Submitted by WA Contents

NEON reveals a new version of "animal-like" Shiver House celebrating its 5th anniversary in Korpo

Finland Architecture News - May 28, 2020 - 16:28   2701 views

NEON reveals a new version of

UK-based design studio NEON has revealed a new version of Shiver House, celebrating its 5th anniversary in Korppoo, Finland. NEON's Shiver House was built as a kinetic “animal-like” structure that moves and adapts in response to surrounding natural forces. 

The Shiver House was previously installed in 2015 as part of the Barfotastigen exhibition in Korppoo, Finland. The project was intended to be in-situ for 4 months but due to its popularity it was kept on-site on a longer-term basis. 

On the project’s second year, Korppoo - the island on which it sits, began hosting summer concerts next to the project as part of the renowned Jazz festival “Korppoo Sea Jazz”. 

NEON created a new edition to celebrate the project’s 5-year anniversary constructed out of Finnish Airplane Ply.

NEON reveals a new version of

Shiver House is a radical reinvention of the common Finnish Hut (mökki). "Shiver House is an exploration into the idea that architecture can be used as a means to create a closer emotional link between its inhabitants and the natural world it sits within," said NEON. 

"In addition, the project explores the idea that architecture can be made to seem “alive” with the intention that this will engender a deeper and longer-lasting emotional relationship between people and the structures we inhabit."

"While the world is adjusting to the new reality of Covid-19 I feel that there needs to be a greater emphasis given to the way architecture, art, and design might be used as a means of reducing anxiety, connecting us with nature and bringing people together again in public spaces," said Mark Nixon of NEON.

"Shiver House’s architecture is in a constant state of transformation and ‘performs’ with the ever-changing flows of the wind, it is an ideal means of grounding people in the present moment," Nixon added.

NEON reveals a new version of

The house employs the use of 600 kinetic counter-weighted shingles which respond to the changing weather conditions of the site. 

Wind, rain, and snow cause the shingles to rotate into a closed position giving the structure the temporary appearance and function of a shelter. 

The Shiver House is constantly transforming between being a functional shelter and a poetic and experiential device. Users that sit within the structure can observe the ever-changing environment as they watch the kinetic shingles modulate the internal light levels as well as views out to the surrounding landscape.

NEON reveals a new version of

The project is constructed using a simple timber structure which supports a number of rows of tensioned steel wire. These steel wires are treated as batons and are designed to hold the counterweighted shingles. The shingles are constructed using a folded and cut Airplane Ply which has been soaked in a protective oil. The counterweight is constructed using a stainless-steel nut and bolt. 

Conceptually, the piece suggests that architecture, rather than static and function-led can be a poetic, living, and dynamic element which changes the way we relate to the landscape that surrounds us.

NEON reveals a new version of

"Every year, the Barfotastigen exhibition invites professional artists to interact with the unique archipelago environment – asking them to respond to the site and/or issues concerning the wider archipelago area," Sandra Nyberg the curator of Barfotastigen explained.

"While most works are temporary with a life span of 4 months to a year, Shiver House quickly became part of the site in a very prominent way. Therefore – to the delight of our visitors, the organizers of the Korpo Sea Jazz festival, and of course ourselves – we decided to commission a new version of the work and make it a more permanent feature of the exhibition. The concept of the work suits well to be experienced in all seasons and times of the day. The everchanging conditions strongly and fittingly alter the mood of the work, ranging from lively and light to somber and subdued."

NEON reveals a new version of

The protective oil was kindly donated by Virtasen Maalitehdas.

NEON is an award-winning design practice based in Margate, United Kingdom. The studio was founded to investigate the territory between architecture, art, and design. The studio has worked on projects ranging in scale from objects up to monumental art installations.

All images courtesy of NEON

> via NEON