Submitted by WA Contents

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

China Architecture News - Oct 26, 2022 - 12:21   1025 views

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

Bangkok-based architecture practice HAS design and research has reinterpreted the unique Anhui stone forest with fragmented columns laid out in circular movements in the interior of a furniture museum in Hefei, China.

Named Casa de Zanotta, the 300-square-metre museum is used as a museum, gallery and a showroom that is enriched with light, shadows and natural tones, inviting visitors to a calm environment.

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

A one-of-a-kind stone forest museum space

Designed for famous Italian furniture brand Zanotta, Casa de Zanotta is the first Zanotta furniture museum in China.

Since it was founded by Aurelio Zanotta in 1954, Zanotta has been pursuing a unique yet luxurious and elegant design tone, and the brand is full of creativity and artistic leadership.

The space itself converges art, design and products in a harmonious way, while the smoothness of the space trigger discovery inside.

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

The exterior view of Casa de Zanotta. Image © Schran Image

On the other hand, the exterior of the building acts like a castle that doesn't give any clue about the function of the space.

The museum, located in the central area of Hefei, Anhui Province, the project's plot is surrounded by residential and office buildings, parking lots, and vast traffic arteries. 

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

The oval extending outwards implies a unique interior space

While linear walls in front of the façade creates a secret garden on both sides, a rounded interior wall protrudes within a rigid geometry. This porosity movement is a harbinger of what awaits the visitor inside.

"Looking back over the past 20 years, Hefei has tried to become a metropolitan city like Shanghai or Shenzhen," said HAS design and research.

"The high-density concrete city is based on the premise of creating a functionally oriented urban texture, but it gradually runs counter to its unique local topography and environment," the studio added.

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

The ovals create a skylight and a shadow. Image © Schran Image

The existing project plot contains four large columns in which each has a width of one meter. 

Based on the analysis done by the studio, these functional columns were not only affecting the circulation but also obstructing the visual axis of the space. 

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

The space provides a sense of ritual

To create a group of fragmented column peaces arranged in circular positions, the studio takes inspiration from the unique stone forest in Anhui.

The architects retained the existing large columns on the site and "deformed" them according to the existing column size to create a large area of Anhui Stone Forest space.

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

Natural-like interior space

Thanks to the deformed columns, visitors feel like they are walking through the forest. The design creates natural paths, corridors and display areas in a special layout.

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

Uneven stone wall texture

"During the daytime, nearly a hundred stone forests combine with sunlight at different inclination angles, allowing the visitors to experience a natural space in a high-density concrete city," added the office. 

"At night, comfortable seasonal winds pass through the stone forest's gaps, allowing the visitors to experience the peaceful and ritualistic atmosphere after work."

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

The space creates half-light and half-shadow

The well-designed circulation also becomes the centerpoint of the museum, according to the studio. 

Due to the uneven gaps that the stone forest columns create in the entrance corridor, it forms impressive light and shadow effects. 

The non-directional foyer follows the slanted stone forest, making visitors guided to the skylight library and multi-functional event space.

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

Sky library

In the general layout, the studio created three circular volumes extending outwards to not only provide more natural light for the indoor space but also blur the boundary between indoor and outdoor for architecture. 

"The design implies the integration of an artificial stone forest and natural light to repair the natural texture of the city through architectural space and seasonal landscape," the office continued.

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

The space looks like a stone forest

The studio believes that Casa de Zanotta becomes a perfect interpretation of a multi-functional space. 

The museum challenges to the traditional typologies of furniture showrooms and combines functions with micro-libraries, art exhibitions, public events, and designer salons. 

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

A skylight creates a timeless space

"The result of the project is similar to the unique Anhui Stone Forest," according to the studio. 

The museum provides an open breathing space for the high-density concrete jungle and gives a place for visitors to cultivate their souls through the transformation of natural elements.

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

A tube spaced into the sky and light

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

Indoor and outdoor spaces surrounded by seasonal gardens

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

Columnar space creates a spatial lightness feeling

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

The view from the exhibition to the gallery

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

The space linking people and nature

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

Meditation in the natural-like restroom

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

The gallery and curved meeting space

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

A hundred stone forest walls

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

The skylight in the multi-functional event space

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

The floating wall and the linear seasonal forest

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

Site plan

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

Geometry plan

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

Ground floor plan

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

Section

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

Axonometric drawing

HAS design and research reinterprets stone forest with fragment columns inside furniture museum

Column diagram

Project facts

Project Name: Casa de Zanotta

Architects: HAS design and research

Completion Year: 2022

Gross Built Area (m2/ ft2): 300 m2

Project location: Hefei, China

Program: Museum, gallery, showroom

Lead Architects: Jenchieh Hung, Kulthida Songkittipakdee

Design team: Jenchieh Hung, Kulthida Songkittipakdee, Atithan Pongpitak, Muze Ouyang

Lighting design: Jenna Tsailin Liu

Lighting technology: Visual Feast (VF)

Furniture: Zanotta

Landscape consultant: Weili Yang

Construction consultant: Zaiwei Song

Furniture consultant: JP Concept

Constructor: Hefei Botuo Decoration Engineering Co., Ltd.

Client: Simple Casa

Top image © Schran Image.

All images © Shengliang Su unless otherwise stated. 

All drawings © HAS design and research.

> via HAS design and research

built HAS design and research museum