Submitted by WA Contents

Red pigmented curved walls create "unexpected and exaggerated" interiors in INES innovation center

Chile Architecture News - Mar 12, 2021 - 17:39   6046 views

Red pigmented curved walls create

Chilean architecture practice Pezo von Ellrichshausen has completed an innovation center that has a series of red pigmented curved walls that create "unexpected and exaggerated" interiors in Concepción, Chile.

Named INES Innovation Center, the 2,000-square-metre building, located Concepción, Chile, brings two different geometries within the building to be able to be adapted to differentiated conditions by the staff and users.

Linear arrangements dominate the exterior of the building, while curved walls create different spatial arrangements in order to "physically translate the creative processes of academic practice" in a more creative way.

Red pigmented curved walls create

According to the architects, that sequential development of formal research or the reversible and multiple dimension is associated with informal knowledge.

Red pigmented curved walls create

"This is an apparently simple, stable, and regular building that contains an unexpected and exaggerated interior," said Pezo von Ellrichshausen. 

"This is the world of innovation; a continuous, fluid, and open space that conceptual and physically translates the creative processes of academic practice," the studio added.

Red pigmented curved walls create

The five-storey building features a large void at the center, and it becomes smaller towards the upper levels of the building. On the upper levels, circular walls are plugged in the interior of the building and create its own language for circulation inside. 

The continuity of the regimented walls are easily perceived and became functional spaces inside. 

Red pigmented curved walls create

"The building acknowledges the need for polarizing the innovation time in at least two moments: in a creative experience based on a social, collective and integrated realm, and another rather individual, intimate and solitary experience," said the architects. 

Red pigmented curved walls create

The spatial structure of the building is built upon in these two clearly differentiated conditions, as the team explained. "On the one hand side there is an open core that establishes a series of vertically interconnected halls, with a circular void that reduces its size upon ascension."

Red pigmented curved walls create

On the other hand, private working spaces are placed on the corners of every floor plan, in a quarter of a circle figure which center pivots around every edge, growing inversely proportional to the central voids. 

Instead of the traditional system of pillars within a non-differentiated and nonhierarchical grid, the architects devised an office plan,  providing specific rooms for exhibitions, workshops, and meetings, visual and acoustically controlled by the curved walls that work like opaque screens. 

Red pigmented curved walls create

Red pigmented curved walls create

As the architects emphasized, this arrangement, alongside adding a character and diversity to the building, "somehow promotes the dynamics of a non-categorized work (or with ever-changing positions) between professors, students, researchers, entrepreneurs and the local communities."

Red pigmented curved walls create

Red pigmented curved walls create

Red pigmented curved walls create

Red pigmented curved walls create

Red pigmented curved walls create

Red pigmented curved walls create

Red pigmented curved walls create

Red pigmented curved walls create

Red pigmented curved walls create

Red pigmented curved walls create

Red pigmented curved walls create

Red pigmented curved walls create

Red pigmented curved walls create

Red pigmented curved walls create

Location plan

Red pigmented curved walls create

-1 level plan

Red pigmented curved walls create

1st floor plan

Red pigmented curved walls create

2nd floor plan

Red pigmented curved walls create

3rd floor plan

Red pigmented curved walls create

4th floor plan

Red pigmented curved walls create

5th floor plan

Red pigmented curved walls create

Roof plan

Red pigmented curved walls create

Section A

Red pigmented curved walls create

Section B

Red pigmented curved walls create

Elevation

Red pigmented curved walls create

Project facts

Project name: INES Innovation Center

Architects: Pezo von Ellrichshausen

Location: Concepción, Chile.

Size: 2000m2 

Date: 2021 

All images courtesy of Pezo von Ellrichshausen

> via Pezo von Ellrichshausen