Submitted by WA Contents

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

China Architecture News - Jun 2, 2020 - 12:37   1905 views

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

Global multidisciplinary firm NBBJ has completed a new olympic sports center with a smaller tennis stadium in the city of Hangzhou, China

The new sports center, named Hangzhou Olympic Sports Center, covers a total of 40,000-square-metre and has the 80,000 seat capacity, with the 10,000-capacity tennis stadium.

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

Located around the West Lake area, which is an area exposed to an expansion and opportunities for industry towards the Qian Tang riverfront - opposite the city’s new Central Business District, the two stadiums forms the centerpiece of the area as a new urban landmark. 

Developed in partnership with CCDI, the design is inspired by iconic lotus flower found in the area, through its lotus-petal design, the Hangzhou Olympic Sports Center uses 67 percent less steel than Beijing’s National Stadium (the Bird’s Nest). 

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

NBBJ's Hangzhou Olympic Sports Center prioritizes human experience and sustainability efforts to be able to use less steel in construction based on a model energy performance, and the stadium creates flexibility in which the design team employed computational scripts. 

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

"In 2018, an average two tons of CO2 were emitted for every ton of steel produced," said NBBJ. "Featuring an iconic lotus-petal design, the Hangzhou Olympic Sports Center uses 67% less steel than Beijing’s National Stadium."

The main stadium broke ground in 2011, and the entire complex is slated for completion in time for the 2022 Asian Games.

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

NBBJ used parametric modeling to reduce steel in two ways: firstly, by linking the steel shell and concrete bowl together at each level so the two systems work in unison; and secondly, by providing additional structure at the top of the bowl to reduce the roof cantilever. 

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

"Because the model was parametric — computationally designed to respond to different inputs like the number of rows of seats, their distance from the field and sightline standards — design changes could be made with an extremely short turnaround, eliminating the “build-test-discard” method commonly deployed in traditional modeling," added the firm.

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

The new stadium provides an active destination for fans and the community before, during and after games. 

The site’s flowing circulation creates a seamless three-level pedestrian experience of above-grade platforms, ground-level garden pathways and sunken courtyards that unite the main stadium, tennis court and retail spaces into China’s next-generation sports center.

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

NBBJ used 56 petals — 28 large and 28 small — entwine to create the steel framework. "The parametric model was used as the basis for cross-disciplinary collaboration with engineers and material consultants," added the firm. 

"The engineers and consultants could use the design team’s output directly for performing their specialized design and analysis operations. The close communication between disciplines enabled the design team to ensure quality control and also find opportunities for further optimization."

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

Site plan

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

Main stadium plan

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

Tennis stadium plan

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

Main stadium section

NBBJ forms sustainable olympic sports center inspired by lotus flower in Hangzhou

Tennis section

Project facts

Project name: Hangzhou Olympic Sports Center

Architects: NBBJ 

Location: Hangzhou, China 

Size: 400,000 SF

Components: 80,000-seat main stadium, 10,000-seat tennis center, aquatic center, convention center, athletic facilities, below-grade retail

Design Collaboration: CCDI

All images © Shao Feng

All drawings © NBBJ 

> via NBBJ