If you are a registered member of World Architecture Community, please sign-in now or sign-up to take advantage of membership benefits - it's FREE! Please click here to learn more about the different membership programs.

Robert Konieczny’s twisted ARK House touches the ground only in one corner on the Polish hill

  December 29, 2016 - 18:16   1941     Submitted by WA Contents

Robert Konieczny from KWK Promes hangs ARK House by only using its one corner on the Polish wilderness hills with an enclosed tough-concrete structure, which is located at the highest value of the plot -a wonderful view stretching out.

For the architect, the idea was to become its framework that crops it. The most appropriate building turned out to be a fully open on mountain landscape one-storey building, which gives the same view to all of the interiors.

Because of the plot being located in an absolute wilderness a problem of security came out. The solution turned out to be "twisting" the building so as only its one corner touches the ground and the rest is hang over the edge of the hill. 

With this solution, part of the ground floor where the bedrooms were located was pulled up to the level of the first floor. Because of the fact that there are wide glass openings in the building, my wife asked me to effectivly close the entrance side of the house. A 10 meter wall and a drawbridge, which combines the function of stairs and a window shutter, appeared.

Location of the house on a steep slope, was followed by high risk of landslip, more and more frequent in polish mountains. As to limit the movement of the subsoil the house was treated as a bridge, under which rain water flows naturally.

Realities of mountain landscape as well as the local law constrained a gable roof. House took the form of a typical barn standing on three thin walls. To give rigidity to the building the walls were tensed by the planes of the ''inverted" roof, slightly lifted over gound. Their incline increased the feeling of security. And so, the studio basically created a house with two roofs that protect it from water, it began to resamble an arc floating over the fields. 

After some time the architect realized, that in order not to disturb this impression, the best garden design would be lack of it, the best fence would be a temporary herding fence, the best approach - few rocks. In the same time the building was supposed to be cheap and easy to construct. 

The architect deciced on insulating it from the inside, the concrete structure became an finnished elevation. This is how the architect got rid of complicated details and finish, they were replaced by poured concrete from a local producer. Sprayed closed-cell-structure foam turned out to be the optimal insulation. It is also a vapour barrier.

All images © Jakub Certowicz

> via KWK Promes


Share on Social Media