Submitted by WA Contents

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Japan Architecture News - Mar 02, 2021 - 14:36   5325 views

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

A cave-like concrete house in central Tokyo is standing as a monolithic concrete piece in an old neighborhood of Tokyo, Japan, which was designed by Japanese architecture studio Suppose Design Office

Named House T, the 285-square-metre house was designed for the founder of the studio Tanijiri Makoto to serve for his own home and a commercial space that could be rented in the future. 

Previously, the architect was living in a rental place and he would never believed that he would have his own house in central Tokyo, as the prices of lands are highly expensive for him. Then he searched for specific sites that are small, deformed or sloping lands reducing the price of land.

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

He thought that even if the amount of money varies depending on the number of floors, considering the cost that can be a burden to home - for him it was still possible to secure a reasonable payment plan and a certain area in Tokyo.

Then he devised a new business model that he can partly live and can partly rent other parts of his home so that he could avoid the difficult situation of paying the loan.

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Makoto's House T is a three-story concrete house featuring dark and cozy atmosphere. The first floor serves for the architect's own house, while the other floors are intended to use for commercial purposes that could be rented out.

A sheltered space in front of the building functions as a garage space, which can be seen as an open entry hall or terrace. But also shelters the space. Green plants hanging down from the upper level revive the concrete volume and provide a natural look and an intimacy.

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

An open staircase climbing to the building provides access to upper floors and a terrace floor where all living spaces are arranged on these levels. 

As the architect highlights, the second floor creates a feeling of openness while securing the floor height by providing maximum view.

The architects decided to design another volume on the third floor based on the north side lighting where the light is stable. 

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

The building is made of concrete, but in the interiors the architects used wood material to create a sharp contrast with the concrete walls. In summer, the space is cooled with water pipes laid across the ceiling, but in winter, it gets warmth by running heated up water under the floor, and from the fireplace.

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

"I narrowed down the number of openings to create a gradation of light in order to create darkness rather than brightness. It gives a presence rather than thinness, creates thickness rather than thinness, and increases the number of lines to create shadows," said Tanijiri Makoto.

"An organic space that treats coarse materials delicately and is claimed by the materials rather than being inorganic." 

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

"No air conditioning is used, and cold water is passed through a louvered pipe on the ceiling in summer to cool it, and hot water is passed under the floor in winter to warm it with the fire of a fireplace," he added.

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

As the architect continues, the space experience that brought warmth to the dark and quiet space with the texture of pillars, beams and sand walls was reproduced as warm concrete by making concrete roughly and delicately.

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Site plan

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

First floor plan

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Sections

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Plans

Suppose Design Office completes cave-like concrete home in Tokyo

Elevations

Suppose Design Office recently completed a public toilet with floating concrete walls in Japan. 

Project facts

Project name: House T 

Architects: Suppose Design Office

Location: Tokyo, Japan

Size: 285m2 

Date: 2020 

All images © Toshiyuki Yano

All drawings © Suppose Design Office

> via Suppose Design Office