Submitted by WA Contents

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Portugal Architecture News - Aug 16, 2023 - 16:18   1235 views

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Lisbon-based architecture studio Pedra Silva Arquitectos has renovated a boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop in Ericeira, Portugal, boasting views over the Atlantic.

Named Aethos Ericeira Hotel, the 3,745-square-metre building, featuring elongated arched-windows, presents a cozy and warm atmosphere with abundant daylight.

Pedra Silva Arquitectos overhauled this project a large-scale intervention of an existing building located on a protected site, and was exposed to numerous constraints. 

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Despite the many restrictions, the firm's work endeavored to respect the existing site and building in order to preserve part of its history.

"The original building was somewhat lost in several subsequent extensions, with conflicting architectural solutions and a confusing mix between traditional and modern elements," said Pedra Silva Arquitectos. 

"During the development of this project, the architects' starting point was to strip down the buildings to their essence, and to separate the elements they wanted to keep and those they chose to let go."

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

According to the firm, "in this deep refurbishment intervention, there were a few key design iterations that completely shifted the direction of the project." 

The studio explained that "one of those challenges was the change of the main entrance, from the centre of the building to the sea-facing front, where the firm created a double-height area connecting the seascape and greeting users with that arrival experience." 

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

During the design process, the team understood the importance of creating something distinguishable, emphasizing the character of the space. Although the existing building had arches, these had no significant expression and were deformed in scale. 

The architects gave them proportion, texture, depth, and mass to emphasize the presence of the walls and protect the room from direct sunlight during the warmer months. 

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

The windows were stripped down, adding a restored sense of proportion. The result is a space with well-defined architectural boundaries, and simultaneously delicate, that plays with shadows and light.

A second key renovation step was the nearly complete demolition of an existing basement on the edge of the pool area, containing an underground multipurpose room. 

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Although this meant a significant reduction of the built area, it allowed for a wider connection between the pool, which previously had been surrounded by high walls on all sides, and the hotel building, paving the way for redesigning the pool’s surroundings into a seamlessly inviting series of interconnected levels.

During the design process, various other iterations helped shape the project, such as larger windows, which were a response to the brief requirements and site conditions. 

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

The larger windows allow light in and take advantage of the views, rather than opting for the traditional smaller facade openings, especially in the social areas. 

In keeping with the firm's goal of clear distinction between old and new, they gave these windows their own visual identity and materiality, designing them as metallic boxes protruding from the facades, which went on to become one of the building's defining features.

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

The revised layout defines a new organization of the seafront buildings, with an open plan style ambience the briefing called for. The main entrance, at ground level, with a double-height space, includes the lounge area and reception. 

Adjacent to this space lies the multipurpose and supporting services rooms, and on the opposite side lie the restaurant, bar area, and connection to a second building, as well as back-of-house areas. 

The main rooms, such as the multipurpose, main entrance, and restaurant, have a direct connection to the exterior, taking advantage of its prime location with wide outdoor areas and large new windows that frame the seascape.

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

The first level includes mostly bedrooms, some of which follow the same layout as the existing building, however with improvements that meet current legislation. 

The main alterations relate to the creation of the mezzanine area where one can relax and enjoy the views. The basement of this building houses all the service spaces, such as storage, staff areas, and kitchen with dedicated service and delivery accesses.

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

The extension building, where most of the bedrooms are located, maintains the same layout on the ground and first levels, albeit slightly altered to meet current standards and the level of service intended, as well as new connections to the exterior spaces. 

At the edge of the extension building, occupying part of the old footprint of the basement, a new small building is created to give room to a spa, which is also connected to the pool area and gym building.

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Pedra Silva Arquitectos believes it is important to highlight the deep intervention undertaken in the external areas, allowing the firm to maximize the use of spaces, as well as to create flows that work not only from a design perspective, but also from a functional one.

In terms of shape, colour, and materiality, the challenge was to achieve a look and feel that was well integrated with both the existing building and the striking landscape. 

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Pedra Silva Arquitectos achieved this by removing a few sloped roofs and opening the balconies, applying vertical wood slats and metallic panels covering the facades, therefore reinterpreting them into clearer shapes and volumes. 

Colour and texture play into this concept by helping to highlight these two types of interventions: the traditional one, with light-coloured walls paired with darker framed fenestrations, and the modern one, with the texture and warmth of the timber combined with the darker frames. 

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

The use of these contrasting but complementing materials played a big role in the design development of the concept and integration of the landscape and the interiors.

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Axonometries

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Building development

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Site plan

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Floor plan - ground level

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Floor plan - first level

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Floor plan - level -1

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Roof floor plan

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Sections

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Elevations

Pedra Silva Arquitectos renovates boutique hotel with articulated façade elements on a hilltop

Elevations

Lisbon-based Pedra Silva Arquitectos is a full-service architectural studio, committed to providing architectural and interior design services to numerous building typologies.

Pedra Silva Architects designed an art dental clinic within a flowing form in Sydney. 

Project facts

Client: Aethos Hotels

Status: Built

Project date: 2019-2020

Construction date: 2020-2022

Construction area: 3.745 sqm

Interior design and FF&E: Astet Studio

Landscape architecture: Topiaris

Main contractor: Novos Construtores

Lightning: Prolicht

Selected consultants: Natural Works

Exterior cladding: Weber

Timber slats: Carmo

Window frames: Technal

Timber flooring: Oscar Ono

Joinery: Epoca

All images © Francisco Nogueira - Architectural Photography.

All drawings © Pedra Silva Arquitectos.

> via Pedra Silva Arquitectos 

façade hospitality hotel Pedra Silva Arquitectos