Submitted by WA Contents

"I wanted to make the Aspen Art Museum very contextual" says Pritzker Prize Laureate, Shigeru Ban

United States Architecture News - Jun 10, 2016 - 13:34   9361 views

This short film is on noted architect Shigeru Ban’s design for The Aspen Art Museum in Aspen, Colorado. Through cinematic timelapse and motion sequences, the film explores the museum’s architectural design and built environment and features interviews with Pritzker Prize Laureate, Shigeru Ban, and the museum’s Nancy and Bob Magoon CEO and Director, Heidi Zuckerman. Produced by Redsquare Productions.

The Aspen Art Museum is the first U.S. museum project by Pritzker Prize Laureate, Shigeru Ban. Ban’s vision for the new AAM is based on transparency and open view planes - inviting those outside to engage with the building’s interior, and providing those inside the opportunity to see their exterior surroundings. 


The museum’s key design features include: the Grand Stair, the Moving Glass Room Elevator, the Woven Wood Screen, the Wood Roof Structure and the Walkable Skylights. The woven wood exterior screen is made of a leading edge composite material that is an amalgam of paper and resin encased within a dual-sided wood veneer.

Pritzker Prize Laureate, Shigeru Ban explains details about the project. 

''I always wanted people feel nature, light and shadow and view which is very particular in Aspen. I wanted to make the Aspen Art Museum very contextual'' says Shigeru Ban. ''We were looking for the building very light-weight material like a timber to be woven. We found out a material which is reissues timber, but inside is paper. It is laminated with resin and it is fire-protected and very durable for extreme use'' Ban adds. 

''The site was very small for the given ambitious program. After I started putting all the rooms we need, there was no space for lobby on the ground floor. So, I decided to put main lobby on the rooftop so that the people has to come to the rooftop for us before they going to the gallery by taking ground stairs which is semi-indoor outdoor stair or glass elevator at corner of the site to go up to the rooftop'' Shigeru Ban explains. 

CEO and Director of Aspen Art Museum, Heidi Zuckerman.

''We didn't want a building that could be done in anywhere. We were interested in sculpture, we were interested in the building that had interested integrity, but also had proper art spaces, a building that was cognitive of its primary function, which is the perfect presentation of art'' adds Heidi Zuckerman.

All images via Video

> via redsq.us