World Architecture Awards 10+5+X Submissions

World Architecture Awards Submissions / 40th Cycle

Please use this and the following pages to Vote if you are a signed-in registered member of World Architecture Community, or to Vote if you are a Honorary Member or one of the winners of a previous cycle WA Awards 10+5+X. You will find the submissions of the projects participating in the current cycle below and in the following pages. Feel free to Vote for as many projects as you wish. Thank you for your support of the WA Awards 10+5+X and making this the one of the few architecture competitions where the community also has 5 projects to chose in each of our 3 categories (Realised, Designed and Student). After completing Architectural Projects category, please continue your Voting with Interior Design Projects category in the orange button below.  

Please keep in mind that you will see the Vote button active when the World Architecture Community officially announces the Voting period on the website and emails.

How to participate WA Awards Submissions WA Awards Winners
Architectural Projects Interior Design Projects
Connection VII: New additions at the Research Center ‘Demokritos’
Myrto Lada Greece (2021-)

Dec 21, 2021
Connection VII is an addition of new facilities in the research center ‘NCSR DEMOKRITOS’. The objectives of the interventions and this dissertation are:

1. The harmonization with the natural environment of Hymettus.
2. The reinforcement of the research center’s operation with new complementary importance spaces - presentation and research centers, relaxation areas, athletic facilities, accommodation and,
3. The bridging of the urban with the natural landscape through the usage of research and education infrastructures.

The contribution of nature to mental and physical health is not a new idea. The research center of DEMOKRITOS is chosen as the starting point and the new facilities aim to create environmentally friendly spaces, in the form of an addition to the already existing academic institution. Therefore, the new complex includes 7 main building infrastructures and another 5 open space interventions. The new facilities host functions responsible for highlighting and promoting science and its research project to the general public while simultaneously, are inspired by the surrounding landscape, thus making this center a model of a contemporary academic infrastructure.

Connection VII aims to offer the visitor a comprehensive experience of knowledge regarding the natural landscape and the natural sciences. Nature, in its broadest sense, refers to the phenomenon of the natural world and life in general. The term contains an anthropocentric conception and because of it, today's architecture must once again include the natural element as a fundamental principle of design.

Having Hymettus’s rich vegetation and natural environment as background for the new spaces, a new form of interaction with nature is created. The invited researchers are accommodated in the 'ketones', a hotel complex in the form of bungalows, where the natural element occupies most of the room's interior. The ‘solution’ is the central dining area with numerous vertical gardens, while the speeches of distinguished scientists take place in the ‘core’, the central amphitheater with the flowered stands. The 'transmitter' translates as the open exhibition space of work and dissertations of Democritus, while students and teachers gather in the 'collectors' for experimentation and transmission of knowledge, as they are the central laboratories of the complex. The 'nucleon' hosts all the seasonal activities of the research center but can also be used as a relaxation area for visitors due to its gradient construction with a projection screen at its base.

The basic building infrastructures are complemented by outdoor interventions such as ‘amines’, an open space in the form of a gazebo, or the ‘aldehydes’, a cultivation area for horticultural plants as a more regulated form of planting. The athletic facilities of Democritus are upgraded, as two new bicycle paths connect the new areas with the existing walking routes of Hymettus. The complex is connected both conceptually and practically with the city and the site's landscape, with the help of a continuous walk that crosses through the whole intervention.


Project Team: Karampela Despoina and Lada Myrto

Supervisor: Aesopos Ioannis

Mails: [email protected], [email protected]
House in Between
seyedsina seyedi Italy (2020-2020)

Dec 01, 2021
The project is located in the southern wetlands of Venice. The name of this location is "Casone Prime Poste" which means the big house in Italian. In the old days, this location was used as the primary place to provide services to fishermen (theme).
The primary goal of the design was embedding a house in the center of the wreckage to keep the dialog with the past of the site. While this is a modern house but it obviously could characterize the lost identity of the location and the ruined building in a way that becomes interwoven in each other.
A house designed to adore the birds, watch them flying and respect nature.
The house is stuck between two different eras where old walls shape the internal borders of the new house and define every part of the house. A house that allows the users to physically and visually get connected to the past and to the birds of the island where nature and history join.
By scrutinizing this tiny island (site), I have analyzed all the opportunities and threats that could bring to the project to consider in the process of designing. The first important threat is the high risk of flood. In rainy seasons the site could go underwater up to 1 meter that makes it hard to access it. Therefore, the very first insights of the design were begun by giving height to the building.
Given the hard accessibility to facilities including gas, electricity, and drinkable water, creating a sustainable house was among the main design ideas. After analyzing the climate conditions of Venice wetlands, I realized that it rains almost 5 to 6 days a month so reusing the rain over the roof shaped another foundation of the design. Besides, as they are many sunny days also, sunlight was considered as one of the main tools for heating up the house.
The symbols of Venice catch the eyes of anyone who pass through the city and make it an exciting and non- forgettable memory.
Getting inspiration from these unique features of the city I put effort to create a house that specifically belongs to these wetlands and this unique island to answer the very question of the project: House in Where?


Main Concept:
The aim is to create a house between two different eras, past and present. With making use of existing walls in the site as interior walls in the building, it has a dialogue with the past. Hence its respects to the heritage of the site despite being a contemporary building itself.

This house is designed in such a way as to be a symbol of the previous building but in a different way. The house is in the shape of a tiny tower that provides a panorama for watching the flying birds and evokes individuals’ spiritual and emotional sense.

Project Name: House in between
Location: Casone Prime Poste, Venezia_chioggia Lagoon , Italy
Date: DEC 2020
status: Academic project(conceptual)
Project area: 35 m
Site Area: 50

Seyedsina Seyedi

Professor : Matteo Umberto Poli
Paramedic-obstetric station with a block of residential premises in the village of Morozov Borki, Ryazan region
Konstantin Starchenko Russia (2021-)

Nov 08, 2021
In the current epidemiological situation in 2020, it became necessary to set medical tasks in large volumes and in a short time in order to prevent the spread of coronavirus infection. As a result, there is a demand for prefabricated modular buildings in which consultations, necessary assistance or referral to another department can be provided.
Due to the low population density in small villages, it is not possible to organize a full-fledged reception of a therapist, pediatrician and other specialists. Most often, a multidisciplinary polyclinic is located in the district center, while supervising several nearby villages.
The development of the primary health care system in the Russian Federation in small settlements is carried out at the expense of the national projects "Healthcare" and "Demography", designed to provide two components: strengthening the system of preventive work and modernization of the work of medical institutions at the primary level, as well as projects aimed at forming a new approach of the population to their own health, the need to monitor it not on an individual basis, but systematically.
The projects have the following objectives:
ensuring optimal accessibility for the population (including residents of settlements located in remote areas) of medical organizations providing primary health care;
ensuring coverage of all citizens with preventive medical examinations at least once a year;
optimization optimization of the work of medical organizations providing primary health care;
reduction reduction of waiting time in the queue when citizens apply to medical organizations;
simplification of the procedure for making an appointment with a doctor;
formation of a system for protecting the rights of patients.
One of the results of the project is the construction of paramedic and obstetric centers in settlements with a population of 100 to 2 thousand people, as well as taking into account the use of mobile
medical complexes in settlements with a population of less than 100 people.
In paramedic-obstetric stations (FAPS), medical workers provide pre-medical care to residents of villages. After that, the patients who have applied are sent, depending on the situation, to a district polyclinic or hospital, a city polyclinic or a diagnostic center for examination, undergoing comprehensive studies and procedures to identify certain diseases, as well as accurate diagnosis.

The building is designed in 2 levels. The shape of the building in the plan consists of 12 modular rectangular volumes with dimensions in axes of 14.6 × 16.8 m.
On the ground floor, 3.9 m high, there are FAA premises.
The therapeutic department includes: a paramedic's office, an examination room, an office for a visiting dentist.
Treatment and vaccination rooms are provided for the area of appointment of procedures.
The isolation unit intended for the patient's stay includes a room with a couch, a bathroom with a shower, as well as the necessary vestibule-locks to prevent the spread of infection.
The economic zone of the FAP includes auxiliary premises of the premises: material, sterilization, bathroom, sanitary room, cleaning equipment room.
For the implementation of mechanical ventilation, a technical room of the ventilation chamber is provided.
The second floor is residential, 3 m high, designed to accommodate four apartments of specialists of the FAP department: 1 two-room, 3 one-room.

The structural system of the building is frame.

As foundations, freestanding prefabricated reinforced concrete foundations of the glass type for metal columns of the frame were adopted.

The project uses a metal frame made of prefabricated modular blocks of factory readiness, which significantly reduces the construction period of this facility. The blocks consist of corner posts, frame beams of a bent profile, floor and ceiling beams of a C-shaped profile. The dimensions of the blocks are 2.4 × 7.3 m.

The lintels above the window and door are made of thermal profile.

The exterior walls are sandwich panels with a thickness of 160 mm. Perego-rodki from pazogrebnevyh blocks, 100 mm thick
The ladder is metal on bowstrings.
The roof is flat with a small slope for water drainage. The drainage system is internal through funnels.
In the premises of the FAP, where it is not necessary, mechanical ventilation is carried out. Natural ventilation is carried out through attached expanded clay concrete blocks.
PVC windows, door blocks are different according to the specification.
Performed by:
student of the IAC-201 group
Starchenko K.M.

Checked:
assoc., Candidate of Architecture. Vasilenko N.A.
assoc. Chernysh N.D.
Revitalization the DNA
Dana Ibrahim Jordan (2019-2019)

Oct 18, 2021
One of the major issues that have been studied for so long is the relationship between the building and its context. However, the problem becomes more sensitive when the context is complicated and has a rich history. When walking in Al-Abdali, Amman, the glamorous attractive buildings might take your attention, but when moving to a bigger point of view i.e., to see its relationship with the context we find a huge gap between the two.
The design which is a five-star hotel does not solve this problem, but it resembles the need to think again of al Abdali context as it tries to represent the formation of Amman throughout history but in a vertical form or at least to convey a message. Its strange new look and height - when compared to other buildings – conveys a message of the shock that has been happened there.
Each room in this hotel has its own view and that explains the rotation of the hotel besides its relationship with the context and history of Amman. The project is lifted up from the ground to save space for the activities that happen on the plot and in order to make the project seen from different points in Amman. The exposed structure plays a big role in the project. It is part of the skin and part of the enjoyable journey inside the hotel. Also, in this case, the structure is not just a mean to carry the load.
When thinking of the project as part of a solution, it does not solve it at all, instead, it is a rethinking what has been built recently. Not just artworks can convey a message!


Location : Amman, Jordan
5-Star Hotel.

Supervised by Dr. Saleem Dahabreh
TAQA Waste To Energy Power Plant
hamza Algaood Iraq (2020-2021)

Oct 02, 2021
Since the beginning of the current century, the media talk has revolved around two basic issues: energy and pollution, and how to find solutions to reduce the waste of the electrical energy production process, and reduce the high cost of energy production.
The other issue is pollution and research into the main causes, whether factory waste or household waste. It causes many problems, as it is one of the main causes of pollution. In light of this, the municipality of Baghdad still deals with the waste using primitive methods, which is the collection of waste in certain places and it is burned randomly - without sorting it - that method is considered polluting the environment, as random burning results in the rise of fumes containing chemicals that may be toxic that cause injury to some types of Cancers
Hence, we found the necessity to search for new, atypical solutions that serve the community and serve as a starting point for the direction of the spread of this type of projects in Iraq and the Arab world, as the Arab region is almost devoid of this type of projects - with the exception of the United Arab Emirates - which has worked to build an integrated station. To sort waste, treat it and generate energy through it.

The Concept is Creating a new image for industrial buildings by converting the arrangement of production operations from horizontal to vertical.
Most of the waste-to-energy plants burn solid waste coming from the municipality, and some burn industrial waste or toxic waste. In terms of volume, these plants burn 80 to 90 percent of waste. Sometimes ash residues are used for certain purposes as a raw material for making cylindrical bricks or for road construction. In addition, minerals that can be burned are collected from the bottom of the furnace and sold to foundries.
This project aims to design a waste-to-energy conversion plant to get rid of waste and produce electrical energy 600 MW/H in inexpensive and environmentally friendly ways.

Around the world, waste generation rates are rising due to rapid population growth and urbanization. Poorly managed waste negatively impacts the entire planet. Waste to-energy (WTE) plants offer a profitable and environmentally friendly way of properly managing waste.
Integrating a steam reheat system into a WTE plant is one of the best ways to increase overall plant performance. In a Siemens reheat turbine package, live steam is fed through a high-pressure (HP) turbine, returned to the steam generator to increase the steam temperature, then routed through a low-pressure (LP) turbine.
Raising the temperature of the steam passing from the HP turbine section to the LP section generates greater output suing the same amount of fuel. Siemens offers geared single- and double-casing reheat solutions Turbines for the WTE industry must not only meet the specifications governing steam extraction and control, but also operate highly efficiently. With the support of Siemens and the company’s deep understanding of processes and thermodynamic specifications, plant operators are able to meet and master this complex challenge. With more than 100 years of steam turbine experienced under its belt, Siemens offers tailor-made products that can be smoothly integrated into existing system environments – thanks to the high flexible operating modes of these turbines and optimized interfacing between the boiler and steam turbine. Siemens makes the solution fit the environment, not the other way around.
Flue Gas Treatments works to purify the product of the incineration process from fumes, as the fumes pass through several stages of filtration until they are harmless to the environment.
SUPERVISED BY:
DR. AMER ALJOKHADAR
Petra University
Graduation Project