Submitted by WA Contents

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

China Architecture News - Feb 28, 2022 - 11:31   1214 views

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

Chinese architecture firm say architects has reinterpreted a ten decades old building as a new store in Nanyu street of Hangzhou, China

The 174-square-metre building was renovated for a clothing brand Enshadower, established in 2012 - the company is a functional clothing brand that acquired inspiration from fixed-gear bicycle sport at the earliest time in the domestic.

say architects was commissioned to design the first offline store located in Nanyu street of Hangzhou. Review the past decade, a developing golden era for both the brand and Hangzhou City. 

say introduced the industrial materials used in the city's construction and starts a conversation across time between the brand and the site.

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

Explore the interface of Hangzhou

At the initial establishment of ENSHADOER, it focused on riding costumes of fixed-gear bicycle sport. The fixed-gear bicycle has single direction pedal, wheels and pedals are always in a fixed state, mail carriers of the city used them for delivering in the old days. 

Afterwards, it developed into a fashionable sport for young people. say started the concept of cycling around the city. Say selected some common but not memorable building materials from the city texture, including concrete, channel glass,  perforated aluminium plate, rhombus aluminium net etc., and collaged them together into an attractive facade.

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

The prominent architecture is a two-floor building. The first floor is for coffee and clothing exhibition, and the second floor is a multi-functional exhibition space to cope with the demand of the brand to use the offline store. 

The facades correspond to each functional program with light transmittance.

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

Balance over time

say kept the wooden structure of the original architecture, which was re-polished and painted. The single direction natural lighting reveals the beauty of texture. say used 36 aluminium honeycomb plates as suspended ceiling between the beam positions. 

The light, firefighting, and HVAC equipment hide above the transparent suspended ceiling. The light evenly spreads in the exhibition hall through diffuse reflection. It seeks a kind of balance between modern and tradition.

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

Display System 'Twelve'

A fixed-gear bicycle has 19 parts joint. Each modularized part has powerful compatibility, which significantly increases the possibility of refit, while the designed details of the brand on the costume all manifest its seeking of functionality. say customized a set of exhibit system “twelve” for the brand, which covers functions of suspending, object placement, exhibition, lamplight etc., based on the property of the product. 

The system is just composed of 12 mould available parts. Their intercombination could form tens of thousands of variable exhibition ways. Some parts could also be used as a cantilever arm of the cafe bar at the same time.

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

The space under the stairs is used as fitting room

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

The wood stair leading towards the 2nd floor exhibition space

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

Co-exist

say kept the original structure as much as possible. It is open, and like a mini-square, the spotlight module group hidden in the wooden frame could also cope with different activities. The bottom is a modularized display case composed of an industrial aluminium profile. The outer side serves as a functional display case for hidden light belts while the inner side encloses into a storage space. Modernization process materials formed a mutual symbiotic relationship with the old building.

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

The Southern Song Imperial Street has always been a crucial commercial street for Hangzhou, the facade of buildings along the streets reflects the evolution of cultural over centries. say want to refresh the commercial atomosphere of the street with a touch of story-telling. 

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

First floor plan

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

Second floor plan

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

Image courtesy of say architects

say architects reinterprets ten decades old building as a new store in Hangzhou

Project facts

Client: Enshadower

Status: complete

Year: 2021

Area: 174㎡

Location: Southern Song Imperial Street, Hangzhou, China

Program: retail

Design: say architects

Partners in Charge: Yan Zhang, Jianan Shan

Team: Ziyi Sun, Sheng Hang, Ruinan Wang, Xue Kong, Jin Ye(diagram)

Construction: Hangzhou Fengqi construction

All images © Minjie Wang unless otherwise stated. 

All drawings © say architects

> via say architects