Submitted by

Family Home By Appels Architekten Plays With Light And Black Wooden Cubes In Bavaria

teaser5-1--2--3--4--5--6--7--8--9--10--11--12--13--14--15--16--17--18--19--20--21--22--23--24--25--26--27--28--29--30--31--32--33--34--35--36-.jpg Architecture News - Mar 29, 2023 - 09:03   1692 views

Zürich-based architecture studio Appels Architekten has designed a family home that plays with light and black wooden cubes in Bavaria, Germany.

Named Wooden House By The Lake, the house is a family dwelling that expresses its inner life, its context of seasons, light, and surroundings in a simple architectural figure.

Drawn on a rectangular layout, the living units are defined through cubical arrangements that pop out the light and material in a sleek way.

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

Appels Architekten approached the design with the aim of distinguish boundaries between private rooms and a generous open space for daily needs of family. 

While the team arranges all private rooms artistically within a composition made of sculptural wooden cubes, between them, the team designs a spacious open space that can unfold both horizontally and vertically, drawing light deep into the house, even in winter.

The house provides views into the garden, the treetops, and across the lake from any vantage point.

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

Hidden on a plateau above the lake, nested inbetween old trees

"The configuration and open zoning of the house facilitates the coexistence between retreat and community, enabling its residents to withdraw or participate in communal living at any time," said Appels Architekten.

"The setting in its natural environment, the generous ceiling height, the amount of daylight, and the honest materialization create a pleasant atmosphere and a pleasant indoor climate."

"The shape of the fanning roof counteracts the sloping terrain, infusing variety into the interior," the office added.

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

An intimate garden borders the back of the house

For the facade, the architects creates "a spatial sculpture" appearring in rhythmic alternations of open and closed. 

To achieve this sculptural look, the team wraps the façades of the cubes with black wooden slats, while the windows disappear behind translucent folding shutters that can be opened for an unobstructed view. 

On the ground floor, the huge windows are completely hidden in the wall pockets and become part of the façade. Similarly, the kitchen can also be fully opened to the outside space.

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

The covered entry outside and the entrance space with a rock embedded in the floor. The glas facade is not load bearing and the huge overhang of the box above is entirely held by a steel inforced timber construction by bringing this overhang in balance with the even bigger overhang above the living room on the other end of the building

"The use of wood as a renewable resource makes it possible to reduce both the proportion of non-renewable primary energy and CO2 emissions during construction," said the studio. 

"In addition to the advantage of wood as a carbon store, wood construction allows a high degree of prefabrication off-site in comparison to conventional solid construction, thus requiring shorter assembly times and fewer construction site trips," it added.

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

The kitchen opens entirely to the outside with sliding doors disappearing inside the walls

To extend the lifecycle of the house, the studio has preferred to use robust and durable materials. 

"The consequent separation of building components facilitates repair work and would enable a demolition with material separation for a maximum degree of reuse and recycling of the used building components," the studio added.

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

Private rooms are hidden behind translucent shades

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

Bright Bathrooms with skylights in the upper rooms

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

Enfilade of rooms and podiums

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

View through the open living area that unfolds horizontally and vertically between the with private rooms

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

View through the open living area showing the central kitchen

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

.....but can also be fully opened for Pnoramic views

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

A huge room in the basement acts as minature sports hall for flexible uses

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

... and a niche gives space for a small washbasin

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

Site plan

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

Ground floor plan

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

First floor plan

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

Section

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

Section

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

Section

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

Elevation

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

Elevation

Family home by Appels Architekten plays with light and black wooden cubes in Bavaria

Elevation

Project facts

Project name: Wooden House By The Lake

Architects: Appels Architekten

Completion: 2022

Structural engineering: Merz Kley Partner GmbH

Construction management: Händel Junghans Architekten GmbH

All images © Florian Holzherr.

All drawings © Appels Architekten.

> via Appels Architekten

Appels Architekten black wood family home house