If you are a registered member of World Architecture Community, please sign-in now or sign-up to take advantage of membership benefits - it's FREE! Please click here to learn more about the different membership programs.

Minimum requirement for voting and rating is an iPad size screen (ideally landscape mode) or a laptop or desktop screen.

WA Awards Submissions

WA Awards Submissions / 24th Cycle

How to participate WA Awards Submissions WA Awards Winners


ISKCON TEMPLE
Sanjay PuriIndia (2016-)



November 30, 2016

The site located in Gandhinagar, Gujarat has an very hot and semi-arid climate with an average temperature of 41°C. Contemporary visual styles with organization and circulation principles of ancient India form the design-ideology. The project strives to let the large structure be perceived by lightness by strategically fragmenting the entire structure into visually captivating sub-structures defining its rising form. Punctured Jali corridors flank an open air holy water body that mirrors the temple in its clear waters. Natural light and ventilation is the key design feature, and the structure seamlessly facilitates these by allowing entry of the same strategically and in-perceivably through the structural elements itself. The project provides opportunity and abundance of culturally enlightening programs, providing gardens and open spaces for public use.

SANJAY PURI & NIMISH SHAH
Kayseri Sahabiye Urban Design
SPDO ( Sabri Pasayigit Design Office )Turkey (2015-2016)



November 30, 2016

In the urban design application plan, historical city architecture is reinterpreted as a transformation project for Kayseri Municipality with modern urbanism concept. It is aimed that the project that its concept is determined based on the castle walls, green spaces and transportation will be the new symbol of Kayseri. A 20m wide boulevard is formed parallel to the İstasyon Caddesi which connects the Republic Square and the old environment road. As you move farther away from the city center, the buildings rise rhythmically in a divided area, 6 laps. Office, residence and commercial units that add a dynamic atmosphere to the city with different typologies are located in laps considering the silhouette, green and historical texture. The Kayseri Houses, which constitute phase 1, are designed by taking a reference from the map of Albart Gabriall in connection with the historical texture. In the area that the current mosque and school are guarded, the historical street atmosphere is revived with castle walls. Phase 2, 3 and 4 that the commercial and residential units take part in offer life alternatives to their users under favour of diversified architectures. The stage 6 is located on the boulevard façade beside the Republic Square. The green axis that starts from the square and passes through the project area continues until İnönü Park. The green axis in parallel to the boulevard and between the castle walls and the towers forms the public space that supply with different needs of the urban and its citizens, with landscape and aqua. The pedestrian and vehicle circulation within the public space provides connections between stages. The project, with its business residences in phase7, represents the prestigious new face of the city.

Project Side: 537 873 m² Construction Side: 1.152.000 m² Project Type: Concept Urban Design
Sabri Paşayiğit Architects
Kızılelma Project
rgg ArchitectsTurkey (2015-)



December 25, 2016

The project land is located in Ankaras most important trade and prestige axis developing to the west. Referred to as the Eskisehir road, the axis has quickly become one of Ankaras commercial centers, starting from the city center, and merging with office towers, city hospitals, new ministry buildings, and shopping malls. Redesignated with the effects of military airports in the surrounding region, the handicap limit has decreased to about 60m. Nevertheless, the equivalence value is great. In addition to these two inputs forcing each other, it is also one of the limits of the design that the parcel is located in such a way that its front facade facing Eskisehir road is rather narrow. The building is considered as a permeable space on the ground floor. Designed as semi sheltered to cover the town-dwellers coming to the area via the subway station just in front or other public transports on the Eskisehir road, and willing to transfer to the North road, the ground floor will host upscale restaurants and cafés. Designed as closed in the first basement and with escalators to ensure direct access to the shops constructed to be in the 1st floor, the trade area constitutes the basis for the office and residential blocks. Located in the front facade of the project, the hotel project supports other functions as a stand-alone block. The language of the façade of the buildings is designed both to express itself as parts of a whole structure, and to decompose in accordance with its own functions.

Land Area: 16.750sqm Construction Area : 88.355sqm
R. Güneş Gökçek, Hazal Uçak, Çağrı Çağır, Tibet Mumcu, Cem Köken
Lilu Natural Swimming Pool for Rural Community
philippe barriereTunisia (2016-)



December 29, 2016

Hybrid Architecture for Aquatic Facility The 1000 m2 aquatic complex includes a swimming pool, a hamman, a health club, and an organic cafe. It is an attractive and easily accessible center dedicated to bathing, swimming, and exercising, with flexible hours. It is also a place to relax and socialize with friends to meet for informal meals and healthy snacks, play, and sun bathe. Ancillary sports amenities adjoin the aquatic complex and encourage diverse sport practices and games in the middle of the rural park (football and handball fields with tennis courts, jogging, strolling, basketball). The 300 m2 swimming pool basin is filled with natural recycled water. The rainwater coming down from the olive orchard hill, the roofs of the collective housing pavilions and other facilities is harvested, filtered, then purified by plants. This recycling process establishes an active dialogue between residents and local eco-system enriched by a newly introduced bio-diversity whose role is to ensure the upkeep of a low maintenance, self-sustainable rural park, natural pool and botanical garden. The pool construction materials are local rocks, gravel, field stones and larger demolition stones recovered from on site existing ruins. Construction does not necessitate concrete. The 540 m3 basin is filled with filtered rain water requiring no chemical addition (like chlorine, cyanuric acid… etc.) but only natural plants cultivated within the pool. Water is naturally cleaned by two types of plants through a purification (water lily, water hyacinth, phragmites australis, caltha palustris, menthe aquatic) and oxygenation processes (hippuris vulgaris, waterweed) then recycled and reinstated through a low energy consumption adjustable pump. The building is not totally confined by enclosed façades, instead, on its upper part, it is semi-open towards the outside. The interior floor level is sunk 1.50 m from ground level. This solution reduces the need for exterior façades (lowering cost) meanwhile it welcomes the use of natural light and a mobile weather shield. The West façade is protected by a lightweight kinetic structure also using parametric design and parametric tensegrity. The heat produced for the Hamman steam in late fall, winter, and early spring is recycled and redistributed throughout the floor and the low enclosure walls of the structure. A lawn on the south side expands the pool towards the outside encourages outdoors games and sunbathing. Lilu: synonymous with rain water in Berber mythology

The vaults will be erected by local masons using local materials. The roof is composed of three vaults. The main one spans the basin’s total length. The two smaller ones shelter lateral sides from adverse weather conditions. The Vaults parametric design and digital fabrication involve the use of RhinoVAULT software (Funicular Form Finding The Rhinoceros® Plug-In RhinoVAULT). It is a structural form using the Thrust-Network-Approach to intuitively create and explore compression-only structures.
Philippe Barriere Collective (PB+Co), Adnen Ben Tanfous (Associate Partner), Aboudou Azize, Olawolé Marcos, Vicky Tessier, Samir Issad, Yosri Boukadida, David Boisseau, Wael Ben Mansour. Graphic Artist: Ezzine Abderrahmen. Date: (2016-present) Project: Public Swimming Pool (Aquatic Center). Location : Domaine de la Colline aux Oliviers – City of Jedaida. Manouba Governorate – Tunisia. Client: Tunisian Republic, Manouba Governorate, Delegation of Jedaida. Private Investor : Société de promotion immobilière, Le Mont Fleury Groupe Bayahi. Engineer: Tarek Ghorbel, Structural Engineer, SOGEP Batiment, Tunisia.
Mahmud Qabadu Mosque (Hybrid Architecture for Religious Facility)
philippe barriereTunisia (1916-)



December 16, 2016

The mosque has been designed to become a religious and urban landmark playing a central role within the rural community. It is positioned at the center the two-major axis of the urban development, joining the rural park to the main commercial artery and the two large urban pedestrian plazas (one with shops, the other without). This privileged setting signifies unity and centrality, reflecting the role played by Islam in everyday life. The mosque has two main entrances (one for men and one for women) opening directly to the non-commercial pedestrian plaza which can accommodate groups of worshipers before entering or exiting the mosque. Two reflecting pools establish a reverential distance and a peaceful quiet threshold between on one side, the park, and the other, the main street. At the same time the pools flow from the place of worship to the origin of the irrigation system, suggesting the sublime connection between the nourishment of the soul and that of the earth. The enclosure walls do not wholly seal the interior, since, as they soar upwards they gradually become more porous, ultimately transforming into Moucharaby. The cooling breeze and natural light from the park flow freely through the walls, letting the building naturally breathe, meanwhile the floor is constantly kept warm at human body temperature.

The overarching vault is erected by local masons using local materials. Its parametric design and digital fabrication involve the use of RhinoVAULT software (Funicular Form Finding The Rhinoceros® Plug-In RhinoVAULT). It is a structural form using the Thrust-Network-Approach to intuitively create and explore compression-only structures. Engineering Software: RhinoVAULT - Designing funicular form in Rhinoceros (Block Research Group BRG).
Philippe Barriere Collective (PB+Co), Adnen Ben Tanfous (Associate Partner), Samir Assad, Vicky Tessier, Lucie Riedweg, Yosri Boukadida, David Boisseau, Wael Ben Mansour. Graphic artist: Abderrahmen Ezzine. Client : Tunisian Republic, Manouba Governorate, Delegation of Jedaida. Private Investor : Société de promotion immobilière Le Mont Fleury Groupe Bayahi. Engineer: Tarek Ghorbel, Structural Engineer, SOGEP Batiment, Tunisia.