Submitted by WA Contents

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

Thailand Architecture News - Aug 23, 2019 - 03:23   2455 views

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

A borderless wooden residence is placed atop of a five-storey apartment in Bangkok, Thailand to create a unique place overlooking the cityscape. Designed by WARchitect, the new residence, named The Skyscape, is located in Jatujak district of Bangkok and presents a private atmosphere featuring only front facade.

In the past, the rooftop was only used to keep water tanks, leaving a lot of empty space. The owner, therefore, wished to build a small house there for his own use. The rooftop location is an interestingly unique context that sets this project apart from other housing designs. Instead of a normal ground, this house has a concrete courtyard. 

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

Trees are replaced with vertical lines of tall buildings in the Lat Phrao district. The ground level is elevated to the level of over 15 meters. In addition, this house would have only the front façade and could not be seen from the side and the back. 

To avoid creating a stark contrast between this house and the apartment below, our team designed this house so that no one could see it from public roads.

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

"Our idea was not to make this house feel like a building, but to free it from form," said WARchitect. 

"We wanted it to be just a borderless box that emerges out of nowhere in the sky, as if the thickness of the wall and roof were non-existent, but still able to make holes in the ceiling to install curtains, air conditioners, and embed lights." 

"Our intention was to give an illusion to onlookers that the entire ceiling was in the same straight line even though we featured a drop ceiling and a slope that was intentionally used to make the wall and ceiling look thin," the studio added.

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

These techniques may not be new in architecture. However, with this rooftop house, it is more special since a short distance between the main structure and the exterior helps disguise the techniques the architects used.

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

Concerning the function, the owner wanted the house to be simple for his private use as he did not frequently receive guests. Taking this into account, the architects thought that it would be interesting to make this house look more "naked" than usual. The boundary between each room is linked by a courtyard. 

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

The functional area is divided according to the grid of the apartment’s pillars underneath, resulting in a six-grid layout. The front section consists of three grids which are used as 1. a dining area 2. a living room and 3. a bedroom where the owner can see a panoramic view through a large sliding glass door, which when slid close, the door frame will be precisely behind a small pillar, giving an impression that this building does not have a pillar. 

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

The back section consists of the remaining three grids which are used as 4. bathrooms 5. a courtyard that can be seen from anywhere in the house and 6. a kitchen. Since the owner already had a large number of Balau wood planks, the studio used them as the covering material. 

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

Even some planks have defects such as cracks, gnarls, marks from saws, and uneven colors, the architects see them as a natural charm of real wood, so they did not need to discard any of them. When the construction was finished, the final result is a “space” completed with the warm color of wood and the cool tone of the sky, just exactly as they wanted it to be.

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

Study diagram

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

Plan

WARchitect built a borderless wooden residence on rooftop in Bangkok

Section

Project facts

Project name: The Skyscape

Architect’s Firm: WARchitect

Firm Location: Hachi serviced apartment / ladprao soi3 / jatujak district / Bangkok

Project location: ladprao soi3 / jatujak district / Bangkok

Completion Year: 2019

Gross Built Area: 150 sq.m.

Client: Hachi brand

Architect in Charge: Thawin Harnboonseth / Photsawat apariman

All images © Rungkit Charoenwat    

All drawings © WARchitect

> via WARchitect