Submitted by WA Contents

noa* creates "a kaleidoscope of the past" with renovation of Goldene Rose Hotel in Germany

Germany Architecture News - Feb 06, 2023 - 17:40   893 views

noa* creates

Bolzano and Berlin-based architecture studio noa* network of architecture has renovated the Goldene Rose Hotel, creating "a kaleidoscope of the past" in the medieval town of Dinkelsbühl, Germany.

Named Goldene Rose, the 4,000-square-metre compex is comprised of the renovation of the five buildings which were previously served for a wide variety of functions such as restaurants, warehouses, a brewery, a cinema, a ballroom, a casino, and apartments.

The hotel Goldene Rose, which was one of the five buildings, has always accommodated travellers throughout the centuries. 

noa* creates

noa* together with office Häberlein have succeeded in providing different architectural identities, each with its own history and peculiarities, a common face.

As the architects explained, the medieval town of Dinkelsbühl lies along southern Germany’s Romantic Road and marks the centroid of the Stuttgart-Munich-Nuremberg geographical triangle. 

noa* creates

The town is one of Germany's best-preserved historical centres, with ancient city walls, defensive moats and traditional half-timbered houses. In this unique urban fabric, opposite the Cathedral of St. George, the newly designed five-star hotel Goldene Rose welcomes its guests today. The house boasts a lively building history, which has now found a new perspective.

noa* creates

Architectural Patchwork

The property, which dates back to the 15th century, is said to have hosted Queen Victoria on her journey through in 1891. Goldene Rose was the first building purchased by the current owner of the hotel. It was by fortunate coincidence that the four neighbouring properties to the rear were also gradually put up for sale. 

"This gave rise to the idea of grouping all the buildings under one roof, with particular attention paid to preserving the historic structure," according to the architects.

noa* creates

Public space

For the planning and execution of the redesign, the client turned to building planning office Jürgen Häberlein and noa*, which both have a great deal of experience with projects in heritage listed contexts and is well-versed in dealing with building fabric where nary a right angle is to be found.

noa* creates

Public space. The former 1870 ballroom

A tricky task

The five buildings previously served a wide variety of functions; while the hotel Goldene Rose has always accommodated travellers, the adjacent houses featured restaurants, warehouses, a brewery, a cinema, a ballroom, a casino, and apartments throughout the centuries. 

The architects aimed to develop a unified spatial concept from this mosaic of uses, without blurring historical traces. This was the planners’ first major challenge. 

noa* creates

Lobby

The search for the essence of the building — always one of the central guiding principles — in tandem with overcoming differences in level, compounded by drafting of the functional programme while simultaneously preserving the original cubatures, were just some of the many intricately tricky tasks of the project.

noa* creates

Lobby

Old Walls, New Functions

The front building of the Goldene Rose, which overlooks the town square and features a mustard-yellow half-timbered façade, welcomes both hotel guests and day visitors. 

Directly from the threshold, one encounters a design thought that permeates the entire hotel, which is all about the translation of the past into the present. 

noa* creates

Public space

As guests enter, the visiting queen’s namesake bar, “Vicky”, with its black granite counter and antiqued mirror coverings, invites you to linger for a while in the armchairs that face the fireplace. 

noa* creates

Public space

Here, the architects chose to use rough plaster with an antique finish, white limed oak floors interspersed with darker planks running parallel to those on the ceiling, and displays of old guild signs that give the ensemble a unique identity. Adjacent to the bar and past the original main staircase, the lobby and spacious reception draw on the existing unevenness and maze of original walls, whose inherent design creates inviting and intimate seating spaces.

"The guest should be able to experience the building intensely – not only through the historic ceiling beams but also in its heights and various levels, by climbing up and down," said Lukas Rungger, noa* founder and leading architect.

noa* creates

Public space

Passing through the second building, which is reserved for circulation areas and various service rooms, one enters house number three, which was also the location of the former 1870 ballroom. 

On the ground floor, hotel guests can have breakfast and dine in the Kantine Rosine restaurant. 

noa* creates

Public space, stairs

The ambience is enriched by wallpaper decorating the surrounding walls and ceilings, complimented by lightly transparent curtains for separate, quieter areas. The green inner courtyard offers a view of the cathedral, upper hotel floors, and the outdoor pool located on the top floor. 

The fourth building, a former residential building last used as a casino, houses a portion of the hotel's 43 rooms and closes the gap to the last building, formerly an inn and brewery, which houses flats designed by office Häberlein, also part of the Goldene Rose.

noa* creates

Hotel room

Similar Yet Different

Although the guest rooms at Goldene Rose are divided into three categories, they all share the same aesthetic and design concept. Each features a hanging sofa, a medieval period- inspired tapestry mounted behind the bed, and an open bathroom that flows into the room by means of mirrored, mosaic-like surfaces. 

The junior suites located in the first building are distinct, occupying two floors, the upper of which is an attic with exposed trusses where the sleeping area is located. Here the tapestry stretches out on the floor, creating a cosy alcove for the bed.

noa* creates

Hotel room

"Our sustainability concept is also about bringing old buildings into use. In this case, we felt it appropriate to maintain the original guest room function, which perpetuates the charm and radiance for the city," said Patrick Gürtler, Interior Designer.

A true highlight of the house is the former ballroom and later cinema from the 1950s, whose bricked-up windows were reopened during the course of the project and whose space has been converted into a multifunctional hall for events. Unfortunately, the old folding row seating could not be reused due to its lack of multifunctionality. 

noa* creates

Hotel bathroom

However, noa* reintroduced the original upholstery pattern by printing a new fabric with the same motif. In the middle of the two-storey room, which can also be rented for external events, there is a suspended box for private viewing — the “Kino Suite” — which features a large window facing the cinema screen and is accessible by footbridge. 

The hall itself can be darkened with huge blackout curtains that span the entire two floors. A pair of original glass ball lamps offer an added atmospheric illumination and touch of nostalgia.

noa* creates

Hotel room

noa* creates

Hotel room

noa* creates

Hotel room

An Unexpected Roofscape

The wellness area is located on the hotel’s top floor and stretches across the entire roofscape. 

Office Häberlein worked with the utmost care to avoid making any major changes to the exterior’s appearance. Passing through a massage and treatment area with an adjacent terrace, one enters the Attic Spa. 

noa* creates

The ten-meter-long outdoor infinity pool at the wellness area

The ten metre-long outdoor infinity pool offers a unique view of the cathedral. In order not to make the pool appear as a foreign body from a bird’s-eye view, it was roofed over; through the gable roof’s holes, swimmers can see the clouds, but the pool remains invisible from above. 

noa* creates

The ten-meter-long outdoor infinity pool at the wellness area

The wellness area is completed by a large relaxation area located over two floors, a fruit bar and a separate sauna section. An interior staircase leads to the attic. 

Exposed wooden beams, intimate atmosphere, and cross-stretched netting in the uppermost peak of the attic space ensure a relaxing experience like no other.

noa* creates

The ten-meter-long outdoor infinity pool at the wellness area

noa* creates

The ten-meter-long outdoor infinity pool at the wellness area

noa* creates

The ten-meter-long outdoor infinity pool at the wellness area

noa* creates

The ten-meter-long outdoor infinity pool at the wellness area

noa* creates

The ten-meter-long outdoor infinity pool at the wellness area

noa* creates

Wellness area

noa* creates

Wellness area

noa* creates

Wellness area

noa* creates

Wellness area

noa* creates

Wellness area

noa* creates

Wellness area

noa* creates

Wellness area

noa* creates

Ground floor plan

noa* creates

First floor plan

noa* creates

Second floor plan

noa* creates

Third floor plan

noa* creates

Fourth floor plan

noa* creates

Fifth floor plan

noa* also completed Hub of Huts, an upside-down wellness center in South Tyrol, Italy. The studio converted a 18th century hotel building in Paris into an apartment in France. 

noa* was founded in 2011 by Lukas Rungger and Stefan Rier. Based in Bolzano and Berlin, the studio explores and examines interdisciplinary methods of design, continuously evolving depending on both nature and requirements of each project.

Project facts

Project name: Goldene Rose

Building planning: Dipl.Ing (FH) Jürgen Häberlein

Interior Architects: noa* network of architecture

Location: Dinkelsbühl, Middle Franconia, Germany

Client: Mack Family

Construction starts: March 2020

Construction ends: December 2022

Surface area: 4,000m2

All images © Alex Filz.

All drawings © noa*.

> via noa*

hotel noa* renovation