World Architecture Awards 10+5+X Submissions

World Architecture Awards Submissions / 42nd Cycle

Vote button will be active when the World Architecture Community officially announces the Voting period on the website and emails. Please use this and the following pages to Vote if you are a signed-in registered member of the World Architecture Community and feel free to Vote for as many projects as you wish.

How to participate WA Awards Submissions WA Awards Winners
Architectural Projects Interior Design Projects
THE COURTYARD OFFICE
Sanjay Puri India (2014-2020)

Jun 09, 2022
A linear office space twists organically in plan creating a large landscaped courtyard within it.
Varying from two to four levels sectionally the office floors are lifted from the ground at the southwest and northeast sides to facilitate south westerly breeze through the courtyard.
The north east and north west corners of the building too are lifted creating singular large volumes at these ends to allow visual contact between floors while housing a cafeteria and a library.
The circulation spine skirts the internal courtyard allowing landscape to be visible whilst moving through the office and the work areas skirt the external periphery opening towards external gardens.
The building shape generates its longest sides oriented towards the north with angled and louvers on the other faces directing the internal spaces northwards thus allowing indirect light throughout the day into all the internal spaces. With all areas naturally ventilated and naturally lit, the indoor spaces are breathable and not dependent on air conditioning and artificial lighting thus rendering the building energy efficient.
The external fins are angled as per the direction of the sun reducing heat gain and glare and creating a comfortable environment within for the users.
The large internal open landscaped courtyard has sheltered open spaces that can be used throughout the day. It is shaded on all sides and acts as a gathering space for large events and for recreational activities.
The courtyard office derives its principles from the traditional Indian courtyard houses creating office spaces that vary in volumes and in orientation allowing open spaces to be integrated with enclosed ones and creating energy efficient work spaces.


--
Sanjay Puri, Ruchika Gupta, Dayita Kurvey, Prajakta Panchal, Samantha Fernandes,

Xining Majestic Mansion Living Aesthetics Pavilon
The project is located n Xining City,Qinghai Province,China. The designer summarizes the grand and elegant urban impression of Qinghai and focuses on building a life aesthetics museum with the theme of plateau landscape gardens.The floor area of the project is 1388 ㎡ and covers an area of 7159 ㎡. In the early stage, it will be used as the sales office of the residential quarters. In the later stage, some will be opened to the public as a city living room, and the rest become the owner's back garden.

According to the Chinese people's psychology of being close to nature since ancient times, we combine people with mountains and rivers, and according to the key words “grand and elegant”, we want to bring a garden dedicated to Xining that breaks through the gentle and beautiful impression of Jiangnan gardens and takes plateau landscape as the theme for local people.

Led by architectural design and closely coordinated with interior design and landscape, this unique life aesthetics museum with the temperament of both north and South rhyme is finally achieved.

1. Architectural carving
We chose the representative of northern gardens – the garden of ten thousand gardens -- Old Summer Palace as a reference to interpret the ritual sequence. Starting from the 32nd scene of the Old Summer Palace, "Pengdao Yaotai", we take the spatial layout of "one pool and three mountains" to divide the whole garden into three parts. At the same time, the sloping roof form with double eaves of Xieshan is put in, the traditional architectural elements are simplified, and the court colors of vermilion and gilt are used to highlight its grand and elegant temperament.

2. Space shaping
At the junction of the central drawing room and the third garden, we specially built a four seasons flower hall with the theme of peony,which is also the theme of the fourth scene of Old Summer Palace, " Carve the moon and poke away the clouds ". It is always like spring in the hall, peony is blooming all the time.

3. Landscape integration
How can big mountains and rivers present on this land of only 7000m2? The designer combines the local "Eight scenic spots in Huang" in Xining as the basis of landscape design to create a unique plateau landscape.


Unlike the traditional community design with walls attached to the red line, we don't want it to be a space completely separated from the city and lack of places to communicate with the outside world, like the "Li" in the Lifang system. At the same time, we also want to break the stereotype that sales offices exist just to sell houses, we want to make them part of the city, bringing more possibilities for activities.

Guided by this concept, this semi-open community garden was formed. Its first two parts are open to the outside world, so it adopts the northern garden technique of middle axis symmetry and overlapping eaves, which is grand and magnificent to highlight Xining people's pursuit of ceremony. The third part is the interior courtyard specially created for the owners, which is closer to the private garden of Jiangnan in style, exquisite and elegant, in pursuit of inner peace.

Xining has a plateau continental climate, with short warm season, long cold season and more than 200 days of winter. In order to ensure the transparency of the interior space and the energy saving of the building at the same time, we specially choose three layers of hollow low-E glass, which greatly reduces the energy consumption and cost of heating and reduces the carbon emission.

Photography: Archi-translator


Meng Qi,Yuan Lin,Hu Guannan,Zheng Yifan,Ma Junwei
A home with “The quality without a name”
Atefe Najafzadeh Iran (2022-)

Sep 13, 2022
A home with “The quality without a name”
Interior design of a house in Shahroud based on Christopher Alexander’s “Pattern Language” theory
Abstract
Man's confusion and amazement in contemporary times are largely due to his worldview and living in the spaces that have arisen from that worldview. In the tradition of antiquity, the home was not only an answer to the substantial needs, but also a place of human growth and excellence, and by reminding us of the true meaning of life, it provided the basis for human perfection. But what we see today, at the beginning of the 21st century, are often lifeless spaces resulting from a machine look created by following time trends, economic priorities, styles or visual media advertising. At this time, home in indigenous areas and small towns like Shahroud also lack qualities such as memorableness, natural beauty and a sense of belonging.
This design seeks for recovering the factors that can give meaning to a family's life in the context of architecture. Along the way, the views of the theorist Christopher Alexander were considered as a broad perspective to explain a new worldview and redefine concepts such as life and quality. His new method of observing phenomena with the criterion of deep human emotions, explaining the pattern language and introducing a concept called "the quality without a name" became the guideline for this research to improve the quality of life of a Shahroudi family; a topic that contains the main question of this research.
After examining Alexander's views in library sources, the author of this research looks for their components in the context of the project that is the city of Shahroud. Explaining the new pattern language requires a full understanding of the context, from climatic and cultural characteristics and lifestyle to examining the patterns of indigenous architecture; in this regard, field studies were used for data collection. Finally, the designer's proposal in the form of the design of a house in the city of Shahroud is presented as a small effort for the emergence of the "quality without a name".
Memorable spaces with a modern definition have been created in this house, including the Upper House: This space, which is also evident on the façade of the house, has found a new use. The arrangement of open, semi-open and closed spaces, the way of entering the house, the separation of private and public areas, the location of the bathroom and laundry room, the definition of functional spaces such as clotheshorse, kitchen, guest throne, the design of interior architecture elements, home decoration and furniture are among the other points created in this design considering the climate, modern lifestyle and architectural patterns of Shahroud.

In the end, it can be said that all of these patterns were established with a complete understanding of the lives and homes of the people of Shahrood. Therefore, this plan can continue the path of returning to native patterns and using them in home design; even if it is not perfect and far from ideal.
In this case, the house can be considered as a space that meets the needs of its users; is the source of their comfort and stay; is full of dynamism, flexibility, memorable and stems from the culture and nature of the inhabitants themselves; is free from imitation, self-censorship and show off; and this meaning can only be achieved by creating a pattern language specific to each region.
"Everyone is at peace in nature; listening to the sound of the waves crashing on the shore; on a calm lake; in the pasture; in the colorful meadow. The day we learn the eternal way again, we will have the same feeling in our cities, we will have the same peace in our towns, as we walk today on the seashore or lie down in tall grass" (Alexander, 1979: 468).

Location: Iran, Shahroud
Area: 365 square meters
Structure: Reinforced concrete
Mechanical installations: Duct Split
Status: Designed

Characteristics of family members
Father: he is a government employee. He has a garden and agricultural land. His parents come to his house from time to time. He is somewhat interested in gardening and growing vegetables at home and spends nights with his relatives. He is 53 years old.
Mother: by profession she is a teacher and sometimes takes private students at home. He is very interested in organising women's events, religious ceremonies and parties. Several times a year he invites his relatives who live in another city. He is very interested in making local products such as tomato paste, apricot leaves, etc. He is 50 years old.
Daughter: is the eldest child of the family; she is studying Persian literature at Shahrood University. He is engaged and will move to his new house in the next few years. Although he lives in this house. He is interested in friendship travel, photography and reading. He is 23 years old.
Son: He is the second child of the family and is 8 years old. He studies in elementary school.His hobbies are physical education, watching cartoons, visiting his grandparents and playing with friends in the yard and alley.

Characteristics of project
The life of the residents takes place in the rooms of the ground floor, but the upper floor and the basement are also used at other times, such as for the change of living conditions, the presence of guests, the exercise of work or workshop activities, solitude or the holding of ceremony. An elevator in the parking lot and an elevator inside the house allow easy access for users with physical problems.
The courtyard has appeared on several levels and with a variety of uses to contain life; including a courtyard with a pond, a garden and seating; courtyard with deck, shade, barbecue and playground. The roof is also designed in the role of upper courtyard and on several levels.
The kitchen is connected to the family living room with full view. The semi-open space of the kitchenette helps the kitchen when necessary and to prevent the spread of smoke. The family living room is a cozy, bright room with flexible furniture. The children's bedrooms are located at a reasonable distance from the parents' room and each is equipped with the necessary utensils.
The bathroom is also located in the laundry room for easy ingress and egress. The laundry room includes a room for ironing and washing clothes, a basket for dirty clothes and a lighted space for drying clothes, which increases the efficiency of the laundry room.
Tutor: Mahmoud Arzhmand
Supervisor: Azadeh Farzadpour
AL Hijaz shifting “Aqaba transportation hub “
toleen yousef Jordan (2022-2022)

Jul 07, 2022
AL Hijaz shifting “Aqaba transportation hub “
Designing a focal point that Develop the tourism sector in Aqaba, which is Jordan’s only port and its only coastline, Aqaba is an under-researched area in terms of tourism and community development, residents in Aqaba have not been the main priority. Another point of view is (The Hijaz railroad), The state of the Hijaz railway sits dramatically at odds with Aqaba's latest grand vision, which sees Jordan as the centerpiece of a modern regional railway network. It will play a huge connecting the "Golden Triangle" (Aqaba, Petra, Wadi Rum), which are connected by this historical railway. The Statement of the purpose for my project is to Provide a space to Engage tourists with locals, providing job opportunities for the local population, Satisfy the residence needs according to the detailed research that was made with interviews and questionnaire, a solution for transportation problems, Urban development, History preservation and rehabilitation (AL-Hijaz railway), seamless transition area for the tourists who are going to wadi-rum.
Transportation hubs can make a huge difference in improving the accessibility of public transit by providing convenient transfers between different transport modes and have high value to society. It can help improve infrastructure in the city. And make a huge impact on the economy by making the use of travelers with engaging entertainment and commercial activities.
Well managed tourism can help in mitigating negative impacts of tourism and creating a positive interaction between the host communities, tourists, and tourism industry. However, it is not difficult to mitigate the negative impacts of tourism and clarify associated benefits and that this can be effectively achieved through tourism planning. In increase, tourism industry in Jordan generates direct and indirect effects on the local communities of the tourist destinations, Aqaba has experienced tremendous development since the adoption of Aqaba Special Economic Zone Authority (ASEZA) Master Plan in 2002 to establish infrastructure and support comprehensive development activities in the region (tourism, commercial, industrial, and logistical) (ASEZA, 2013). As a result of this growth, Aqaba has become a popular worldwide tourist destination as well as a retail center (duty-free zone) for both local and foreign visitors. Even though research on people' views of tourist impacts has been widely conducted, the current study in Aqaba is required. Furthermore, the city's rapid expansion of tourism investments is generating new socioeconomic features that impact residents' quality of life, pricing, social structure, and demographic shifts. Tourists doesn’t spend much time in Aqaba their target mainly is going to wadi -rum and Petra so the challenge here also is to create a project that tourist spend more time in Aqaba

So, the need for a transportation hub project for locals and tourists’ needs is rising,
A transportation hub that includes multi -functions that also can help us to develop tourism sector , engage tourists with locals and satisfy the residence needs at the same time , a solution for transportation problems by playing the role of being connector unifying different modes of transportation,The transportation hub also responds to the need for a landmark at the city’s portal, providing social and urban opportunities in Aqaba city ,Urban development , Economy development.
What I am aiming of my project is to develop the transportation needs that can support and serve tourists and residence needs, Developing the economy by rehabilitating something neglected that has historical importance.


The project is designed as a master plan showing the functions :train station , hotel , gallery , restaurant , cinema , Entertainment facilities , bus station.
The train station will be the building that will be architecturally designed with built up area: (18,113m2) the total area of the station. Hotel . Gallery. Restaurant, the other entertainment facilities with green belt and park on the residential neighborhood side will be designed on the master plan.
The foot print of the master plan :
Station and hotel .12.000m2
Entertainment facilities .7.450m2
Park . 14.200m2
Student Name: Toleen Yousef Abudammes
Supervised by: Dr. Lama Abu Hassan
AlKhobar Marina
Mohammed Al-Nisafi Saudi Arabia (2021-)

Sep 23, 2022
The project is located in Al-Khobar, Kingdom of Saudi Arabia.
Al Khobar is a city along the coast of the Arabian Gulf. It is one of the ‘Triplet Cities’ of the Dammam metropolitan area and serves as the main residential district of the region. Al Khobar is also seen as a resort town due to the fact that it hosts various beaches and beach resorts. The city is bustling with life and really comes in its own at night time.
It is one of the cities that have a lot of tourism potential, especially the local tourism, because its residents are characterized by a high consumption rate and, accordingly, a good economic condition.

Since the city of Al-Khobar is one of the coastal cities of the Kingdom of Saudi Arabia, then it is feasible to study a tourist destination capable of improving the tourist life in the city and increasing economic returns by taking advantage of the coastline and establishing a marina that will attract local residents and investors for consumer facilities.

The marina has been redesigned and re-planned, where the landscape has been studied in terms of green areas, walkways, yacht marinas and car parks with the design of a group of restaurants, cafeterias, shops and a yacht club.

The project includes three restaurants, three cafeterias, three shops, a yacht club, and an administration building. As for the yacht marinas, there are seventy-two berths.

This full potential includes creating a working marina and key destination for locals and national, and international visitors. Council is aiming to improve social and cultural, economic, environmental and financial benefits that can be delivered by the Alkhobar Marina site.

3 Cafeteria
3 Restaurants
3 Shops
1 Yacht Club
1 Administration Building
Arch. Mohammed Al-Nisafi
Instructor : Prof. Howida Khuzam