STATUS: Concept

Popov A., Chernova O., Chuchupalova V., Morenko M., Koptev A., Shumakova P.
Milltown
archimatika Ukraine (2020-)

Oct 13, 2021
Everything we love – low-rise buildings, close to the center, many functions, and new public spaces! The
site is small but faces two streets, residential buildings in a secluded part, and an office and hotel block with
new public spaces along Chornovola Street, which leads directly to the city center.

Housing. We have studied surrounding buildings on Lemkivska Street, the parcels’ width, and the number
and pitch of windows in them. The first line of our residential building is visually divided into four facades, four
floors high, behind the indentation by the terrace’s width, we added two more floors to the height. To maintain
the street’s silhouette, we have increased the ceiling height in some apartments on the upper floors to 4.2 m.
Since the height restrictions in the central part of the site were lower, there are two 12-storey «skyscrapers»
here. One of them is for apartments with a kindergarten on the ground floor. They are all united by an inner
pedestrian courtyard. On the ground floors, from the courtyard side, we placed apartments with terraces,
and from the street side, there are cafes, restaurants, shops, and an entrance to the underground parking.
With this, we externally approve the spirit of the place and support the surrounding historical buildings, but
functionally consider all the actual needs for residents in the future.

Office. The building of the cultural center of Khotkevich closest to the site does not define the structure
of the street, and behind it, there are no buildings that would support the line of street development from the
side of the avenue. Therefore, we had a choice either to set a new scale, which would correspond to the new
complex’s volume, or to recreate the parcels that should be on this section of the street. We chose the second
option and visually divided the facade into several volumes, which, in terms of coloring and variety of elements,
maintain the Lviv rhythm, tone, and detail. We applied here the classic technique of a three-part structure. At
the bottom is an arcade with intricate, multi-radius, multi-wide arches. The same arched struts support the
protruding volumes of the middle part of the building. On top, we made a brass «crown» that appeals to metal
roofs and is perceived as an attic. This also corresponds to the functional division - the first floor refers to
street retail, the second block is offices, and the third level is a hotel.

Another solution worth paying attention to is the outdoor patio, a place for relaxation and meetings. It is
located at the second floor level of the complex, so a wide staircase leads there from the street side. And
here, we could not resist the desire to elaborate high-quality public space improvement with a comfortable
separation of a pedestrian, bicycle, and car flow, with the device of a sideline for cars and cozy green areas for
rest. In general, we have set all the prerequisites for creating a smart street.

SQUARE METERS: 47 440 m2
CLIENT: Intergal-Bud
LOCATION: Ukraine, Lviv
Alexander Simonov, Aleksandr Popov, Olga Chernova, Anna Monastyretska, Kateryna Bondarenko, Artem Pereyaslov, Oleg Gorban, Victoria Chuchupalova
NHT Apartment
Văn phòng thiết kế 23 Độ 5 Vietnam (2017-2018)

Nov 18, 2021
The project is located in the middle of a crowded area of ​​Binh Thanh District, Ho Chi Minh City, surrounded by high-rise projects, an area dense with glass and concrete buildings.
The apartment project includes 7 floors and 2 basements. The ground floor is a reception hall that combines commercial service areas, creating convenience for the apartments above. The floors are arranged with apartments for rent and a few utilities, such as a swimming pool or gym. The top floor is a penthouse apartment for the owner of the building, including master bedrooms and extra bedrooms, garden, entertainment...

The ground floor - the reception hall space is arranged in a large atrium, combined with large glass walls and green trees, creating a comfortable atmosphere, avoiding the envelopment of neighboring buildings. The area is designed as a large living room, a place to relax, chat and read books.

Floor: from the 1st to the 5th floor - the bedrooms are arranged on both sides of the corridor in the middle, they are not adjacent to the boss but are optimally arranged, with consideration of area and ventilation. Ensuring that each room has optimal air circulation, it is possible to imagine houses interspersed in "Hẻm" - alleys, a house typical image in urban Vietnam.

The top floor is a penthouse apartment for the owner of the building, including master bedrooms and extra bedrooms, a garden, and a play area. The spaces are designed under many arch systems, creating a continuous series of spaces, expressing family activities, an elevated apartment, but still ensuring the utility elements of a house with a courtyard. garden - this apartment has a whole sky of its own.

Site area (sqm): 342 (100 %)
Construction area (sqm): 271 ( 79.2 % )

Architect in charge: Ngo Viet Khanh Duy
Design team: Hue Tran , Hung Tran , Vo Thanh Linh, Nguyen Minh , Nguyen Quang Duy , Minh Pham , Mai Tien Ninh.
Interior Design: 23o5 studio team
Render: 23o5 studio team
NOKHA GARDEN LIBRARY
Sanjay Puri India (2021-2021)

Nov 08, 2021
Interlocked curvilinear volumes spiral asymmetrically creating a children's library and a community space for villagers in a small village Nokha in Rajasthan, India.

A gradually sloping roof garden accessible as an open space rises up eccentrically to form a children’s library towards the north west corner.

Simultaneously a larger series of curvilinear steps descend to form a subterranean open auditorium & community space.

In response to the hot desert climate of Rajasthan the southern side is protected by an earth berm with the library & open auditorium towards the northern side of the site.

Within this small site of 3678 sqm an enclosed space of only 180 sqm for the library, the design creates multiple community spaces which are protected from the harsh desert climate by the way they are configured and allow numerous ways for people to engage in various activities.

This project is designed to provide facilities to underprivileged village children.

Interlocked curvilinear volumes spiral asymmetrically creating a children's library and a community space for villagers in a small village Nokha in Rajasthan, India.

A gradually sloping roof garden accessible as an open space rises up eccentrically to form a children’s library towards the north west corner.

Simultaneously a larger series of curvilinear steps descend to form a subterranean open auditorium & community space.

In response to the hot desert climate of Rajasthan the southern side is protected by an earth berm with the library & open auditorium towards the northern side of the site.

Within this small site of 3678 sqm an enclosed space of only 180 sqm for the library, the design creates multiple community spaces which are protected from the harsh desert climate by the way they are configured and allow numerous ways for people to engage in various activities.

This project is designed to provide facilities to underprivileged village children.

Interlocked curvilinear volumes spiral asymmetrically creating a children's library and a community space for villagers in a small village Nokha in Rajasthan, India.

A gradually sloping roof garden accessible as an open space rises up eccentrically to form a children’s library towards the north west corner.

Simultaneously a larger series of curvilinear steps descend to form a subterranean open auditorium & community space.

In response to the hot desert climate of Rajasthan the southern side is protected by an earth berm with the library & open auditorium towards the northern side of the site.

Within this small site of 3678 sqm an enclosed space of only 180 sqm for the library, the design creates multiple community spaces which are protected from the harsh desert climate by the way they are configured and allow numerous ways for people to engage in various activities.

This project is designed to provide facilities to underprivileged village children.


-
AR.SANJAY PURI , AR.OMKAR RANE