Submitted by WA Contents

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Argentina Architecture News - Dec 24, 2019 - 18:30   13266 views

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Argentinean architecture studio Luciano Kruk has designed a concrete holiday home that can be used for renting for special guests who want to spend a couple of days among pinewoods in Barrio Marítimo II, a neighborhood in Costa Esmeralda.

Named House In The Trees, the 185-square-metre house is located in Costa Esmeralda, taking place thirteen kilometers north of the city of Pinamar and four hours away from Buenos Aires City, Argentina.

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Kruk, who is known with his concrete houses varied in typologies, has designed a different concrete house with fully glazed windows, while also ensuring privacy and socialize spaces, such as an outdoor swimming pool, connected with the terrace of the house.

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

The clients commissioned the architect to design a leisure home that could also be rented out eventually. Parallel to the sea, this neighborhood is separated from the coastline by a screen of leafy pines, thus producing a setback that complies with provincial regulations. The lot’s highest level is at the front, and slopes downward as it gets farther from the street, just as sand dunes do as they interfuse with the sea.

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

The house had to accommodate a typical program: one master room and two secondary bedrooms, a social uses area, and an outdoor swimming pool. 

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

"They requested that the house, protected by the woods, had minimal impact on its environment. Supported by a minimum tread structural volume – which lodges the entrance and the service and engine rooms – the house was situated on the highest level of the lot. We decided to set the house back beyond the minimum required by regulations," said Luciano Kruk in his project description.  

"Surrounded by a pinewood, the house merged into the landscape’s natural atmosphere gaining privacy and the possibility of increasing its glazed surfaces."

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Regarding the request to minimize the maintenance needs, Luciano Kruk proposed the house to be made entirely of exposed concrete and glass. Dark bronze anodized aluminum was chosen for the exterior framings for them to be visually invisible. 

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

In this way, the contrast between the spans and the concrete shell is emphasized. Common areas were disposed on the first floor—two meters above the natural terrain’s level—while the bedrooms floor plan was organized above, at a higher level. 

Emerging from the natural ground, a wall goes all the way up to the rooftop, organizing both floor plans. The humid locals were disposed towards the street and the nobler ones, sheltered facing the woods.

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

While the lower floor has low partitions on both sides and on the front, it opens on the rear through total height framings towards a watching terrace that, embraced by the pines’ canopies, serves as an expansion for the living and dining areas. 

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Except for a few metallic columns set around the shell’s perimeter, the greatest part of the structure is located at the center of the floorplan so it is almost invisible from the outside. The side partitions go all the way up to the rooftop, providing the intimacy of the bedrooms from neighboring houses. 

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

"Regarding natural lighting, one of the purposes was to prioritize the staircase area with a skylight on the rooftop. Moreover, slabs cantilevering over both levels as eaves protect the front of the house from the vertical north sunrays," added the studio. 

"Designed as an independent structure elevated artifact, the swimming pool is detached from the natural terrain and connects with the house through the social area’s expansion." 

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

In order to preserve the visual continuity between the house and the vegetation, the pool was disposed perpendicularly to the constructed volume. 

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

House in the Trees sought to merge with the woods to enjoy its scents, textures, and visuals, proper of its leafy natural environment, so powerful but at the same time balsamic for the senses. 

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

The higher volume seems like a compact, massive floating box over the lighter and transparent lower floor. While the stony materiality’s austerity and honesty aimed at guaranteeing the project’s perdurability, the architectural synthesis of its floorplans represents nothing but the reflection of such a lifestyle.

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Site plan

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Floor plan

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Upper floor plan

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Roof plan

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Exploded axonometric diagram

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Front elevation

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Side elevation

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Side elevation

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Section AA

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Section BB

Luciano Kruk's concrete holiday home floats on a plinth and connects swimming pool with terrace

Section CC

Project facts

Location: Costa Esmeralda, Buenos Aires

Architect: Luciano Kruk

Project Manager: Arch. Belén Ferrand

Construction Managers: Arch. Leandro Rossi – Arch. Fernando Casaux Alsina – Dan Saragusti

Collaborators: Arch. Andrés Conde Blanco – Denise Andreoli

Land area: 1.110 m²

Build area: 185 m2

Construction year: 2019

All images © Daniela Mac Adden

All drawings © Luciano Kruk

> via Luciano Kruk