Submitted by

Florian Busch Architects Creates Branch-Like Retreat To Escape To Forest’s Solitude In Japan

teaserf-66-.jpg Architecture News - Dec 22, 2020 - 16:26   1284 views

Tokyo-based architecture firm Florian Busch Architects has create a branch-like retreat in a forest in Rankoshi, Japan. Named House in the Forest, the house was designed as a holiday house to escape to forest’s solitude in Japan.

The house is organized in ten branch-like protruding volumes to frame a beautiful view of the forest. Covering a total of 230-square-metre area, the house is situated at a site from a short distance from Niseko’s ski slopes. 

The site proposes a silent atmosphere which is the antithesis of the vacation bustle that has turned several of the renown ski area’s towns into a haphazard sprawl of increasingly suburban dimensions.

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Solitude

Designed for a client who has a large family, the house is enchanted by the beauty of the region but disturbed by this relentlessly encroaching pseudo-suburbia.

"Consequentially, the brief is not for a house but for a time in and with the forest," said the studio.

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Trees

"The site is an almost perfect square with 160-metre-long edges, filled with tall pine trees," added the firm. As the architects approach, a mound prevents any views into the site: The only access, a small rural road running along the northern boundary, was lowered many years ago. 

After the architects climb up this mound, they stand between the trees. A gentle slope leads down towards the south for about 100 metres before the top of a steep acclivity demarcates the site’s southern border. About half-way in, there’s a clearing at the site’s western boundary.

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Instinct

"Moving between the trees evokes curiosity. We are probing the surroundings. Every subtle movement changes the depth of our perception."

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

The clearing that the studio has discovered is the site’s only place where the distance turns the trees into an abstract background. Yet instead of placing the building in the middle of the clearing (which would result in 360 degrees of background), the architects keep meandering between the trees at the edge to the clearing, protected by the trees around us.

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

The architects came up with an interesting idea, they designed the house derived from branches of a tree. The building branches out horizontally, and they said: "moving through the house is moving through the forest." 

"As our views keep changing from far to near, the forest is both distant background and tactile environment."

The end of each protruding volume is opened up and presents a zen-like view. "The closer we move to the extremes (the end of the branches), the more we are drawn into the forest," the architects added. 

"While the protection of the inside separates us physically from the experience of the forest, the focus and scale of the windows to the forest intensifies it. We are sitting in the forest."

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Through the house's central spine, this focus of selection is replaced by a multi-faceted instantaneity. As the house provides a multitude of views towards the forest, the interior spaces are filled the space with green, "the original experience inside the forest is always present," the studio summarized. 

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

"The House in the Forest is not about a fixed form but an ever-changing dialogue with the forest," explained the studio. "The eventually built is merely the result in a process of probing and responding to the surroundings to create a place where the family can be both together and by themselves, where they can become part of the forest."

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Plan

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Branch views

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Sections

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Elevations all

Florian Busch Architects creates branch-like retreat to escape to forest’s solitude in Japan

Plan 

Project facts

Project name: House in the Forest

Architects: Florian Bush Architects 

Team: Florian Busch, Sachiko Miyazaki, Mayo Shigemura, Luca Marulli, Tenesha Caton, Max Duval

Location: Rankoshi, Japan 

Size: 230m2 

Date: 2020

Structural Engineering: OAK (Masato Araya, Takayuki Fujimoto)

Contractor: Wakisaka Corporation

Structure: Timber (timber frame on raised reinforced concrete slab)

All images courtesy of Florian Bush Architects

> via Florian Bush Architects