Submitted by WA Contents

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

Italy Architecture News - Sep 28, 2017 - 16:49   8640 views

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

Italian architecture firm GGA - Gardini Gibertini Architects has completed new trio houses situated on the top of one of the highest hills in Marche, Italy - a highly esteemed region for its landscape and environment. Called AP House, the new development is comprised of three buildings which are separately arranged on pale pink concrete platform, measuring 38-metre to 20-metre space. 

The site includes ancient remains dating back to Medieval Communes and this historic remains allowed the architects to design simple, pure and articulated buildings lost within the untouched historic backdrop. 

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

Linked to each other on the hypogeum level, the structures rest on a soft pink concrete platform dominating the surrounding landscape. The core of the houses, which forms a single housing unit, reestablishes a central role to this site in the landscape, restoring a direct and empathic dialogue between new buildings and historical stratification.

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

"The structures, in their stone shell, free from any superfetations such as gutters or drainpipes and in their measured proportions, are offered to the landscape as pure, discreet and silent artifacts recovering their identity and affinity with the rural cultural matrix of the place," said the architects.

"If the project with its architectural compositions and rigor, faithfully interprets the typical formal themes of this Italian region, Marche, in its interiors, in the treatment of the materials, the design of the plant and its furnishings, it wants to vindicate its remarkable contemporaneity," added the architects.

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

The fair-face reinforced concrete structure of the internal perimeter, creates space for natural light to flood in and releases the volume from any other load-bearing element. 

The full functional program is arranged on three levels. In order to avoid the parking of cars and the sight of any means of transport at the garden level, the main entrance is located in the large garage in the basement. 

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

On the lower level, besides the technical and plant areas, there are all the main facilities: a cinema room, an exhibition gallery in the connecting space between the main building and its annex and a gym with an adjoining SPA.

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

From the basement, the staircase leads directly to the heart of the main building where the view opens up over the stunning hilly landscape and the swimming pool area. 

The ground floor, completely projected towards the outdoors, has no continuity solution with the garden: This is the living room, dining room, kitchen and private studio space. 

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

On the first floor, arranged around a large balustraded landing, is the master apartment and two double bedrooms with thier suite restrooms. The furniture design, created entirely by GGA architects and made of natural walnut wood, qualifies and creates order in each room concealing service areas and plant and technology components. The annex, with its wooden frame structure, is a barn memory which is often a constant presence in this scenery.

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

A third building is located in the garden upon a little artificial hill. In its basement there is a storage room for the gardening equipment and a barbecue on the ground floor. 

This part of the garden, with its disaligned geometry made of Corten steps and grass, wants to slightly break away from the severeness of the whole outdoor composition. 

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

The energy supply, which is only electrical, is guaranteed by an extensive photovoltaic system hidden in the grounds of the property and located at a distance from the buildings.

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

GGA’s AP House elegantly harmonised with their stone shell within the historic landscape of Marche

GGA - Gardini Gibertini Architects is an Italian architecture practice led by Alice Gardini and Nicola Gibertini. The firm produces different types of projects ranging from houses, installations, public space to interior design. 

All images © Ezio Manciucca 

> via GGA - Gardini Gibertini Architects