Studio Gang releases first images of Hive for National Building Museum’s 2017 Summer installation

  April 19, 2017 - 17:30   1751     Submitted by WA Contents

Studio Gang has unveiled first images of Hive for the National Building Museum’s summer installation, made of more than 2,700 wound paper tubes-the studio selected a construction material that is recyclable, lightweight, and renewable. Studio Gang was commissioned to design an installation in September 2016 as part of the latest Summer Block Party installation series in the Great Hall. 

Studio Gang will design a hive-shaped installation composed of numerous tubes -varying in size from several inches to 10 feet high and will be interlocked to create three dynamic interconnected, domed chambers. 

Reaching 60 feet tall (18 meters), the installation’s tallest dome features an oculus over 10 feet in diameter. The tubes feature a reflective silver exterior and vivid magenta interior, creating a spectacular visual contrast with the Museum’s historic nineteenth-century interior and colossal Corinthian columns.

With endless chambers, visitors are expected to experience the structure in organic way and the sound variations derived from it. 

''The Hive also attributes other built and natural structures such as Saarinen’s Gateway Arch in St. Louis, Brunelleschi’s Dome at the Florence Cathedral in Italy, vernacular Musgum mud huts in Cameroon, and the curvature of a spider’s web,'' said Studio Gang.

Image of Hive oculus

By utilizing the catenary shape, each chamber will balance structural forces and support its own weight, while attaining a height that enables a unique acoustic signature. The tall yet intimate forms allow visitors to inhabit the installation at the ground level and to experience it from the Museum’s upper-floor balconies, providing a variety of exciting perspectives.

Filled with pink colours, the tubular-structure will play with sound, light, scale, and human interaction. 

''Hive’s smaller chambers feature tubular instruments ranging from simple drum-like tubes to chimes suspended within the space. Each chamber has a unique acoustic properties that will affect the instruments’ tone, reverberation, and reflection as well as visitors’ perceptions,'' added Studio Gang.

The large main chamber is topped by a soaring dome that filters the natural light of the Great Hall and creates intricate light and shadow patterns in the space. Just outside the installation, Philadelphia-based design educator Alex Gilliam’s notched cardboard Build It! Disks provide a hands-on cooperative building activity.

Studio Gang's installation will be exhibited between July 4-September 4, 2017 at the National Building Museum's Great Hall. 

All images © Studio Gang

> via Studio Gang





Share on Social Media