Submitted by WA Contents

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

France Architecture News - Jun 08, 2021 - 14:40   2528 views

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

Boston-based architecture and urban design practice NADAAA has completed a family retreat nestled gently into a slope in the south of France

Named Villa Varoise, the villa creates a monolithic appearance in the natural terrain where the architects used the natural site conditions to design this house. 

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

Covering a total of 490-square-metre area, the villa is situated on a hill of olive trees, pinus pinea, and a vineyard and has been designed as a family retreat by respecting the nature of the site. An agricultural plot, the family’s mission was to cultivate the landscape as part of their stewardship.

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

The program, which is based on a longitudinal layout, is placed on the land by creating some angular surfaces. "The house also needed to respect strict zoning guidelines for regional vernacular materials and construction processes, while leveraging the sloping terrain," said NADAAA. 

"This resulted in the integration of landscape and house through the production of a monumental vaulted threshold to a central courtyard."

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

All rooms have mesmerizing views towards an open pool and large garden. The house acts like a long corridor itself for free movement. On the basement level, there are six rooms and family room - all they offer views to the landscape. 

The architects said that "for centuries, the enclosed courtyard has been overlaid on various geographic settings—each time transformed according to the climate, rituals, and construction practices of the place." 

They created a vehicle to capture the outdoors within the building, the courtyard is defined by its interiority.

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

The slipped court of this project provides simultaneous interiority and exteriority—protected as well as engaged. The resulting vault is a ruled surface that mediates between the geometry of a stair, the pool, and the living areas above. 

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

To ensure a strong lateral stability, the architects have designed a roof made of a series of surface-active vaults. The slope of the vault maximizes the zoning envelope in order to bring in southern light. 

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

Beneath the roof, there are common spaces like living, eating, and sleeping spaces. The lower wing has been designed as a street corridor, activated by a reading room and bedrooms that open directly onto the landscape.

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

"Many of the living spaces of this house are outdoors, taking advantage of varying views, times of the day, and public vs. private moments," added the studio. "For this reason, the architecture of the house extends into the landscape, retains it, and frames spaces in between."

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

Site plan

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

Lower floor plan

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

Upper floor plan

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

Roof diagram

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

Section

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

Section

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

Site section

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

Cantilever structure

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

Cantilever beam

NADAAA designs linear family retreat nestled into a slope in the south of France

Section detail

Project facts

Project name: Villa Varoise

Architects: NADAAA

Location: France 

Area: 490m2 

Year: 2021 

All images © John Horner

> via NADAAA