Submitted by WA Contents

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

China Architecture News - Aug 30, 2021 - 13:23   1462 views

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Sò Studio has completed a new fashion store that combines the notions of "Live Artwork" and "Resident In" in this store in Xintiandi Fashion Phase II, Madang Road, Shanghai, China.

Named LOOKNOW Flagship Store, the 240-square-metre store is inspired by the original status of space. Through the storyline of "House Now", Sò Studio conveys the narrative of the space and the immersive experience to create a strong identity of the contemporary design style. 

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

The street entrance elevation

The designers chose key design components "Live Artwork" and "Resident In" in the project combining with the unique cultural quality of Xintiandi. The store provides a special shopping experience for the customers. 

The new flagship store of LOOKNOW locates in Xintiandi phaseⅡ, which locates on Madang Road Shanghai. The store facade is decorated with ginger color and simple geometric composition to emphasize the overall visual effect and enhance the brand identity to create a new landmark for urban girls.

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Store façade

By holistically planning the space, Sò Studio re-organized the store into three parts, the window exhibition area, major display area, and accessories area. 

LOOKNOW, as a global designer assemble store, requires flexibility to be able to display different brands and products, as well as holds different events and changes the scene accordingly at any time.

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Reception

The yellow frame installed in the window exhibition area is the "Space Object". The frame looks like a box transported from elsewhere is an important aspect of "Live Artwork" that Sò Studio emphasized. 

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Space Object

The yellow frame, which has the same color as the facade, is not only a visual connection but also to separate the different zones. It is a visual focal point and a connector of the whole space, to create a smooth and seamless transition going from one zone or style to the next.

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Space Object

The "Space Object" installed in the window exhibition area transforms the front area of the store into a flexible space, providing the possibility of future collaboration with other brands and artists for pop-ups, installation displays, and media shows. While keeping the original function of the store, it helps to attract more attention and keep the freshness of the store and brand.

The major display area includes two parts, "Live Artwork" and "Resident In".

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Space Object

"Live Artwork" is a concept of open space to mimic the status of an artist’s studio. From the start point of the reception, space is transforming from a sense of modern and artificial into the original and rough space texture. 

For example, the fabric artwork on the wall created by the designer on site has added an aesthetics sense to the store, at the same time, it is also a representative of an "Aesthetics Object".

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Display Area

As the biggest structure in the store, the fitting room is located in the center of the display area. The fabric hanging upon the fitting room helps to visually separate the space and soften the light. The fitting room centered design units the fitting, displaying, and lounge function together. Meanwhile, the circulation is spread out around this space.

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Space Object

Antique doors kept from the old house and the random rocks picked from the quarry are serving both aesthetic and functional purposes. By retaining the historical traces, Sò Studio creates new trace belonging to the present. This kind of retaining and creation is not only the continuation of the space story but also the record of the ongoing creation.

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Aesthetics Object

"Resident in" is a privative concept to recreate the conditions of where the artist lives, likes a living room. Wood texture, warm yellow color, and low color temperature lighting are used at the store to generate a relatively private and deluxe atmosphere. 

The setting of sofa, carpet, and clothes-like racks expresses the story and immersion emphasized by Sò Studio. Although it is not meant to be lived in, it presents what a lived-in space looks like.

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Aesthetics Object

The designers intentionally painted the walls in blue unevenly to create a peeling or crackling appearance. The restrained and tuned-down choices of color give a sense of comfort and privacy to the space.

Accessories area is using the same ginger color as the store facade. The abnormal and exaggerated display cabinets are placed here. A standing lamp that looks like a launch pad, customer carpet, and the mottled treatment on the cabinet tells the story of "on purpose" creation.

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Reception

Exposed brick walls and structural steel and traces of the decorations that were put in place by previous owners are kept in place. Abandoned pipes were rearranged and turned into racks for handbags. Retaining and repurposing the existing conditions and introducing new elements form the "on-going" design concept of the store.

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Fitting Room

Sò Studio intentionally blurs the boundary between used and new by re-purposing used materials in new designs to create a style that is unique to LOOKNOW. 

The space, then, becomes a vessel for stories that the used materials carried with them. But the old stories are told in creative ways that incidentally match the overall cultural quality of Xintiandi.

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Fitting Room

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Display Area

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Display Area

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Lounge

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Antique doors decoration

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Display area

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Glass display racks

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Blue painted wall

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Accessories area

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Accessories area

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Fitting room

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Handbags display area

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Display detail

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

The street entrance elevation

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Axonometric drawing

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Function diagram

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Floor plan

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Function diagram

Sò Studio combines Live Artwork and Resident In for LOOKNOW Flagship Store in Shanghai

Function diagram

Project facts

Name: LOOKNOW Flagship Store

Concept: House now

Gross Built Area: 240 square meters

Address: Xintiandi Fashion Phase II, Madang Road, Shanghai, China

Client: LOOKNOW

Completion Year: 2021

Design team: Sò Studio 

Design director: Yifan Wu, Mengjie Liu

Space designer: Louis Lee, Para Fang

Lighting designer: OUI DESIGN

Furniture brand: B-LINE, Verpan

Lighting brand: OUI

Tile brand: Pinyi tile

Construction team: Shanghai Huihong Construction Group Co. Ltd.

All images © Wen Studio

All drawings © Sò Studio

> via Sò Studio