Submitted by WA Contents

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

China Architecture News - Jan 22, 2021 - 10:40   8198 views

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

Cheng Chung Design (CCD) has converted Chinese artist Luo Xu's individual red brick sculptures into a restaurant in Dongfengyun town, Mile City, China

Named 50% Cloud Artists Lounge Restaurant, the 550-square-metre individual buildings entirely follow the design languages of red brick architectural structures designed by Luo Xu while subtly incorporating Art Deco Style to maintain its own unique identity.

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

The structures look like they float in the sky and seem cloud-like appearance as a whole despite their heaviness through its materiality.

The complex, without a single steel bar or nail, was built on red soil and is completely composed of local red bricks and blends into nature.  

"The building looks like a mega art installation and half of a cloud that undulates in the sky. It features solid facades, curved contours, and volumes set at staggering heights," said CCD.

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

For this complex, CCD paid attention to the design of the building entrance like in every project. Inspired by the terrace in Yunnan Province, CCD ingeniously took advantage of the architectural form and gave it a new look. 

The interior space extends the natural curves of the exteriors, characterized by large-span arches and lofty ceilings. There are round openings that are carved out on roofs, in order to let daylight filter in. 

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

In the interiors, natural light is taken throughout the building which is evenly distributed inside, and people in it can feel the interplay of daylight and cloud shadows.

CCD designed all elements based on light and under skylights. Light is the key element in the project. "Natural light tells the passage of time throughout the day and creates diversified spatial experiences," the studio added.

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

Guests can feel the brick vaults while they have their dinner. The atmosphere directly tells about the history of the building. 

CCD team extracted the curved lines of the building and applied them to the entire interior space. Every article in the space is an artwork. 

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

The curved steel panel at the entrance leads guests to enter the interior while adding an artistic touch to space and evoking imagination as well.

"Besides, the thriving greenery inside enlivens the dining atmosphere," the architects added. 

"Natural light casts onto rough bricks, which are well-matched with soft lighting and tasteful furnishings, together producing an environment that encourages guests to interact with space and nature." 

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

As the studio explains, the overall interior design turns to dine into fantastic multi-sensory experiences. 

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

CCD converts Luo Xu's individual red brick sculptures into restaurant in China

Project facts

Project name: 50% Cloud Artists Lounge Restaurant

Architects: Cheng Chung Design (CCD)

Location: Dongfengyun town, Mile City, China 

Size: 550m2

Date: 2020

All images courtesy of CCD

> via CCD