Submitted by WA Contents

Concrete volumes are softened with wooden pergolas filtering light and patio in Casa Malandra

Mexico Architecture News - Feb 11, 2022 - 14:09   1544 views

Concrete volumes are softened with wooden pergolas filtering light and patio in Casa Malandra

Mexican architecture practice TAC Taller Alberto Calleja has designed a house composing a pair of concrete volumes on a lush vegetation site in Puerto Escondido, Mexico

Named Casa Malandra, the 350-square-metre house is composed of two concrete volumes placed parallel each other and connected through a patio. 

The façades of volumes are softened with wooden pergolas to help filter the light and the patio, while providing a texture to the volumes.

Concrete volumes are softened with wooden pergolas filtering light and patio in Casa Malandra  

The studio creates an offset for two volumes that define the configuration and dynamics of this typical patio house. The house is conceived as part of the existing vegetation, to which the studio includes a natural water space, generating a new microclimate.

Both volumes were assembled from their structure of concrete walls, while wooden facades are connected through a pergola that filters the light from the patio. 

Concrete volumes are softened with wooden pergolas filtering light and patio in Casa Malandra

Image © Francisco Laresgoiti

The long sides extend towards the sea and the mountains, allowing an unlimited dialogue with the territory on all its ventilated faces.

The volumes consist of bedrooms, and between them, there are meeting places that the architects call "Magic Spaces".

"The endemic vegetation invades them and articulates and interconnects the circulations and transactions of the routes," said TAC Taller Alberto Calleja. 

Concrete volumes are softened with wooden pergolas filtering light and patio in Casa Malandra

On the left side, the team designed a social area, protected by the structure of the Palapa roof, and an open swimming pool accompanies it on its shortest side, establishing an extension of the main room towards the sea. 

Concrete volumes are softened with wooden pergolas filtering light and patio in Casa Malandra

"The morphology of the house is consistent with the neighboring houses, maintaining the existing profile, providing continuity to the immediate context of the place," added the studio.

Concrete volumes are softened with wooden pergolas filtering light and patio in Casa Malandra

"With the intention of minimizing the impact of the project, all the vegetation found in the area was protected in a temporary nursery, which we transplanted to the ceilings of the modules, in this way giving them back their space, giving them a visitable position and generating a positive impact on the natural air conditioning of the house," the studio added.

Concrete volumes are softened with wooden pergolas filtering light and patio in Casa Malandra

Concrete volumes are softened with wooden pergolas filtering light and patio in Casa Malandra

Concrete volumes are softened with wooden pergolas filtering light and patio in Casa Malandra

Concrete volumes are softened with wooden pergolas filtering light and patio in Casa Malandra

Concrete volumes are softened with wooden pergolas filtering light and patio in Casa Malandra

Image © Marcos Calleja

Concrete volumes are softened with wooden pergolas filtering light and patio in Casa Malandra

Floor plan

Concrete volumes are softened with wooden pergolas filtering light and patio in Casa Malandra

Section 

Concrete volumes are softened with wooden pergolas filtering light and patio in Casa Malandra

Section

TAC taller Alberto Calleja previously completed Casa Altanera in Puerto Escondido, Oaxaca, México, following a similar scheme. A single-family housing scheme was developed, containing in three separate operating modules, distributed among social areas.

Project facts

Project name: Casa Malandra

Architects: TAC Taller Alberto Calleja

Location: Puerto Escondido, Mexico. 

Size: 350m2 

Date: 2020 

All images © Onnis Luque unless otherwise stated.

All drawings © TAC Taller Alberto Calleja

> via TAC Taller Alberto Calleja