Submitted by WA Contents

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

China Architecture News - Oct 13, 2021 - 14:46   918 views

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Steven Holl Architects has completed the Cofco Cultural and Health Center in Shanghai, China with porous structures. 

The program of the health center comprises health education area, pharmacy, consultation rooms, exam rooms, physical therapy room, ultrasound / X-ray rooms, nursery, admin & doctors lounges, with a cultural center including exhibition area, table game area, cafe, library, gym, community & youth activity area.

Designed in 2016, the Shanghai Cofco Cultural and Health Center, the project aims at being a social condenser, fostering community among the residents of the surrounding new housing blocks with public space and park along an existing canal. 

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

While the adjacent housing blocks are repetitive, here the architecture is of spatial energy and openness, inviting the whole community in for recreational and cultural programs.

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

"To work on architecture for culture and health is a social commitment, much needed in our current moment, as we continue to feel the global impacts of the pandemic," said Steven Holl.

In line with SHA’s post-covid architecture strategies, the project is centered around abundant green space, maximizing fresh air and natural light, and featuring open circulation and social spaces. 

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

The landscape and two new public buildings are merged by the concept of “Clocks & Clouds,” a reference to philosopher Karl Popper’s famous 1965 lecture. 

The landscape is organized in large clock-like circles forming a central public space, and the buildings are cloud-like in their porosity and openness.

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

The Cultural Center is made of light grey concrete, hovering over a transparent glass base which exposes the café, game and recreation rooms. A curved ramp, climbing gently up to the second floor creates a continuous overlooking experience. The buildings comprise deep hollow cuts that create architectural language of the complex. 

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Taking sustainable principles into the core of design, the complex’s main sustainability measures include increased greenery and open space, use of 30 per cent recycled materials, centralized heating and cooling systems, carbon dioxide monitoring, thermal storage and grey / rain water retention and recycling, among others.

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Site plan

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Cultural Center - Level 1

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Cultural Center - Level 2

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Cultural Center - Level 3

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Cultural Center - Level 4

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Cultural Center Section

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Cultural Center Section

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Health Center - Level 1

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Health Center - Level 2

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Health Center - Level 3

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Health Center - section

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Water color sketch

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Water color sketch - landscape

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Water color sketch 

Steven Holl Architects completes Cofco Cultural and Health Center in Shanghai

Water color sketch 

Project facts

Project name: Cofco Cultural and Health Center

Architects: Steven Holl Architects 

Location: Shanghai, China

Date: 2021

Program: Health Center: health education area, pharmacy, consultation rooms, exam rooms, physical therapy room, ultrasound and x-ray rooms, nursery, admin and doctor’s lounges. 

Cultural Center: exhibition area, table game area, café, library, gym, community & youth activity areas.

Cultural center area: 6,030m2

Health center area: 1,490m2 

Site area: 7,520

Structure: Cast-in-place load bearing concrete facades. Prefabricated steel interior structure encased in cast-in-place concrete.

Architect

Steven Holl Architects 
Steven Holl (design architect)
Roberto Bannura (partner in charge)
Noah Yaffe (project advisor)
Xi Chen, Sihuan Jin (project architects)
Zhu Zhu (assistant project architect)
Wenying Sun, Ruoyu Wei, Dimitra Tsachrelia, Yuanchu Yi, Okki Berendschot, Pu Yun, Elise Riley, Lydia Liu, Tsung-Yen Hsieh, Shih-Hsueh Wang, Michael Haddy, Yi Ren, Xu Zhang, Lidong Sun, Peter Chang, Yuchun Lin, Peilu Chen, Hong Ching Lee (project team).

Associate architect: East China Architectural Design & Research Institute

Structural engineer: East China Architectural Design & Research Institute

MEP engineer: East China Architectural Design & Research Institute

Façade consultants: Winda Façade Nan Feng

Lighting design: L’Observatoire International

All images © Aogvision 奥观建筑视觉

All drawings © Steven Holl Architects 

> via Steven Holl Architects