Architecture News

Bon Voyage: Inter-State Bus Terminal: Yuva Ratna Awards, 15th Cycle Competition Entry

Pappal Suneja • Feb 27, 2021 • 94

Bon Voyage: Inter-State Bus Terminal: Yuva Ratna Awards, 15th Cycle Competition Entry

This is the synopsis of Birla White Yuva Ratna Awards, 15th Cycle: Inter-State Bus Terminal Hub, a National Design Competition Entry – Bon Voyage; A nouveau approach to help people bring their expeditions into Fruition based in Navi Mumbai. The entry is designed by Mayank Gupta, B. Arch, NIT Hamirpur under the mentorship and guidance of Pappal Suneja, Architect & Design Researcher.The Brief description in the competition was “Transport terminals, especially bus terminals, are one among the important nodes in an urban context. Beyond being a means for conveyance, the functions they accommodate nowadays are countless which includes tourist information centers, shopping centers, multilevel parking, offices, recreation facilitie (...)

Six landscape boxes form this gallery and showroom by MIA Design Studio in Vietnam

WA Contents • Feb 26, 2021 • 623

Six landscape boxes form this gallery and showroom by MIA Design Studio in Vietnam

Vietnamese architecture practice MIA Design Studio has completed gallery and showroom that opens up a long panorama towards the sea in Ham Thuan Nam, Binh Thuan, Vietnam.

Named Thanh Long Bay Gallery, the gallery is located at Viet Nam’s coastal which is Ke Ga's Lighthouse.

Covering a total of 1,288-square-metre area, the program of the gallery includes drop off area, lobby, sale area, mockup house, cinema, female & male restroom, technical department, staff room.

Guests are welcomed with a long entry hall and its roof raised on slender columns, which makes visitors feel like they are walking in a forest.

MIA Design Studio won the WA Awards with Villa Tan Dinh in Vietnam in the 36th Cycle, alongsi (...)

Ateliers Jean Nouvel wraps Dolce & Gabbana's Seoul store with four pillars made of black granite

WA Contents • Feb 26, 2021 • 1050

Ateliers Jean Nouvel wraps Dolce & Gabbana's Seoul store with four pillars made of black granite

Pritzker Prize-winning architect Jean Nouvel's firm Ateliers Jean Nouvel has completed Italian luxury fashion house Dolce & Gabbana's new store in Seoul, South Korea.

Named Dolce & Gabbana Store Seoul, the 835-squre-metre store is wrapped by four cornered pillars made of black granite and make a striking contrast with an extra-clear glass cylinder unit at the center of the building.

Located at Cheongdam-dong, in the Gangnam District, the new store is an architectural ode to the encounter between love for tradition and ceaseless innovation, as the studio stated in a project description.

The design of the store emerged as a renewed collaboration between the fashion brand and Jean Nouvel who created an exhi (...)

Angular corrugated stainless steel sheets form this showroom designed by PIG DESIGN in Hangzhou

WA Contents • Feb 26, 2021 • 627

Angular corrugated stainless steel sheets form this showroom designed by PIG DESIGN in Hangzhou

PIG DESIGN has built a showroom building that is wrapped by angular corrugated stainless steel sheets in Hangzhou, China.

Named Ya Space!, the building was designed as a furniture exhibition space, with Memphis furniture as main exhibits.

To represent the elements of Memphis style, including geometric shapes and free composition, the architects choice to use geometric shapes on the façade that can be the striking elements to mark the building.

"The designer titled it “Ya Space!”, which not only echoes the nickname of Memphis City in China — “Cliff City” (“Cliff” is pronounced as “Ya” in Chinese language), but also conveys a surprising feeling that indicate (...)

Villa City combines living, working and resting spaces under one roof in Vietnam

WA Contents • Feb 26, 2021 • 650

Villa City combines living, working and resting spaces under one roof in Vietnam

Vietnamese architecture firm Story Architecture has built a private house that combines living, working and resting spaces under one roof in Ho Chi Minh City, Vietnam.

Named Villa City, the 117-square-metre house was designed during the coronavirus pandemic, which enforced the closing of schools and entertainment spaces and needed social isolation.

When housing spaces started to take on the task of serving people more, with more difficulty than narrow residential spaces located inside big cities, the architects considered the issue of priority space for young children into the core of design, the space to relax was a key principal for designers.

Three-storey house includes dining, kitchen, garage, guest area, tea area, (...)

EXPO 2020 Dubai opens its gates to Experience the Sustainability Pavilion by Grimshaw Architects

Biswajit Chakrabarty • Feb 26, 2021 • 935

EXPO 2020 Dubai opens its gates to Experience the Sustainability Pavilion by Grimshaw Architects

While the world has been witnessing some really amazing advancements and completion of many astonishing architectural icons and structures, Expo 2020 Dubai has been in the limelight since the last 5 years.

This whole new city that was to be opened up on October 20th 2020 for the whole world to visit and enjoy was postponed due to the unseen Covid-19 circumstances. The UAE has a lot running on this project. Just imagine a whole city where every structure from the tiniest detail is being designed with a purpose of awareness and attraction. A city which looks like 3 leaf's joined together consisting astonishing structures with each side dedicated to an aspect:

MobilityOpportunitySustainabilityThis all was for us to witness pr (...)

Construction begins on MVRDV’s geology-inspired mixed-use tower in San Francisco

WA Contents • Feb 25, 2021 • 1263

Construction begins on MVRDV’s geology-inspired mixed-use tower in San Francisco

Construction work has begun on MVRDV’s geology-inspired mixed-use tower in San Francisco in the United States.

Named Mission Rock, the 23-storey mixed-use building is being built in Mission Rock, San Francisco.

MVRDV first released plans on October 2019 and the project is developed as one of four buildings in Phase 1 of a multi-phase masterplan developed by the San Francisco Giants and Tishman Speyer.

Designed as part of a collaborative design process, with four architecture firms with Studio Gang, Henning Larsen and WORKac, they are designing their plot in conversation with the other three offices alongside MVRDV within the masterplan.

The Mission Rock masterplan turns 28 acres (11 hectares) of asphalt (...)

KAAN Architecten designs the renovation of Galeries Modernes in Rotterdam

Lola Kleindouwel • Feb 25, 2021 • 411

KAAN Architecten designs the renovation of Galeries Modernes in Rotterdam

Galeries Modernes in central Rotterdam was originally built in 1957 by Dutch architects Van den Broek en Bakema. KAAN Architecten has presented the proposal for the renovation of the building which once was a prime example of the Reconstruction era of architecture in the city of Rotterdam.

The studio, led by Kees Kaan, Vincent Panhuysen and Dikkie Scipio, states: "The renovation of Galeries Modernes proposed by KAAN Architecten refers to and respects the basic architectonic principles of the original Broek en Bakema design."

"Strong volumes with deep setbacks in a primarily horizontal composition and sharp canopies are original qualities which are reinterpreted and translated into a contemporary building."

The concrete (...)

Fönces Studio presents 3D renderings referring to all details of renovation of a country house

Sponsored Content • Feb 24, 2021 • 1422

Fönces Studio presents 3D renderings referring to all details of renovation of a country house
Sponsored

Renovations require much effort combined from designers and architects, with success depending on the achieved coordination level. These 3D visualizations made by Architectural Visualization Studio Fönces were the first step in the country house's complex renovation process in the Canadian Rockies.

The original building was located within a gorgeous landscape but had one small flaw – despite the winning surroundings, its interior design became, least to say, outdated. Besides, the trims and materials haven't been replaced since the construction, which was done sometime in the 1980s.

The plan was to hear out designers' ideas and consult with architects to review whether the desired changes were achievabl (...)

TBA adds curved and textured pale brick volume to Montreal’s heterogenous family neighborhood

WA Contents • Feb 24, 2021 • 1263

TBA adds curved and textured pale brick volume to Montreal’s heterogenous family neighborhood

Montréal-based architecture firm TBA / Thomas Balaban Architecte has designed an additional curved and textured volume in a narrow plot in an old family neighborhood of Montreal, Canada.

Named deNormanville, the 125-square-metre home was developed as a renovation and extension of an existing house to provide extra spaces for a family on their tiny back lot - the new small volume has been built to meet the future needs of their growing family.

In this linear volume, there are additional bedrooms, larger living spaces, and spatial separation between the private rooms and socially focused areas.

Located in the fast-developing Rosemont-La Petite-Patrie borough of Montréal, deNormanville is part of the first (...)