Submitted by WA Contents

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

Indonesia Architecture News - Apr 16, 2020 - 16:45   13082 views

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

Indonesian architecture studio andramatin has designed a 6-metre eave for a family residence to adapt to Bandung's cool and crisp climate in Indonesia

The house, called IH Residence, is located in Bandung, which is a town known with its cool and crisp climate. The elongated-formed building was designed for a family after purchased a large size of land (approximately 5,600 square meters), and they that wanted it to turn into a family residence. 

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

The layered appearance of the building and a large concrete roof become the prominent features of the building. The house would have quite an abundant amount of functions, but would still retain the vastness of the landscape. It was built in a neighborhood with low density, thus making it very possible to create a detached-house for the family.

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

The site elongates and slopes up from the south to the north. A third part of the land works as a service area in the front of the site, and a basement that has sunk 3 meters lower than the main part of the house. 

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

The design follows the nature of the elongated site by building a long large massing in the center of it, detaching it from any site walls to support the cross-ventilation along the building.

The large mass of the building is balanced with an optimal size of terraces, balconies, and wide pools that was built all across the perimeter. 

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

In an attempt to make the mass lighter, the facade is dominated by clear glass that also helps in welcoming the beautiful landscape around the site to the interior.

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

As a city, Bandung is prone to have a high rain precipitation every year, so in order to take on the rain and avoid direct sunlight, the house has a wide set of eaves that can go as far as 6 meters. 

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

Due to the site the circulation was designed progressively by using long ramps, while long corridors are aided with reflecting pools and direct view of the landscape. Green areas within the site could amount to almost as big as the house.

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

Through the sloping nature of the site, the building uses the landscape to its own benefit by playfully emphasizing the different height in spaces and varying circulations. The northern part of the site is higher than the rest of the site, defining the main building by enclosing it, and still creating a certain intimacy within the site.

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

Site plan

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

Basement floor plan

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

Ground floor plan

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

First floor plan

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

Second floor plan

andramatin's family residence features 6-metre eave that adapts to Bandung's cool climate

Elevations

Project facts

Project name: IH Residence 

Architects: andramatin

Location: Bandung, Indonesia

Size: 1950.0 m2 

Date: 2015 

All images © Mario Wibowo

All drawings © andramatin

> via andramatin