Submitted by WA Contents

PaM Design Office creates "chaotic yet inclusive" restaurant in old Beijing

China Architecture News - Feb 06, 2024 - 10:31   941 views

PaM Design Office creates

PaM Design Office has turned an old Beijing house into a "chaotic yet inclusive" restaurant in old Beijing, China

Named T TIME - Yakitori&Craft Beer & Private dinning, the 300-square-metre building, located at 239 Andingmen Avenue in Beijing, presents modest but fragmented volumetry that allows guests a suprising discovery. 

The restaurant emerges as a combination of the old courtyard with the new shops to create a chaotic yet inclusive commercial environment.

PaM Design Office creates

The studio said that "after the client had demolished half of the old house and added a large flat roof on top of the new sloping roof, they suddenly didn't know what to do next." 

"After some searching, they approached us with three basic requirements: seating capacity, a finalized plan within a week, and commencement of construction within two weeks," the team added.

PaM Design Office creates

The preserved wooden frame

The overall project involves new construction, renovation, interior design and terrace design. The old courtyard within the second ring road always brings many “surprises” after demolition, including traces of eaves on the ruins, drainage pipes from the Republican era underground, and narrow construction conditions.

The traces left by the eaves of the old house determine the roof design of the new building. The small courtyard on the ground floor and the terrace on the second floor divide the roof of the new building into two parts when it slopes upwards.

PaM Design Office creates

Dinning area on the first floor

Besides, the downward slope becomes the eaves of the ground floor courtyard, while the raised eaves serve as a transition to the second-floor terrace. The cracked portion of the eaves also provides unique lighting experiences for the dining space on the second floor.

PaM Design Office creates

Double-height space

In order to avoid the large underground pipes and also accommodate dining experience, the position of the structural columns was shifted, leaving as much space as possible for the limited dining area, with the roof echoing two different columns.

The wooden structure of the old door frame at the entrance is preserved, while in other newly constructed areas, the wooden elements and gray bricks of the traditional alley buildings are replaced with new materials. 

Although the materials have changed, the design team still strive to respect the essence of the original materials as much as possible.

PaM Design Office creates

The existing sloping roof area of the courtyard, originally planned to be a private dining area, has been modified by the owner with the addition of a large roof. As there is no time to start over and rebuild, this section will be addressed through interior renovations. 

The circular opening on the roof will be preserved as a focal point for natural lighting in the private dining area, and it will be enhanced by creating a radial curved skylight that connects with the indoor space. 

PaM Design Office creates

The original interior roof and wooden beams and columns will be preserved, while the four steel columns previously used to support the large roof will be enclosed and transformed into functional components for the private dining area, emphasizing the fusion and contrast between the new white elements and the old wooden ones.

PaM Design Office creates

Private dining area after reconstruction of the circular opening of the private

PaM Design Office creates

Terrace on the second floor

PaM Design Office creates

Seating areas, staircase, structure and irregular-shaped skylight

PaM Design Office creates

Roof, columns and interior space of the second floor

PaM Design Office creates

Details of the dinning area

PaM Design Office creates

Details of the dinning area

PaM Design Office creates

Staircase details

PaM Design Office creates

Irregular-shaped skylight accommodating the neighboring roof

PaM Design Office creates

Details of the dinning area

PaM Design Office creates

Facade facing the street

PaM Design Office creates

PaM Design Office creates

PaM Design Office creates

Site plan

PaM Design Office creates

Axonometric drawing

PaM Design Office creates

Floor plan

PaM Design Office creates

Floor plan

PaM Design Office creates

Floor plan

PaM Design Office creates

Section

PaM Design Office creates

Diagram

Project facts

Project name: T TIME - Yakitori&Craft Beer & Private dinning

Project Type: New Construction, Renovation, Interior Design

Design Firm: PaM Design Office

Completion Time: June, 2023 

Design Team: Mi Qiangqiang, Wu Xiaomin, Yu Dongyan

Supervise: Wu Xiaomin

Address: No.239, Andingmen Street, Beijing, China

Building Area: 300m2

Copyright: Wang Ning

Construction: Mai Zhuangzhuang

Collaborating Suppliers: Shui Wei Zhou (Overall Stainless Steel), Wang Tao (Vintage Timber), QUZU (Lighting)

Special Thanks: Da E

All images © Wang Ning.

All drawings © PaM Design Office.

> via PaM Design Office

Beijing PaM Design Office restaurant